Πολιτισμός

Το Ζαγόρι υποψήφιο στην UNESCO ως πολιτιστικό τοπίο-Υποβλήθηκε ο φάκελος

Το Ζαγόρι υποψήφιο στην UNESCO ως πολιτιστικό τοπίο-Υποβλήθηκε ο φάκελος

Ζαγοροχώρια με χιόνι


Την υποψηφιότητα του Ζαγοριού στην UNESCO υπέβαλλε το υπουργείο Πολιτισμού και όλα δείχνουν, ότι αυτή η περιοχή της Ελλάδας με την εξαιρετικής ομορφιάς φύση και τα μοναδικά χωριά της με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους θα ενταχθούν στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αυτού του διεθνούς οργανισμού.

Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας σε αυτή την κατηγορία ενώ για την σύνταξη του φακέλου προς την UNESCO συνεργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι και εθνολόγοι.

Εκτενείς αναφορές γίνονται έτσι, στην εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου για την βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Ειδικά κεφάλαια όμως αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας.

Και δεν μπορεί να λείπει ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις. Μέρος του φακέλου εξάλλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους.

«Το Ζαγόρι είναι μία μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερης αξίας και σημασίας περιοχή της πατρίδας μας», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισημαίνει την στενή συνεργασία για τη συγκρότηση του φακέλου, ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Η κυρία Μενδώνη προσδοκά θετικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση της υποψηφιότητας και όπως τονίζει «Η ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή».

Σύμφωνα με την διαδικασία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ η απόφαση της ένταξης ή μη του Ζαγορίου θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ