• Πολιτισμός

    Η έκθεση για τον Ίωνα Δραγούμη στο διαδίκτυο – Στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών 

    Ίων Δραγούμης

    Το μπάνερ της έκθεσης


    «Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης» είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώθηκε την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη δολοφονία του, όμως η πανδημία δεν επέτρεψε να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

    Έτσι, από την Πέμπτη 8 Απριλίου, η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση θα είναι πλέον διαθέσιμη διαδικτυακά, με ξενάγηση μάλιστα από τους επιμελητές της. Στην περιήγηση, διάρκειας 35′, όσο δηλαδή θα διαρκούσε και μία επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζονται οι επιμέρους θεματικές ενότητες και τα σπουδαιότερα εκθέματα, ενώ θα ακούγονται αποσπάσματα από τα προσωπικά ημερολόγια και τις επιστολές του Ίωνα Δραγούμη.

    Ίων Δραγούμης
    Εικόνες της έκθεσης για τον Ίωνα Δραγούμη

    Στις 31 Ιουλίου του 1920 είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Ίων Δραγούμης στη Λεωφόρο Κηφισίας, δολοφονημένος εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μία ημέρα αμέσως μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

    Ίων Δραγούμης
    Εικόνες της έκθεσης για τον Ίωνα Δραγούμη

    Διπλωμάτης, συγγραφέας, διανοητής, οραματιστής, ανήσυχο και επαναστατικό πνεύμα, ο Δραγούμης εξιδανικεύτηκε έτσι, στη νεοελληνική συνείδηση, λόγω αυτού του άωρου θανάτου του, που συνέβη βέβαια σε πολύ ταραγμένες εποχές για την Ελλάδα.

    Ίων Δραγούμης
    Εικόνες της έκθεσης για τον Ίωνα Δραγούμη

    Στην έκθεση, που επιμελήθηκαν οι Ναταλία Βογκέικωφ, Ελευθερία Δαλέζιου, Λήδα Κωστάκη, Νατάσα Λαιμού και Αλέξης Μάλλιαρης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά άγνωστο και σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Δραγούμη, που δωρήθηκε στην Αμερικανική Σχολή το 1959: Τεκμήρια που διαφωτίζουν την παιδική του ηλικία, τη δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα, τις ιδέες του περί κοινοτισμού και Ανατολικής Ομοσπονδίας, την αντιπαράθεσή του με τη Μεγάλη Ιδέα του Βενιζέλου, την εν ψυχρώ δολοφονία του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τη συμβολή του στο κίνημα του δημοτικισμού, και την αποτίμηση του Δραγούμη στη σύγχρονη ιστορία.

    Ίων Δραγούμης
    Εικόνες της έκθεσης για τον Ίωνα Δραγούμη

    Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία και εκθέματα που αφορούν το σύγχρονο, αλλά σύντομο Κίνημα του Νεο-ελληνισμού στην Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα.

    Η έκθεση θα είναι στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (www.ascsa.edu.gr).

    Διαβάστε ακόμη:

    Ίων Δραγούμης: Μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μια ζωή γεμάτη πάθος – Έκθεση στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

    Η Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη – Έκθεση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

    Με πρόσκληση ενδιαφέροντος οι νέοι διευθυντές των κρατικών θεάτρων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ