• Πολιτισμός

    Οι καθημερινοί ήρωες του Χρήστου Ακοδραλίτη σε περιόδους μεγάλου άγχους


    Ο κύπριος εικαστικός και κάτοικος Γερμανίας Χρήστος Ακορδαλίτης επιστρέφει στα Δύο Χωριά στη Μύκονο για την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο Between Worlds [Ανάμεσα σε κόσμους]. Ο καλλιτέχνης θα δώσει το παρόν διαδικτυακά, μέσω Instagram live.

    Με ευρωπαϊκές αναφορές, η καλλιτεχνική πρακτική του Χρήστου Ακορδαλίτη αποτελείται από ελαιογραφίες και κεραμικά. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ, στο ζωγραφικό εργαστήρι του καθηγητή Αντρέας Σούλτσε (Andreas Schulze) καθώς και στο εργαστήριο γλυπτικής του εικαστικού Τόνι Κρεγκ (Tony Cragg).

    Ο Χρήστος Ακορδαλίτης στο Ίνσταγκραμ

    Σταθερό χαρακτηριστικό σε κάθε έργο, η ψευδαίσθηση πως δημιουργήθηκε σε κινηματογραφικό στούντιο ταινιών μικρού μήκους. Πρωταγωνιστές του οι καθημερινοί ήρωες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αστείοι και παιχνιδιάρικοι αλλά σε δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτουν πολυεπίπεδες προσωπικότητες και συναισθηματικό βάθος. Τα πρόσωπά του δρουν μέσα σε ζωγραφισμένα σενάρια όπου η κάθε σκηνή και η εξέλιξη του χρόνου διακρίνονται από τη διαφορετική αναπαράσταση του φωτός στο φόντο του έργου. Με επιρροές από το αστικό τοπίο, ο Ακορδαλίτης χτίζει κάθε σκηνή του με τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις αντιθέσεις -στο πραγματικό, στο παιγνιώδες, στο νοσταλγικό, στο μυθοπλαστικό. Ο διάκοσμος εμπλουτίζεται με συνηθισμένα αντικείμενα, φαγητά, ρούχα, ζώα.

    Οι πρωταγωνιστές του στην έκθεση Between Worlds θαρρεί κανείς ότι βρίσκουν τρόπους να ξεχνιούνται σε περιόδους μεγάλου άγχους. Μοιάζουν περισσότερο με τους αντιήρωες του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, με τα παραπανίσια κιλά τους και τις προστατευτικές μάσκες, σε κοινότοπες στιγμές χαλάρωσης, να κόβουν λουλούδια, να πίνουν καφέ, να ακολουθούν τη ρουτίνα τους πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της. Παρότι δεν ζει πια στην Κύπρο, τα τοπία του σφύζουν από το εσάνς της Μεσογείου.

    Ανθισμένα λουλούδια, παραλίες, πλούσια φύση προβάλλονται έντονα στις σκηνές της συγκεκριμένης έκθεσης ενώ οι υπερτονισμένες χειρονομίες των ηρώων του υπογραμμίζουν ίσως τη θετική εμπειρία της ζωής, την ευφορία που εκπορεύεται από την απόλαυση της απλής στιγμής. Παρατεταμένες γλώσσες που γλείφουν λεμόνια ή και στήθη, άνθη που αναπαρίστανται ως ανθρώπινα αξεσουάρ, μεγάλα χαμόγελα και μακρόστενες μύτες, αστεϊσμοί και πράξεις καλοσύνης, αποτελούν μηχανισμούς του καλλιτέχνη για να διασκεδάσει τον εαυτό του όσο και τον θεατή.

    Μπροστά στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά και τις ιδιαίτερες προσωπικές σχάσεις του καθενός, ο άνθρωπος ξεχνάει το αυτονόητο: για να αντέξει τον πόνο, χρειάζεται να επιστρέψει στις μικρές πλην όμως ανεκτίμητες ομορφιές της καθημερινότητας. Σύμφωνα με το αγαπημένο προτεσταντικό ρητό του αμερικανικού λαού: ο «Θεός» βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η έκθεση του Χρήστου Ακορδαλίτη αποτελεί hommage σε αυτό ακριβώς: τη γιορτή της ζωής.


    Πληροφορίες: 
    Chris Akordalitis: Between Worlds
    Ατομική Έκθεση
    10 Ιουλίου – 7 Αυγούστου, 2020
    Εγκαίνια:
    Instagram Live: July 10: 22:00 (GMT+3)
    Λογαριασμός @diohoria στο Instagram

    Η γκαλερί Δύο Χωριά έχει έδρα τη Μύκονο και έναν δεύτερο χώρο στην Αθήνα, στο Νέο Ψυχικό. http://www.diohoria.com/



    ΣΧΟΛΙΑ