• Πολιτισμός

    «Η ψυχή της ελιάς»: Έκθεση ζωγραφικής με άρωμα Μεσσηνίας στην γκαλερί του Black Duck

    Ιωάννα Μιχοπούλου, εικαστικός


    Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ιωάννας Μιχοπούλου, με τίτλο «Η ψυχή της ελιάς» από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου

     

    Η ελιά ένα δέντρο υπεραιωνόβιο, με μεγάλη ιστορία, σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, αναδεικνύεται στα έργα μέσα από το καθαρό χρώμα, τις ευθείες και τις καμπύλες, με το σχήμα του κορμού της καθώς και τις ποικίλες υφές του.

    Tην έμπνευση για τη δημιουργία των έργων τροφοδότησαν οι ελαιώνες της Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ομηρικού βασιλιά Νέστορα.

    Η ζωγραφική της Ιωάννας Μιχοπούλου, χαρακτηρίζεται από έντονα καθαρά και λεία χρώματα, ξεκάθαρες αντιθέσεις, ευθείες και καμπύλες γραμμές.

    Το mononews συνάντησε την εικαστικό Ιωάννα Μιχοπούλου με αφορμή την ατομική της έκθεση «Η ψυχή της ελιάς», που εγκαινιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου στην γκαλερί του Black Duck  στην Αθήνα.

     

    «Η ψυχή της ελιάς» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζετε στην γκαλερί του Black Duck. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της;

    Η έμπνευσή μου ήταν οι ελιές της Μεσσηνίας διότι έχω μεγαλώσει από μικρή με αυτά τα δέντρα στο χωριό μου, στο Πετροχώρι Μεσσηνίας, οπότε ήθελα να τα εντάξω στη ζωγραφική μου.

    Στους πίνακές σας είναι εμφανές το κυρίαρχο θέμα, ο κορμός της ελιάς. Τι επιθυμείτε να εκφράσουν τα έργα αυτά;

    Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο κορμός σαν σχήμα. Δημιουργούνται μορφές, κάθε ελιά έχει το δικό της σχήμα, τη δική της μορφή και πολλές φορές είναι και ανθρωπόμορφες. Σα να είναι άνθρωποι και όχι δέντρα και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάνω σε αυτό και αυτό που με κέντρισε περισσότερο.

    Τι θα θέλατε να εισπράξει ο θεατής από τη συγκεκριμένη έκθεση;

    Θα ήθελα ο θεατής να δει την κάθε ελιά ως ξεχωριστό στοιχείο, ότι κάθε μία είναι διαφορετική, έχει το δικό της χαρακτήρα και να δει τη φύση με λίγο διαφορετικό μάτι απ’ ό,τι την βλέπει συνήθως.

    Πώς θα μπορούσε η Τέχνη να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει;

    Η Τέχνη ηρεμεί το πνεύμα, ακόμα και όταν ο άνθρωπος έχει προβλήματα, είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά είτε οικογενειακά, η ζωγραφική μπορεί να μας χαλαρώσει.

    Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με τα χρώματα, τις υφές και τα σχήματα που χρησιμοποιήσατε

    Τα περισσότερα έργα έχουν γίνει με ακρυλικά χρώματα και πλαστικά τοίχου. Αυτό κυρίως γιατί με βοηθάει για να δημιουργήσω το πλακάτ χρώμα ενιαίο χωρίς αναμείξεις.

    Υπάρχουν δύο έργα τα οποία έχουν γίνει με λάδι γιατί ήθελα να δείξω κάτι διαφορετικό, λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα, και μόνο ένα έργο έχει γίνει με μαρκαδόρο.

     

    Ιωάννα Μιχοπούλου, εικαστικός



    ΣΧΟΛΙΑ