• Πολιτισμός

    Η διεθνής γκαλερί Xippas κατακτά την περιζήτητη λατινική Αμερική

    Ρένος Ξίππας


    Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Punta del Este στην εξωτική Ουρουγουάη της νότιας Αμερικής δεσπόζει η νέα έδρα της γκαλερί Xippas Art Gallery. Bρίσκεται κοντά στην περιοχή Μαναντιάλες, στην εθνική οδό 104 (πέμπτο χιλιόμετρο) που συνενώνει τις διάσημες βίλες της ζώνης José Ignacio, Garzón, Edén και Punta Ballena.

    Η δομή της νέας αυτής εντυπωσιακής γκαλερί με τίτλο Xippas Punta del Este (άκρη της ανατολής) απλώνεται σε 700 τετραγωνικά μέτρα στην εξοχή της Ουρουγουάης. Σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο πρόκειται να οργανωθούν μεγάλες εκθέσεις με καλλιτέχνες τόσο από την αναδυόμενη, περιζήτητη, τοπική σκηνή της σύγχρονης τέχνης όσο και από το διεθνές στερέωμα που ο Ρένος Ξίππας έχει εξάλλου δαμάσει με απαράμιλλη μαεστρία χρόνια τώρα.

    Xippas Punta del Este. Στην γειτονιά Μαναντιάλες

    Πρώτη έκθεση στην γκαλερί Xippas Punta del Este τον Ιανουάριο του 2020 αποτέλεσε η ομαδική παρουσίαση με τίτλο Space Travel, ένα ταξίδι στο διάστημα με περιζήτητους λατινοαμερικάνους καλλιτέχνες που δημιούργησαν μνημειώδη και in situ έργα: Βαλτέρσιο Κάλντας (Waltercio Caldas, Βραζιλία), Γιαμαντού Κανόσα (Yamandú Canosa, Ουρουγουάη), Σεν Κλερ Σέμιν (Saint Claire Cemin, Βραζιλία), Λεονάρντο Έρλιχ (Leandro Erlich, Αργεντινή), Ρίτα Φίσερ (Rita Fischer, Ουρουγουάη), Σάο Γκουιμαράες (Cao Guimarães, Βραζιλία), Ρικάρντο Λανζαρίνι (Ricardo Lanzarini, Ουρουγουάη), Φερνάντο Λόλεζ Λάγκε (Fernando Lopez Lage, Ουρουγουάη), Μάρκο Μάγκι (Marco Maggi, Ουρουγουάη), Πάμπλο Ρεινόσο (Pablo Reinoso, Αργεντινή), Πάμπλο Σίκιερ (Pablo Siquier, Αργεντινή), Εδουάρδο Στούπια (Eduardo Stupia, Αργεντινή) και Χανάινα Τσάπε (Janaina Tschäpe, Βραζιλία). Συμμετέχει επίσης ο περίφημος Βικ Μουνίζ από τη Βραζιλία, που συνεργάζεται με την γκαλερί Ξίππας επί σειρά ετών.

    Xippas Punta del Este, Ουρουγουάη

    Η γκαλερί εορτάζει φέτος τριάντα χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1990 στο περίοπτο, καλλιτεχνικό Marais (Μαρέ) του Παρισιού από τον Ρένο Ξίππα και αμέσως εδραιώθηκε στο μετερίζι των καλλιτεχνικών τεκταινόμενων στην Ευρώπη. Ο χώρος απλώνεται σε δύο πατώματα σε συνολικά 650 τετραγωνικά μέτρα. Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει πάνω από εκατόν πενήντα εκθέσεις ενώ δεν έπαψε ποτέ να διευρύνεται στο διεθνές στερέωμα. Στο Πασί σουρ Ερ (Pacy-sur-Eure), δημιούργησε έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο 2000 τετραγωνικών μέτρων όπου επιμελητές και καλλιτέχνες μπορούν να πραγματοποιούν φιλόδοξες, ομαδικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις μνημιακών διαστάσεων.

    Στη Γενεύη βρίσκεται στη γειτονιά της σύγχρονης τέχνης Καρτιέ λε Μπεν (Quartier les Bains) γύρω από το Μουσείο σύγχρονης τέχνης (Mamco). Στο Μοντεβιδέο εδράζει στο κτίριο του παλιού ξενοδοχείου Colón τυπικής αρχιτεκτονικής 19ου αιώνα. Το υπόγειο του κτιρίου έχει ριζικά μετασχηματιστεί για να προσομοιάζει με λευκό κύβο αφιερωμένο σε ατομικές παρουσιάσεις.

    Στη Γενεύη

    Η νέα έκθεση (και για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων ζωής της γκαλερί) δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συνεχιστεί η Space Travel. Θα τρέξει ίσως ως την ερχόμενη άνοιξη και όλα αυτά εφόσον βέβαια το επιτρέψει η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Η περιοχή Μαναντιάλες προσφέρει πανόραμα της σύγχρονης δημιουργίας και θεωρείται δρόμος της τέχνης. Ακολουθώντας το παράδειγμα από το Ίδρυμα Πάμπλο Ατσουγκάρι (Pablo Atchugarry Foundation) και κοντά στο επικείμενο Μουσείο Λατινοαμερικανικής τέχνης που βρίσκεται υπό κατασκευή, η γκαλερί Xippas Punta del Este για ακόμη μια φορά ξεχωρίζει ως πιονιέρος της διεθνούς σκηνής στη σύγχρονη τέχνη. Εισβάλλει στο νέο έτος διευρύνοντας τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες της παγκόσμιας συλλεκτικής κοινότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ