Πολιτισμός

Μαρίνα Βρανοπούλου: Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά

Μαρίνα Βρανοπούλου: Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά

Μαρίνα Βρανοπούλου: Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά. Άποψη της έκθεσης


Επιστροφή στην Αθήνα (από τη Μύκονο) για τη Μαρίνα Βρανοπούλου και τα Δύο Χωριά. Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά (Amir H. Fallah) στην ατομική έκθεση You Can’t Teach What You Don’t Know (Δεν μπορείς να διδάξεις αυτό που δεν γνωρίζεις).

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το έργο του ιρανού καλλιτέχνη σε ατομική έκθεση στην
Αθήνα. Και δεύτερη στη γκαλερί Δύο Χωριά.

Συνύπαρξη ανόμοιων συνόλων

Η έκθεση You Can’t Teach What You Don’t Know παρουσιάζει με εύγλωττο τρόπο τις πολυεπίπεδες συνθέσεις του Amir H. Fallah. Συνδυάζουν με πλαστικότητα ανόμοια στοιχεία: Την ποπ με την παραδοσιακή κουλτούρα και πιο περίπλοκα, θελκτικά σύνολα. Τα οποία πραγματεύονται «την ανεπίδεκτη απλούστευσης πολυπλοκότητα της ταυτότητας και του ανθρώπινου χαρακτήρα».

Μολονότι τα έργα του Φαλά παραμένουν βαθύτατα προσωπικά στο σχεδιασμό τους, η συγκεκριμένη ενότητα εκπορεύεται από ιδιαίτερη οικειότητα για τον καλλιτέχνη. Εστιάζει σε μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους του.

Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που παρουσιάζεται το αλληγορικό έργο του πλάι σε νέο σώμα έργων που ο καλλιτέχνης αποκαλεί «καννάβους» (grids).

Υπογραμμίζει έτσι τη συνάφεια ανάμεσα στις αντίστοιχες φιλοσοφικές τους βάσεις. «Αυτές αποτινάσσουν την ατομική μορφή υπέρ μιας πολύπλοκης συνύφανσης αναφορών και πολιτιστικών διεπαφών που πραγματεύονται από κοινού τις δομές και τις διαδικασίες θεμελίωσης ιδιωτικών αξιακών συστημάτων».

Πατροπαράδοτη μνήμη, δυτικές αναφορές

Το έργο του Fallah ριζώνει τόσο στις παραδοσιακές περσικές μινιατούρες όσο και στο οριζόντιο απεικονιστικό επίπεδο του Ρόμπερτ Ράουσενμπέργκ (Robert Rauschenberg). Ενσαρκώνει το περίπλοκο συμπίλημα της προσωποποιημένης μνήμης, της πατροπαράδοτης κληρονομιάς και των παρεισφρητικών πολιτιστικών δυνάμεων του εμπορευματοποιημένου οπτικού μας πλέγματος που συναπαρτίζουν την προσωποδιαμόρφωση.

Απολαυστικά στη θέαση, οπτικά πλούσια και, πάνω απ’ όλα, χαρούμενα, τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται από άμεση προσβασιμότητα. Τα καθιστά προσιτά και συνάμα ακαταμάχητα.

Ορισμένοι από τους τίτλους τους αποτελούν μάντρα διαλογισμού και απευθύνονται στον γιο του καλλιτέχνη. Ο οποίος μάλιστα βρίσκεται παρών παντού, παρακολουθώντας τα δρώμενα μέσω ενός άβαταρ – ένα γουρουνάκι από το αγαπημένο του εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο: The Only Devil
in Your Way Is Apathy [Ο μόνος διάβολος στο δρόμο σου είναι η απάθεια], What Hurts You Blesses You [Ό,τι σε πονά είναι ευλογία] ή Build Borderless Worlds [Χτίσε κόσμους χωρίς σύνορα].

Δηλαδή, κωδικοποιημένα μηνύματα, μεστά νοημάτων σε κάθε ένα από τα σκόπιμα επιλεγμένα συστατικά στοιχεία τους. Επιδεκτικά αποκωδικοποίησης με ένα εκατομμύριο μοναδικούς και διαφορετικούς τρόπους από κάθε έναν θεατή.

Τα έργα του γεννιούνται μέσα από κοπιώδη, χρονοβόρα μελετημένη διαδικασία. Ξεκινά όταν ο καλλιτέχνης συλλέγει επιμελώς αναρίθμητα αποκόμματα, σκίτσα, φωτογραφίες και επιλεγμένα μοτίβα και τα συνθέτει σε κολάζ, τα διασκευάζει σε πολυστρωματικά, εξαιρετικά πολυσύνθετα συναρμολογήματα στο Photoshop.

Στη συνέχεια, τα αρχεία αυτά αναπαράγονται δεξιοτεχνικά πάνω στους καμβάδες, με μια τεχνική η οποία επιβραβεύει εσκεμμένα την κοντινή θέαση. Χρησιμποιεί μια ασαφώς εκφραστική ζωγραφική λεπτομέρεια που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική εντύπωση της ενιαιότητας – ακριβώς όπως η φαινομενικά ad hoc φύση των εικόνων σε αυτά τα έργα έρχεται σε αντίθεση με τη βαθιά και ποιητική
περίσκεψη στη σύνθεσή τους.

Μαρίνα Βρανοπούλου: Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά
Μαρίνα Βρανοπούλου: Άνοιξε τη φθινοπωρινή σαιζόν με τον Αμίρ Φαλά

Με τη φιλοσοφική παράδοση της Τεχεράνης

Ο Amir H. Fallah (γεν. 1979, Τεχεράνη) έλαβε το BFA του στις Καλές Τέχνες και την Ζωγραφική
από το Maryland Institute College of Art και το MFA του στη ζωγραφική από το Πανεπιστήμιο της
Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Έχει εκθέσει εκτενώς σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Οι επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τούσον. Μουσείο Τέχνης Νότιας Ντακότα, Μπρούκινγκς; Μουσείο Τέχνης Schneider, Άσλαντ, Όρεγκον; Σαν Ντιέγκο ICA; και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Nerman, Όβερλαντ Πάρκ.

Το 2009, ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην 9η Μπιενάλε της Sharjah. Το 2015, ο
Fallah έλαβε την επιχορήγηση Ζωγράφων και Γλυπτών του Ιδρύματος Joan Mitchell. Το 2019, ο
πίνακας του Fallah Calling On The Past έλαβε το βραβείο North Trust Purchase στην EXPO
Chicago. Το 2020, ο Fallah έλαβε την υποτροφία COLA Individual Artist Fellowship και την επιχορήγηση Artadia. Επιπλέον, ο καλλιτέχνης είχε μια ατομική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης
Τέχνης Tucson, συνοδευόμενη από έναν κατάλογο και μια εγκατάσταση ενός έτους στο ICA San
Jose.

Τα έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές Jorge M. Pérez, Μαϊάμι, McEvoy
Foundation For The Arts, Σαν Φρανσίσκο, Μουσείο Νέρμαν, Κάνσας Σίτι, SMART Μουσείο Τέχνης
στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Μουσείο Davis, Μασαχουσέτη, Συλλογή Microsoft, Ουάσιγκτον,
Κρατικό Μουσείο Τέχνης Plattsburg, Νέα Υόρκη, Cerritos College Public Art Collection, Καλιφόρνια και στο ιδιωτικό μουσείο Salsali, Ντουμπάι, ΗΑΕ.

Για τα Δύο Χωριά

— Η Πολιτιστική Πλατφόρμα Δύο Χωριά (2015) είναι μια γκαλερί για σύγχρονη τέχνη και
πολιτισμό που ιδρύθηκε το 2015. Επιδιώκει πάντα να βρίσκεται στην αιχμή του πολιτιστικού
πειραματισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκπροσωπώντας νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες
από μικρές περιφερειακές χώρες.

Την ίδια στιγμή, τα Δύο Χωριά τρέχουν ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διοργανώνουν ομαδικές εκθέσεις και εκδίδουν καταλόγους με καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες που δεν έχουν εκθέσει στην Ελλάδα. Τέλος, τα Δύο Χωριά συμμετέχουν σε συνεργασίες στο πλαίσιο της σχέσης τους με καλλιτέχνες, επιμελητές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Αυτά εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, από κοινωνικές, πολιτιστικές και φιλολογικές σπουδές μέχρι τη μουσική και τις επιτελεστικές τέχνες.

Πληροφορίες

Amir H. Fallah: You Can’t Teach What You Don’t Know
Ατομική Έκθεση
Γκαλερί Δύο Χωριά Αθήνα
7 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, 2021

Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ