• Πολιτισμός

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Ποιο είναι το κορίτσι που κατακτά τη Frieze LA στο Μπέβερλι Χιλς;

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Ποιο είναι το κορίτσι που κατακτά τη Frieze LA στο Μπέβερλι Χιλς;

    Ηλιοδώρα Μαργέλλου


    Ποιο είναι το κορίτσι που κατακτά τη Frieze του Λος Άντζελες; Η Ηλιοδώρα Μαργέλλου τυλίγει τα έργα με την ευαισθησία της. Το τμήμα νεωτεριστών στη μεγάλη, καλιφορνέζικη φουάρ την υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.

    Δεν συνιστά την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό, σίγουρα όμως την πιο σημαντική. Σε γεγονός οικουμενικής εμβέλειας…

    Όπου φουάρ διαβάστε πανηγυρική, συγκεντρωτική, ολιγοήμερη παρουσίαση των γκαλερί μιας πόλης…

    Η Frieze ξεκίνησε στο Λονδίνο και γρήγορα επεκτάθηκε στις άλλες μεγάλες κοιτίδες της σύγχρονης τέχνης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πρόσφατα και στη Σεούλ (αφού εκεί κυκλοφορεί σήμερα ζεστό χρήμα).

    Δίπλα στο Χίλτον του Μπέβερλι Χιλς

    Η φουάρ στο Λος Άντζελες για πρώτη φορά διευθύνεται από την Κριστίν Μεσινέο. Ταυτόχρονα, παραμένει επικεφαλής και στη Frieze της Νέας Υόρκης.

    H Frieze Los Angeles 2022 (σύμφωνα με τον πλήρη τίτλο της) συγκεντρώνει φέτος περισσότερες από εκατό κυρίαρχες γκαλερί από όλο τον κόσμο. Για έναν μακροσκελή εορτασμό του δημιουργικού πνεύματος σε αυτήν την πόλη.

    Εδράζει σε νέα τοποθεσία πάνω σε «ακριβή» λεωφόρο του Μπέβερλι Χιλς, δίπλα στο ξενοδοχείο Beverly Hilton Hotel. Στραγητικό σημείο ανάμεσα στο μεγάλο μουσείο Χάμερ (Hammer Museum) και το θέατρο Wallis Annenberg Center for the Performing Arts. Πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε να υποδεχτεί μερικούς από τους σημαντικότερους συλλέκτες του κόσμου;

    Πρόκειται για ακριβή υπόθεση. Αφορά τους αληθινούς μύστες της σύγχρονης τέχνης. Όποιος κλείσει νωρίς πληρώνει $175 δολάρια ενώ το γενικό εισιτήριο δίνεται στην τιμή των $227 δολαρίων.

    Μαζί με τη φουάρ της Βασιλείας (Art Basil), η Frieze θεωρείται η επιδραστικότερη του κόσμου.

    Οι γκαλερί

    Φέτος εγκαινιάζονται νέα τμήματα. Η Frieze Sculpture Beverly Hills (γλυπτική στο Μπέβερλι Χιλς), με κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους. Θα εκτεθούν στον εμβληματικό κήπο της πόλης, Beverly Gardens Park.

    Πέρα από τις διεθνείς γκαλερί, η φουάρ φέτος θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μερίδα της καλλιτεχνικής σκηνής του Λος Άντζελες (ενδεικτικά, τον Τζέφρι Ντάιτς –Jeffrey Deitch).

    Συμπεριλαμβάνει όμως και αρκετούς πρωτάρηδες, όπως την γκαλερί Sean Kelly ή την Galerie Lelong & Co., ανάμεσα σε άλλους.

    Παρελαύνουν βέβαια και εκθεσιακοί χώροι που εντάσσονται στο παγκόσμιο πάνθεον της σύγχρονης σκηνής. Ονόματα όπως η Gagosian, η Pace Gallery, η David Zwirner, η Marian Goodman, η Hauser & Wirth μεταξύ πολλών ακόμη.

    FRIEZE FOCUS LA

    Η διευθύντρια δημόσιων προγραμμάτων του μουσείου αφηγηματικής τέχνης Lucas Museum of Narrative Art, Αμάντα Χαντ (Amanda Hunt) τέθηκε επικεφαλής του τμήματος Focus LA.

    Πρόκειται για τμήμα που φωτίζει το έργο έντεκα εκθεσιακών χώρων από το Λος Άντζελες με ηλικία λίγοτερο των 15 ετών. Εξού και Focus ή ελληνιστί, Εστίαση.

    Baert Gallery, Garden, Gattopardo, In Lieu, Luis De Jesus Los Angeles, Marta, Stanley’s and Stars. Returning participants include Bel Ami, Charlie James Gallery and Parker Gallery.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη Frieze Focus LA αποτελούν αυστηρή επιλογή της ίδιας της διευθύντριας.

    Baert Gallery

    Η Ηλιοδώρα Μαργιέλλου παίρνει λοιπόν τη θέση της ανάμεσα σε διάσημα ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής.

    Στα 1500 τμ του εκθεσιακού χώρου (το σκαρί μίας παλιάς βιομηχανικής αποθήκης), η φερώνυμη γκαλερί του Κρίστιαν Μπαρτ (Baert) έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάσης φύσεως έργα.

    Στο περίπτερο (booth) της Μπαρτ στη Frieze Focus, θα παρουσιάσει νέα έργα σε κοινή έκθεση με τον διάσημο ιταλό καλλιτέχνη και κορυφαίο επιμελητή (διαχρονικά ελληνολάτρη) Πάολο Κολόμπο.

    Πρόκειται για την κορύφωση μίας αταλάντευτα ανοδικής πορείας για την Ηλιοδώρα Μαργέλλου.

    Να ξορκίσω την τελειοθηρία

    Η ιδιαίτερη ευφυΐα και ευαισθησία της καλλιεργήθηκε περαιτέρω από τον τρόπο που τη μεγάλωσαν οι θετοί της γονείς, Ντόρης Μαργέλλος (ο γνωστός επιχειρηματίας απεβίωσε πρόσφατα) και Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

    Οι εξαιρετικές της επιδόσεις διαφαινόταν από τότε που αρίστευε στο Κολλέγιο Αθηνών και αργότερα όταν έγινε δεκτή στην ιατρική του Yale University (Γέιλ).

    Εκεί αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να ασχοληθεί οριστικά με την Τέχνη (που είχε ήδη ανακαλύψει στο σχολείο…).

    Σε ένα εξαιρετικό κείμενο, πυκνό και διαυγές όπως η τέχνη της, έχει παρουσιάσει μέσα σε λίγες γραμμές το σπουδαίο έργο της:

    «Βασικοί άξονες στη δουλειά μου από τα πρώτα μου καλλιτεχνικά βήματα μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να είναι η μελέτη διαφόρων λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού και η αισθητική αποτύπωσή τους, με μια έντονη προσήλωση στη λεπτομέρεια. Κατά κάποιο τρόπο, τα έργα μου «προδίδουν» την τελειοθηρία του χειρουργού που ονειρευόμουν να γίνω, του γιατρού που θέλει ακόμη και πάντα να διορθώσει τα λάθη της φύσης. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη των ιστών, των οργάνων, των χυμών και της χημείας του σώματος, σε εικαστική δημιουργία, μπόρεσε να μου επιτρέψει την ανασύνθεση και τη μετουσίωση ενός παρελθόντος, που πασχίζει και αυτό να επουλωθεί. Χρησιμοποιώ υλικά με έντονες αντιθέσεις μεταξύ οικιακού και βιομηχανικού, μαλακού (κλωστής ή μαλλιού) και σκληρού (σύρμα, καλώδιο). Τα δουλεύω με εμμονική σχολαστικότητα, σαν να προσπαθώ να ξορκίσω την τελειοθηρία που εξακολουθεί να εισβάλει στην καθημερινή μου ζωή».

    Η τελευταία δουλειά της Ηλιοδώρας Μαργέλλου παρουσιάστηκε στην Art Athina Virtual 2021, που έκλεισε την αυλαία της πριν από λίγο καιρό.

    Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την γκαλερί Δύο Χωριά της Μαρίνας Βρανοπούλου.

    Πληροφορίες

    Frieze Los Angeles 2022

    Φεβρουάριος 17-20

    9900 Wilshire Boulevard

    Beverly Hills

    Διαβάστε επίσης Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Με τα Δύο Χωριά στη φουάρ της Κοπεγχάγης



    ΣΧΟΛΙΑ