• Πολιτισμός

    Η ενέργεια του ατμού και η σύγχρονη τέχνη – Μια έκθεση που τα ενώνει στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΔΕΗ

    Έργο της Πάολα Παλαβίδη

    Έργο της Πάολα Παλαβίδη


    Το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός ΔΕΗ, Νέου Φαλήρου γίνεται εκθεσιακός χώρος και από σήμερα 16 Δεκεμβρίου υποδέχεται μια πρωτότυπη έκθεση σύνδεσης υλικού από το ιστορικό αρχείο της με σύγχρονα έργα εικαστικών καλλιτεχνών.

    Τμήματα του σταθμού ανοίγουν για πρώτη φορά στο κοινό αποκαλύπτοντας αθέατες όψεις του βιομηχανικού συγκροτήματος και σ’ αυτά αναδεικνύονται η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το βίντεο, τα ηχητικά έργα και οι επιτελεστικές δράσεις σε μοναδικό διάλογο με εκτενές αρχειακό υλικό. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «This Current Between Us» και σ΄αυτήν συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

    Το εργοστάσιο εξετάζεται ως κέντρο παραγωγής υλικών και ενέργειας, αλλά και ως κοινωνικό μοντέλο, σύστημα οργάνωσης του χώρου, της ανθρώπινης -και άλλης- ζωής, ως αρχιτεκτονική διαχείριση υφιστάμενων σχέσεων, αλλά και γενεσιουργός δύναμη νέων. Και παρ’ ότι εργοστάσιο ενέργειας είναι ταυτόχρονα και εργοστάσιο επιθυμίας, καθώς η επιθυμητική παραγωγή φορτίζει την παραγωγή ρεύματος.

    Οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν και στο παρόν του κτιρίου ακολουθώντας αισθητηριακές αντηχήσεις του χώρου δράσης, θραύσματα προσωπικών αφηγήσεων, βυθιζόμενοι σε μνημονικές διαδράσεις και στις υλικές ιζηματοποιήσεις τους. Η συνεχής παρουσία και η ροή ηλεκτρικού φορτίου έτσι, ενώνει και διαταράσσει. Φτάνοντας στο σήμερα, το ρεύμα παίζει με λέξεις και θέσεις. Όπως: ηλεκτρικά φορτία, εντάσεις, έλξεις και απωθήσεις.

    Έργο του Μπιλ Μόρισον
    Έργο του Μπιλ Μόρισον

    Ο ατμός

    Η έκθεση «This Current Between Us» αναφέρεται σε υποδομές και οργανισμούς, διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης, ανάδυσης και μεταμόρφωσης, που λειτουργούν μέσα από τη μεταφορά, αλλά και πέρα από αυτήν. Ο ατμός, σημαντική παραγωγική δύναμη στη σύγχρονη ιστορία, συμπυκνώνεται και αξιοποιείται κάνοντας δυνατό τον κόσμο των μηχανών. Η σχέση του με τον μοντερνισμό και τις διακηρύξεις του, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής διαβάζεται μέσα από τη συστατική αστάθειά του, τη μορφή που γίνεται άπιαστη και διαφεύγει.

    Επιπλέον ο ατμός ως κινητήρια δύναμη, προσφέρει δυνατότητες για ταχύτητα, ανάπτυξη, επέκταση των πόλεων, ενώ λειτουργεί νοσταλγικά για το μέλλον, σαν μια εκδοχή του που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Για την έκθεση, ο ατμός δημιουργεί ένα ρευστό υπόστρωμα, αγωγό για απρόσμενες συνδέσεις.

    Έργο του Πέτρου Μώρη
    Έργο του Πέτρου Μώρη

    Η καλλιτεχνική πρακτική

    Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο αναπτύσσεται και η καλλιτεχνική πρακτική, διερευνώντας κριτικά τη σχέση της καλλιτεχνικής παραγωγής με την έννοια του «βιομηχανικού» και την αρχιτεκτονική του εργοστασίου, σχολιάζοντας τη χρήση των βιομηχανικών χώρων ως πεδία πολιτιστικής παραγωγής, καθώς και τις αντιφάσεις αυτής της γενικευμένης τάσης προς την αισθητικοποίησή τους.

    Παράλληλα, οι καλλιτέχνες στρέφονται σε διαδικασίες συμπύκνωσης και διάχυσης, σε συστήματα δικτύων, υποστρώματα ενέργειας, μεταφοράς, επικοινωνίας, πληροφορίας, ροές πόρων, ψηφιακής διαχείρισης και κίνησης. Αναζητούν κρυφές, αόρατες και ανατρεπτικές υφές στα δίκτυα του καθημερινού μας περιβάλλοντος: την τεχνολογία, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εικονικού και του φυσικού χώρου, τις σωματικές συναντήσεις ανθρώπων και άλλων οντοτήτων, για να δημιουργήσουν μια νέα υποδομή περιπλάνησης.

    Και τελικά τα έργα της έκθεσης αποτελούν απόπειρες αναστοχασμού, αναφορικά με το βιομηχανικό παρελθόν και με τους οικονομικούς συσχετισμούς του παρόντος. Αναπόδραστα, από την ηλεκτρική συνδεσιμότητα περνάμε σε ηλεκτρισμένες κοινωνικές και πολιτισμικές συνδέσεις.

    Έργο του Μίκολ Αζαέλ
    Έργο του Μίκολ Αζαέλ

    Οι καλλιτέχνες

    Η σύλληψη της ιδέας, η έρευνα και οργάνωση της έκθεσης είναι της Ελένης Καλαρά ενώ η επιμέλεια των Πάνος Γιαννικόπουλος και Γεωργία Λιάπη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιώτης, Αναστασία Δούκα, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελένη Καλαρά &Βάλια Παπαχρήστου &Ευαγγελή Φίλη, Δημήτρης Καμαρτωτός, Αθηνά Κουμπαρούλη, Άννα Λάσκαρη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη & Marianne Tuckman, Ελένη Μπαγάκη, Πέτρος Μώρης, Ζάφος Ξαγοράρης, Μαρίνα Ξενοφώντος, Πάολα Παλαβίδη, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κώστας Σαχπάζης, Μαρία Σιδέρη, Θεόδωρος Τζαννετάκης, Αλέξανδρος Τζάννης, Ίρις Τουλιάτου, Ελένη Χριστοδούλου, Κώστας Χριστόπουλος, Micol Assaël, Hypercomf, Mikhail Karikis, Ali Kazma, Miriam Simun & Daria Kaufman, Bill Morrison, Louis-Philippe Scoufaras, Jeph Vanger. Από το εργαστήριο της ΑΣΚΤ εξάλλου συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Δέσποινα Βαξεβανίδη, Άννα Μαστρομιχάλη, Κατερίνα Μεσσήνη και Όλγα Σουβερμέζογλου

    Έργο του Άλι Κάζμα
    Έργο του Άλι Κάζμα

    Η έκθεση «This Current Between Us» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του project «Το Άλλο Σώμα», σε συνεργασία της Blow-Up (ΑΜΚΕ), της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, της ΔΕΗ, και με την υποστήριξη του υπουργέιου Πολιτισμού και του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

    Info

    Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, Νέου Φαλήρου: Σολωμού 1 &Δημητρίου Φαληρέως
    Έκθεση: This Current Between Us
    Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 – 12 Μαρτίου 2023
    Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή 16:00 – 20:00

    Διαβάστε επίσης:

    Μια βραδιά με την Ελένη Αράπογλου – Η ταλαντούχα δημιουργός και ερμηνεύτρια στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ