• Πολιτισμός

    Η άνοδος και η πτώση ενός διάσημου δικηγόρου και η δημοπρασία της συλλογής του

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Τομ Τζιράρντι και Έρικα Τζιράρντι


    Εκείνος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο χάριν μιας κινηματογραφικής ταινίας, βασισμένης σε αληθινή ιστορία.

    Ήταν «Έριν Μπρόκοβιτς» (2000), και αυτός ήταν ο πραγματικός δικηγόρος, που είχε βοηθήσει την αληθινή ηρωίδα της υπόθεσης να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο μόλυνσης των υδάτων μιας υποβαθμισμένης περιοχής της Καλιφόρνια από αμερικανική εταιρεία.

    Το όνομά του είναι Τόμας Τζιράρντι, 83 ετών πλέον και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο ένας εκ των δύο συμμετεχόντων στην δικηγορική φίρμα Girardi & Keese με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία δεν υπάρχει πια.

    Εκείνη, ονόματι Έρικα Τζέιν, αρκετά νεότερή του, τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα είχε αναδειχθεί κατά την τελευταία δεκαετία σε σταρ του αμερικανικού ριάλιτι «Real Housewives of Beverly Hills», παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας μαζί με άλλες συζύγους πλουσίων ανδρών του Λος ΄Αντζελες τον πολυτελή τρόπο ζωής τους.

    Η Έρικα Τζιράρντι, τώρα Τζέιν

    Οι δυο τους μπορεί να έχουν χωρίσει, πλην όμως από κοινού αντιμετωπίζουν κατηγορίες υπεξαίρεσης εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πρόκειται κυρίως για χρήματα διακανονισμού από πελάτες της δικηγορικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εγκαυμάτων και συγγενών των νεκρών από την συντριβή αεροπλάνου της Lion Air το 2018. (Να σημειωθεί ότι η δικηγορική φίρμα του Τζιράρντι ειδικευόταν στην εκπροσώπηση εναγόντων εναντίον μεγάλων εταιρειών).

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό ποσόν, που οφείλεται σε πελάτες, συνεργάτες και δανειστές ως αμοιβές και διακανονισμούς υπολογίζεται σε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια, τα οποία δεν αποδόθηκαν ποτέ αλλά αντίθετα …ενίσχυσαν τον προσωπικό λογαριασμό του ζεύγους.

    Τα έργα τέχνης

    Πώς μπορεί να εξοφληθούν όλα αυτά; Με εντολή του δικαστηρίου έργα του Μιρό, του Χόκνεϊ και της αμερικανίδας γλύπτριας Γκλένα Γκούντεϊκαρ, που ανήκαν στο ζεύγος πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο.

    Μαζί επίσης μία πρώτη έκδοση του Μακιαβέλι, ένα πιάνο Στάνγουεϊ, σπάνια έπιπλα, διακοσμητικά έργα, βιβλία και αθλητικά αναμνηστικά, ένα σύνολο 200 αντικειμένων. Από αυτά η λιθογραφία του Μιρό εκτιμάται στα 800.000-1,5 εκατομμύρια δολάρια και ένα μικρότερο έργο του ισπανού καλλιτέχνη στα 700.000-900.000 δολάρια. Το χαρακτικό του Χόκνεϊ εκτιμάται μόλις μεταξύ 3.000 και 5.000 δολαρίων ενώ τα τρία μικρά χάλκινα γλυπτά της Γκλένα Γκούντεϊκαρ, η οποία είχε δημιουργήσει το Μνημείο των Γυναικών του Βιετνάμ στην Ουάσιγκτον, εκτιμώνται το πολύ 40.000 δολάρια το ένα. Όσο για το πιάνο μπορεί να φθάσει τις 60.000 και ο Μακιαβέλι τις 2.000 δολάρια.

    Σε καμία περίπτωση δηλαδή, δεν μπορεί να καλυφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών. Όσο για την έπαυλη του ζεύγους στην Πασαντένα, που οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να βλέπουν συχνά, αφού από εκεί μεταδιδόταν το ριάλιτι, βγήκε στην αγορά πέρυσι. Η πώλησή της όμως, ήταν σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αγοράς, φθάνοντας μόνον ως τα 8 εκατομμύρια δολάρια.

    Σαλόνι της έπαυλης Τζιράρντι

    Ο τιτάνας και η νοικοκυρά

    Ο Τομ Τζιράρντι και η εταιρεία του, που υπήρχε από το 1965 είχαν υποβάλλει αίτηση πτώχευσης το 2020. Δύο μόλις μήνες πριν από την κατάθεση αίτησης διαζυγίου του ζευγαριού _ μετά από είκοσι χρόνια γάμου_ κάτι που προκάλεσε σχόλια, ότι επρόκειτο για «απάτη» προκειμένου να γίνει απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 μάλιστα, οι Los Angeles Times δημοσίευσαν ένα λεπτομερές άρθρο σχετικά με τα νομικά προβλήματα του ζευγαριού με τίτλο «Ο νόμιμος τιτάνας και η «Real Housewife»: Η άνοδος και η πτώση του Τομ Τζιράρντι και της Έρικα Τζέιν».

    Τομ Τζιράρντι και Έρικα Τζέιν

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εξάλλου, η Τζέιν, 51 ετών σήμερα, φέρεται να συνεννοήθηκε με τον σύζυγό της ώστε αυτός να χρηματοδοτήσει την επίδειξη της οικονομικής άνεσης και της ζωής τους μέσα από το ριάλιτι «Real Housewives of Beverly Hills».

    Τομ Τζιράρντι και Έρικα Τζιράρντι

    Σε μια δικαστική κατάθεση έτσι, αποκαλύφθηκε ότι το δικηγορικό γραφείο του Τζιράρντι μπορεί να είχε πληρώσει έως και 25 εκατομμύρια δολάρια για τα προσωπικά και επαγγελματικά έξοδα της συζύγου του, συμπεριλαμβανομένων 850.000 δολαρίων μόνον για μαλλιά, μακιγιάζ και μανικούρ…

    Η Έρικα Τζιράρντι, τώρα Τζέιν

    Η θλιβερή κατάληξη

    Η μήνυση ισχυρίζεται ότι το πρώην ζευγάρι υπεξαίρεσε «χρήματα διακανονισμού πελατών για να προβάλει μια εικόνα πλούτου και να στηρίξει έναν τρόπο ζωής φτιαγμένο για τηλεοπτικά ριάλιτι».

    Κάτι που η Τζέιν αρνήθηκε σθεναρά, λέγοντας, ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τις υποτιθέμενες _ για εκείνην_ οικονομικές ατασθαλίες του συζύγου της και μιλώντας πάντα μέσα από το ριάλιτι (!) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι αυτό εγώ και ελπίζω να μην είναι ούτε αυτός».

    Η Έρικα Τζιράρντι, τώρα Τζέιν

    Για τον Τζιράρντι όμως φαίνεται να είναι αργά πλέον για όλα αυτά. Κι αυτό, γιατί έχει κριθεί από έναν δικαστή ως ανίκανος να χειριστεί τις δικές του οικονομικές υποθέσεις. Ο λόγος είναι, ότι έχει διαγνωστεί με όψιμη εμφάνιση Αλτσχάιμερ και άνοια, έτσι από πέρυσι βρίσκεται σε γηροκομείο… Μια απίστευτα θλιβερή κατάληξη σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο.

    Το ζευγάρι σε παλαιότερα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ