• Πολιτισμός

    Γκαλερί Γκαγόζιαν: Άνοιγμα στα σπάνια βιβλία

    Οικογενειακό δωμάτιο με βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων που επιμελείται ο Ντάγκλας Φλαμ της γκαλερί Γκαγκόζιαν

    Οικογενειακό δωμάτιο με βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων που επιμελείται ο Ντάγκλας Φλαμ της γκαλερί Γκαγκόζιαν


    Κάθε εκατομμυριούχος μπορεί να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης για την οποία απαιτείται υψηλό εισόδημα, αλλά μόνο άτομα της υψηλής διανόησης είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια αντίστοιχα εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων. Όπως φαίνεται όμως, αυτό ίσχυε ως τώρα. Γιατί αυτόν τον μήνα ο διάσημος Αμερικανός έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκόζιαν, ιδιοκτήτης της αλυσίδας γκαλερί τέχνης Gagosian Gallery, δημιούργησε μία συμβουλευτική υπηρεσία για όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια συλλογή σπάνιων βιβλίων.

    Το τμήμα αυτό της επιχείρησης διευθύνει ο ειδικός σπάνιων βιβλίωνΝτάγκλας Φλαμ, ο οποίος εργάζεται στην γκαλερί κατά την τελευταία επταετία ενώ ασχολείται με τον τομέα αυτό εδώ και 25 χρόνια.

    Κι όπως λέει ο ίδιος «Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, πάντα δούλευα για τη δημιουργία συλλογών, είτε από την αρχή για τη σύσταση μιας ολόκληρης βιβλιοθήκης, είτε για τον εμπλουτισμό μας άλλης, γεμίζοντας τα κενά. Τώρα αυτό γίνεται με πιο επίσημο τρόπο ως μέρος της επιχείρησης».

    Για τον Φλαμ εξάλλου, μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης στην ενασχόληση με σπάνια βιβλία βρίσκεται στην αναζήτησή τους, το κυνήγι.

    Βιβλία τέχνης

    Η νέα συμβουλευτική υπηρεσία επικεντρώνεται σε βιβλία τέχνης για καλλιτέχνες και κινήματα του 20ου και 21ου αιώνα, αλλά σίγουρα δεν περιορίζεται σε αυτά. Ο πελάτης θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει ο ίδιος, τι είδους καλλιτέχνες τον ενδιαφέρουν και ο Φλαμ θα αναζητήσει αναλόγως, τα κατάλληλα βιβλία.

    Το όλο εγχείρημα όμως δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από την γκαλερί αλλά κάθε πελάτης μπορεί να αναζητήσει υλικό για τον καθένα που τον ενδιαφέρει.

    Η υπηρεσία αναζητεί επί του παρόντος το νέο κοινό της, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας Gagosian. Κάτι που θεωρείται ότι προέρχεται από τη γνώση του Λάρι Γκαγκόζιαν, ότι τα οικονομικά της γκαλερί δεν είναι συνδεδεμένα με τον εκδοτικό τους βραχίονα.

    Κι αυτό, παρ΄όλο που έχει δημοσιεύσει ως τώρα πάνω από 600 τίτλους, καθιστώντας τον Gagosian έναν από τους πιο εξέχοντες εκδότες βιβλίων τέχνης στον κόσμο.

    Ιδιωτική βιβλιοθήκη
    Ιδιωτική βιβλιοθήκη

    Γενικότερα εξάλλου θεωρείται, ότι με οικονομικούς όρους, τα βιβλία δεν αποφέρουν σπουδαίο κέρδος.

    Ωστόσο είναι ιδιαίτερα πολυτελή και οι καλλιτέχνες και οι συλλέκτες τα αγαπούν. Κι όπως σημειώνει ο Φλαμ «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που έρχονται σε μένα με μία λάθος έκδοση ή με άλλες σε κακή κατάσταση κι αυτό μπορεί πραγματικά να αλλάξει.

    Εκείνο που είναι σαφές όμως, είναι οι νέοι ορίζοντες ενός ευφυούς εμπόρου, που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, πριν υπάρξουν και άλλοι, που θα τον μιμηθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι αυτή η Μποτιτσέλι της χιλιετίας; Ο Γαγκόζιαν, το φαινόμενο της τέχνης και τα σχόλια



    ΣΧΟΛΙΑ