• Πολιτισμός

    Γιώργος Μπαμπινιώτης: Πόλεμος και υπόνοιες καθηγητών και αποφοίτων


    Μέρες Βυζαντίου: Σήμερα 285 απόφοιτοι του Αρσακείου παρουσιάστηκαν στην εισαγγελία και παρέδωσαν τις καταγγελίες τους. Αντιμετωπίζει με δυσπιστία ο Γιώργος Μπαμπινιώτης την επιστολή τους; Πίεσε η διοίκηση του Συλλόγου για πειθήνια σιωπή καθηγητών; Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου ως δημοσιογράφος και απόφοιτος έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της. Η στάση του περίφημου γλωσσολόγου και λεξικογράφου προκαλεί ερωτήματα ή δέχεται εντελώς ερήμην του τα πυρά; Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.) μόλις στάθηκε ανοιχτά στο πλευρό του προέδρου.

    Οι 285 (αλλού αναφέρονται ως 286) απόφοιτοι του Αρσακείου (1994-2018) παρουσιάστηκαν στην εισαγγελία και παρέδωσαν τις καταγγελίες τους ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση. Η επιστολή τους στο Facebook σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη κίνησε το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης.

    Στην επιστολή τους ζήτησαν από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (ΦΕ) να αναλάβει τις ευθύνες της για περιστατικά που τα περιγράφουν ως «μια διαχρονική νοοτροπία» ενώ καταγγέλλουν όσους προσπάθησαν να συγκαλύψουν περιστατικά. Μάλιστα στην επιστολή τους δεν μιλούν μόνο για τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και για καθηγητές «που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά».

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου μετά από προσφυγή της διοίκησης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για την διερεύνηση των καταγγελιών 285 αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων περί σεξουαλικών και άλλων μορφών παρενοχλήσεων από εκπαιδευτικούς.

    Την έρευνα ανέλαβε και διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης, ο οποίος θα εξετάσει ξεχωριστά μία προς μία τις καταγγελίες ως προς τη βασιμότητα και τη σοβαρότητά τους και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν και ποιους θα καλέσει να καταθέσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

    Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.) μόλις εξέδωσε τη δική του επιστολή η οποία συντάσσεται στο πλευρό του Γιώργου Μπαμπινιώτη:

    «Τις τελευταίες ημέρες έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιστολή 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού με καταγγελίες και αναφορές σχετικά με συγκαλυμμένες περιπτώσεις κακοποίησης.

    Παρακολουθούμε με απορία και έκπληξη την επίθεση που δέχεται το ιστορικό σχολείο μας, το οποίο έχει επιδείξει στα 185 χρόνια λειτουργίας του ανεκτίμητο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

    Εξυπακούεται ότι ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.) καταδικάζει κάθε μορφή κακοποίησης και θεωρούμε ότι πράξεις αντιδεοντολογικής ή αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκαλύπτονται.

    Όσον αφορά την επιστολή των 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού, δηλώνουμε ότι στο σύνδεσμό μας δεν έχει φτάσει οποιαδήποτε κατηγορία.
    Στηρίζουμε απόλυτα την πρωτοβουλία του Προέδρου του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, να παραδώσει την επιστολή με τις καταγγελίες των 285 αποφοίτων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να ακολουθηθούν, άμεσα, οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες.

    Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων και η διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, υποστηρίζουμε τη νομική και δικαστική διερεύνηση αυτού του μείζονος σημασίας ζητήματος, ώστε με αδιάσειστα στοιχεία, να έρθουν στο φως όλες οι παραβατικές συμπεριφορές.

    Εκφράζουμε συγχρόνως την λύπη μας και καταδικάζουμε τη συλλήβδην σπίλωση του σχολείου μας, το οποίο στελεχώνεται από ένα πλήθος ευσυνείδητων εκπαιδευτικών και επιστημόνων που εργάζονται καθημερινά καταθέτοντας την ψυχή και τις γνώσεις τους για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

    Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουμε εμπιστοσύνη στο Σχολείο μας και τους φορείς της ελληνικής δικαιοσύνης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι θα πράξουν το καθήκον τους στο βαθμό που τους αναλογεί.

    Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.)».

    Μικρή αναδρομή

    Απέναντι σε όσους τον κατηγόρησαν ότι γνώριζε αλλά σιώπησε σχετικά με τις καταγγελίες που βαραίνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και την κόρη του Φλωρίτα Μπαμπινιώτη (γύρω από την οποία έχουν ανασύρει από τα… αζήτητα λεπτομέρειες για τη δικαστική περιπέτειά της), ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αποφάσισε πριν μέρες να σπάσει τη σιωπή του.

    Το κείμενο κατάθεση με προσωπικό τόνο δημοσίευσε στο Facebook προς τα τέλη του Φεβρουαρίου. Υπερασπίστηκε τη θέση του όσον αφορά τη θητεία του Δημήτρη Λιγνάδη στο θεατρικό όμιλο του Αρσακείου Ψυχικού. Ισχυρίστηκε πειστικά ότι δεν γνώριζε τίποτα.  Ωστόσο, τίποτα δεν ανέφερε για την περίπτωση της γυναίκας και τότε (το 1991) 16χρονης μαθήτριας. Ούτε μνεία σχετικά με το αν προγραμμάτιζε κάπως να δράσει απέναντι στα αίσχη που υποτίθεται ότι συνέβαιναν κάτω από τη …μύτη του. Η ίδια μαθήτρια είχε αμέσως δηλώσει ότι εφόσον της ζητηθεί, θα καταθέσει επωνύμως τα ίδια στοιχεία.

    Όσον αφορά τον Στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε στο 2020mag.gr η μαρτυρία της σχετικά με τον Λιγνάδη.

    Τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

    Τα διάφορα σάιτ στο διαδίκτυο (έγκυρα και μη) καταγράφουν ότι από τη µηνυτήρια αναφορά του Βασίλη Κ. και την ένορκη κατάθεση του Γ.Χ., προκύπτει ο Λιγνάδης συνήθιζε να φέρνει ανήλικους µαθητές και µαθήτριες στο σπίτι του από το Αρσάκειο.

    Ο Βασίλης Κ. καταγγέλλει ότι ο Λιγνάδης έφερνε ανήλικα κορίτσια και αγόρια στο σπίτι του και κλεινόταν µαζί τους στο δωµάτιό του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου, κατά την περίοδο που ξέσπασε η γνωστή υπόθεση του µουσικοσυνθέτη Στέφανου Κορκολή το 1998, ο Λιγάδης ανησυχούσε µήπως αποκαλυφθεί κάτι για τον ίδιο. Και καθησυχαζόταν με τη σκέψη ότι «είναι δύσκολο να συµβεί λόγω του κοινωνικού στάτους των οικογενειών των µαθητών του Αρσακείου και Μωραΐτη». Σύμφωνα πάλι με τα ίδια σάιτ, ο Βασίλης Κ ισχυρίζεται στην καταγγελία του ότι ο Λιγνάδης είδε μαθητές και από τον Μωραΐτη.

    Η στάση των αποφοίτων και των καθηγητών

    Μετά τη δημοσίευση του κειμένου του Μπαμπινιώτη στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός, απαίτησε την παραίτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη από την προεδρία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΦΕ), που διοικεί τα Αρσάκεια σχολεία.

    «Ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι αδύνατον να μην γνώριζε, να μην είχε ακούσει όλα όσα επί πολλά χρόνια ψιθυρίζονταν στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων. Είναι αδύνατον να μην είχε γνώση όσων λέγονταν τότε και καταγγέλλονται με πρόσφατα δημοσιεύματα για τη «δράση» του κ. Λιγνάδη».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλη Φεβρουαρίου και σε αντίδραση των δηλώσεων Μπαμπινιώτη, η απόφοιτος του Αρσακείου και ανεξάρτητη δημοσιογράφος Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου δήλωσε με ηλεκτρονικό άρθρο της ότι επικοινώνησε με τη δημοσιογράφο και πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Β’ Αρσάκειο Ψυχικούκατά την επίμαχη περίοδο Νάνσυ Καλαφάτη. Εκείνη (σύμφωνα με την Αλεβιζοπούλου) δήλωσε την προθυμία της να μιλήσει ανοιχτά για την υπόθεση εάν προκύψει επίσημη καταγγελία. Μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά ότι τότε συμφωνήσει «στην απομάκρυνση από τις θεατρικές “διδαχές” του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη».

    Εν συνεχεία και πολύ πρόσφατα, η ίδια δημοσιογράφος έβαλε την υπογραφή της μαζί με σχεδόν τριακόσια άλλα άτομα, συναποφοίτους της από το Αρσάκειο σε μια επιστολή κόλαφο προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Πρωτίστως ζητούν (αυτονοήτως) από τη διεύθυνση την περαιτέρω διερεύνηση των ήδη γνωστών καταγγελιών αλλά και άλλων που περιμένουν να ακουστούν. Και δευτερευόντος τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας.

    Τρίτον, το κείμενο καταλήγει με τη φράση «την ύστατη στιγμή ζητάμε από την ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη». Κλείνει το μάτι στον ισχυρισμό του Γιώργου Μπαμπινιώτη ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με ασεμνή συμπεριφορά γύρω από το όνομα του Λιγνάδη.

    Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της επιστολής και προτρέχοντας, ο Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΘΕ) μέσω της διοίκησής του, εξέδωσε δική του ανακοίνωση. Δήλωσε (με τόνο υπεροπτικό αν όχι απαξιωτικό;) ότι έπεσε στην αντίληψή του «ανώνυμη – ανυπόγραφη διαδικτυακή επιστολή και φόρμα καταγραφής καταγγελιών από άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι “Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού 1995-2012”».

    Καταλήγει με την κάπως αόριστη διαπίστωση ότι «απάντηση σε παρόμοιου είδους ενέργειες, αμφιβόλου προέλευσης και προθέσεων, τις οποίες απορρίπτουμε, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες παρερμηνείες».

    Ο Μπαμπινιώτης απάντησε αυτοπροσώπως και δημοσίως ύστερα από τη δημοσιοποίηση της επιστολής των αποφοίτων: «Αυθημερόν στον Εισαγγελέα», έγραψε στο facebook γνωστοποιώντας ότι συγκάλεσε το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και θα εισηγηθεί να υποβληθεί στην εισαγγελία αίτημα να κληθούν οι 285 απόφοιτοι για να δώσουν στοιχεία.

    «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα συνδράμει τις μόνες αρμόδιες αρχές σε ό,τι τής ζητηθεί και θα είναι αρωγός στο έργο της Eισαγγελίας, όταν και εάν οι αόριστες και γενικόλογες αναφορές της επιστολής λάβουν την μορφή συγκεκριμένων και επωνύμων καταγγελιών.

    Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα πράξει -αυτονοήτως- ό, τι θα έπραττε εξαρχής, εφόσον κάποιος από τους νυν υπογράφοντες τής είχε γνωστοποιήσει -οποτεδήποτε- οιοδήποτε συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό» σημείωσε ο ίδιος υποννοώντας και πάλι ότι δεν γνώριζε.

    Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, κάποτε συντάκτρια του ΒΗΜΑgazino, ύστερα του Unfollow και σήμερα μέρος της ερευνητικής ομάδας The Manifold απαντά ξεκάθαρα: «Ελπίζει κανείς πως τώρα που η επιστολή δημοσιοποιήθηκε με εκατοντάδες υπογραφές, ο Σύλλογος των καθηγητών μας θα πάψει να τη θεωρεί “ανώνυμη”, “ανυπόγραφη” και “αμφιβόλου προέλευσης και προθέσεων”, θα αποσύρει τη μάλλον βιαστική “απόρριψή” της, και θα εξετάσει με την αρμόζουσα προσοχή όσα δίκαια ζητάμε».

    Αποσιώπηση ή αποστασιοποίηση;

    Οι επόμενες αποκαλύψεις της όμως μοιάζουν ακόμη πιο σκληρές αφού υπάρχει υπόννοια εκβιασμού του προσωπικού των διδασκόντων: «Το αδιαμφισβήτητα θετικό είναι ότι ο Σύλλογος αντιτάχθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να εκβιάσει το διδακτικό προσωπικό», σημειώνει η Αλεβιζοπούλου όσον αφορά την πρώτη επιστολή της ΦΕ που προηγήθηκε εκείνης των αποφοίτων και του Μπαμπινιώτη.

    «Τονίζοντας κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές, η ανακοίνωση του Συλλόγου γράφει: “Η απόπειρα συλλογής υπογραφών συμφωνίας σε ένα κείμενο γενικώς, και στην προκειμένη περίπτωση στο κείμενο που διακινήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης/2/2021 στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εκπαιδευτικών από τη Διοίκηση της Φ.Ε., εγκυμονεί τον κίνδυνο να διχάσει τους συναδέλφους, αφού έμμεσα υπονοεί ότι όποιος δεν υπογράψει το κείμενο αυτό διαφωνεί, αποκλείοντας το δικαίωμα κάποιου να μην θέλει να εκφραστεί δημοσίως, έστω και αν συμφωνεί. Όταν μάλιστα, το έγγραφο αυτό διακινείται μέσω της Διοίκησης της Φ.Ε. καθίσταται αυτόματα εκβιαστικό προς τον κάθε εργαζόμενο για τη μελλοντική του πορεία”».

    Πέρα από νομοθεσίες και κώδικες δεοντολογίας, θεωρείται ανθρωπίνως αυτονόητο ότι όταν μαθήτρια καταγγέλει ανοιχτά και γλαφυρά τον πρώην καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση, η διεύθυνση του σχολείου οφείλει να απαντήσει. Τουλάχιστον να διερευνήσει. Έστω τυπικά και επιφανειακά. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ουδέποτε τοποθετήθηκε ανοιχτά επί της ουσίας της εν λόγω καταγγελίας.

    H Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διακινεί ένα κείμενο όπου καταδικάζει γενικώς «οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή βίας εναντίον της οποιασδήποτε παιδικής ψυχής». Αλλά ύστερα διευκρινίζει ότι η στάση τους «συμβαδίζει με την αταλάντευτη απόφασή τους να μην δεχτούν καμία ψευδολογία ή συκοφαντία, ιδίως για θέματα μείζονος ηθικής απαξίας».

    Η ίδια απόφοιτος και ανεξάρτητη δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι με αυτό το κείμενο η ΦΕ «πίεσε» με τον τρόπο που επεσήμανε ο ΣΚΦΕ, να υπογράψουν ακόμη και καθηγητές άλλων σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Τοσίτσειο Εκάλης, Αρσάκεια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και Τιράνων), πέραν του Αρσακείου Ψυχικού όπου δίδασκε ο Λιγνάδης.

    Καταλήγει ως εξής: «Πώς είναι δυνατόν να διευθύνεις ένα σχολείο, πρώην εργαζόμενος του οποίου κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και η πρώτη σου αντίδραση να είναι, σαν τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Μπαμπινιώτη, να πεις «εγώ δεν ήξερα» και η δεύτερη να πιέσεις το διδακτικό προσωπικό σου να καταδικάσει τα «κακόβουλα, απίστευτα και αδιανόητα» που κυκλοφορούν; Πώς είναι δυνατόν, δίχως καμία έρευνα, να μιλάς για «συκοφαντίες» και «ψευδολογίες»; Πώς είναι δυνατόν να μην λες, πρώτα από όλα, ότι έχεις χάσει τον ύπνο σου στη σκέψη ότι ο κατηγορούμενος δίδασκε στο σχολείο σου; Πώς είναι δυνατόν να μην ξεκινάς εσωτερική έρευνα καλώντας κάθε διδάσκοντα να συνεισφέρει και κάθε μαθητή και μαθήτρια να καταθέσει οτιδήποτε σχετικό, ώστε να ανακαλύψεις αν σου έχουν διαφύγει πράγματα τερατώδη; Πώς είναι δυνατόν να μην λες ότι θα γίνω ανθρώπινη ασπίδα, έστω και αργά, για να προστατεύσω αυτές και αυτούς που κάποτε ήταν παιδιά και τώρα είναι ενήλικες με ανεπούλωτες πληγές;».

    Γράφει ένας πολίτης (Γιώργος Γιαννίδης) στη σελίδα του Αρσακείου, αφού παραθέτει το απόσπασμα αποφοίτων (ειδικά το «δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει»): «Και η θέση του του προέδρου σας Κου Μπαμπινιώτη, είναι οι απειλές για να μην μιλήσουν. Μόνο που το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω».

    Ολόκληρη η επιστολή των 285 αποφοίτων

    Επιστολή Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

    Από: Αποφοίτους του Αρσακείου Ψυχικού 1994-2018 Προς: Διοίκηση της Φ.Ε. και κάθε Υπεύθυνο

    Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021,

    Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

    Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

    Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

    Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

    Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

    Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

    -Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

    -Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

    -Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

    -Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών.

    Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.

    Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού

    Αγγέλου Κυβέλη
    Αθανασοπούλου Αριάδνη
    Αθανασούλη Άννα
    Αλεβιζοπούλου Μαρινίκη
    Αλεξοπούλου Κλεονίκη
    Αμπατζή Νεφέλη
    Αναστασάκης Κωνσταντίνος
    Αναστασιάδη Μαρία-Ευρυδίκη
    Ανδριανού Κατερίνα
    Ανδρίτσος Θάνος
    Ανδρίτσου Δάφνη
    Ανδριώτη Nεφέλη
    Αποστολακίδης Δημήτρης
    Αργυροπούλου-Παππά Μυρτώ
    Αυγέρη Δανάη
    Βαγιάνος Ιωάννης
    Βαμβακίδου Ήβη-Δάφνη
    Βαμβουρα ‘Αννα
    Βασάκου Μαρία
    Βασιλικού Μιχαέλα
    Βιδάκη Μαίρη
    Βλαχάκη Αικατερίνη
    Βούρτση Μαρία – Ελένη
    Βουτσά Θεοδώρα-Παρασκευή
    Βρεττάκης Έκτωρ
    Γεραρή Ελένη
    Γεωργακοπούλου Θεοδώρα
    Δασουρά Γεωργία
    Δουλάμη Γεωργία
    Γεωργίου Ελεάννα
    Γιάνναρη Μυρτώ
    Γιαννελάκης Γιάννης
    Γιαννελάκης Κωσταντίνος
    Γιαννοπούλου Αλεξάνδρα
    Γιαννοπούλου Έφη
    Γκαγκαβούζη Έλβυ-Βασιλική
    Γκέκος Γιάννης
    Γκίβαλου Λήδα
    Γκίκιζα Μαρία
    Γκότση Φωτεινή
    Γκότση Χρύσα
    Δαμιανάκη Ειρήνη
    Δαρεία Τζαννετάκη
    Δάσκα Δανάη
    Δημητρακόπουλος Αλέξανδρος
    Δημητρακοπούλου Νικόλ
    Δρ. Δογιάμα Λίλιαν
    Δρόση Ελένη
    Ευαγγελίου Κωνσταντίνος
    Ζαρκαδούλα Μαριάννα
    Ζαρκαδούλας Άκης
    Ζαρκαδούλας Κωσταντίνος
    Ζαχαράτου Μαριζήνα
    Ζευγώλη Αφροδίτη
    Ζησούδη Κατερίνα
    Ζούλη Ιωάννα
    Θεοδώρου Άννα
    Ιωαννίδου Ιωάννα
    Καββαδία Ιωάννα
    Κακαβά Μαρία
    Καλαφάτη Διονυσία Φ.
    Καμπαλούρης Γιάννης
    Καμτζέλη Ζέφη
    Κανάβαρης Νικόλας
    Κανέλλος Γεράσιμος
    Κάρτερ Καρολίνα-Ειρήνη
    Καρύδη Άννα-Μαρία
    Κατσαρού Αγγελική
    Κατσιμίγα Ναταλία
    Κατσιρέα Βασιλική
    Κατωπόδης Βασίλειος
    Κεκέλου Αγγελική
    Κιρκιμπολάκη Φλώρα
    Κολοβός Γεώργιος
    Ναθαναήλ Κονταράτου
    Καλλιόπη
    Κοντογεώργη Νίκη
    Κοντού Ελένη-Αλεξάνδρα
    Κοντού Ναταλία
    Κουρή Χριστίνα
    Κούρκουλου Ιωάννα
    Κούρκουλου Νεφέλη
    Κουστένη Αγάπη
    Κουτούλας-Σκάλτσας Κωνσταντίνος
    Κουτσαφτής Χρήστος
    Κουτσουμάνη Αναστασία
    Κουτσουμάνη Ηλέκτρα
    Κτενάς Γιάννης
    Κυρίτση Μαρία-Βενετία
    Κύτβα Μαρίνα
    Κώτση Ειρήνη
    Λαμπρινίδης Χρήστος
    Λαπαθιώτης Βασίλης
    Λαρδίκου Ελένη
    Λουκόπουλος Μιχάλης
    Λουκρέζη Ειρήνη
    Λυμπεροπούλου Ελένη
    Λωρίδα Άλκηστις
    Μαζωμένος Ευάγγελος
    Μαθιουδάκη Δανάη
    Μαλταμπέ Βασιλική
    Μάντζου-Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα
    Μαρία Τσούκα
    Μαρκόπουλος Πέτρος
    Μαρκουλάκη Σοφία
    Μαρτίνος Μάριος
    Μελανίτης Νίκος
    Μέλλου Εύα
    Μητρούσια Μαρία
    Μουλός Χρήστος
    Μπάιμπας Αθανάσιος
    Μπάρλα Αγγελική
    Μπεκύρη Μαριλένα
    Μπέλτσιος Λάζαρος
    Μπεργελέ Γεωργία
    Μπλαζογιαννάκη Μαρία
    Μποχρίνη Μυρτιά
    Μπρούμα Ιωάννα
    Μυρτώ Στραβοδήμου
    Ναούμ Μυρτώ
    Νικολόπουλος Διονύσης
    Νικολοπουλος Μιχαλης
    Νταϊφά Μαρίζα
    Νταϊφά Στέλλα
    Ντάλλα Ελίνα
    Νταουλτζής Ταμπακάκης
    Γεώργιος Έκτωρ
    Ξαφά Σοφία
    Ξουράφη Λυδία
    Ξουράφης Κωνσταντίνος
    Οικονομίδη Βίλη
    Οικονομίδη Κατερίνα
    Ουζουνίδη Υβόννη Έλλη
    Παγώνη Άννα
    Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος
    Παναγάκου Παναγιώτα
    Παναγιωτακοπούλου Μαγδαληνή
    Παναγιώτου Αντιγόνη Στεφανία
    Παντελόπουλος Ανδρέας
    Παξινός Χρήστος Κωνσταντίνος
    Παπαγεωργίου Φρόσω
    Παπαγιάννη Νίκη
    Παπαδοπούλου Έλ. Παπακωσταντίνου
    Μπράτη Ιωάννα
    Παπαστεργίου Εύα
    Παππά Ελισάβετ
    Παυλάτος Παναγιώτης
    Παυλίδη Μαρία
    Περάνθης Κατριβάνος
    Περιστέρη Αγγελική
    Περίχαρος Κωνσταντίνος
    Περίχαρος Φώτιος-Κωνσταντίνος
    Περίχαρου Δήμητρα
    Πετρίδου Αθηνά
    Πετροδασκαλάκη Χαριτίνη
    Σακελλαρίδης-Μάγκουρας Νεόφυτος
    Σεκλιζιώτης Γεώργιος
    Σιάμκα Όλγα
    Σκόπα Ηρώ
    Σοιλεμεντζίδου Ηλέκτρα
    Σούμπλης Ιωάννης
    Σπανός Γεώργιος Θεόδωρος
    Στάικος Αλέξανδρος
    Σταφυλάς Μάριος
    Στεφανίδου Αθανασία
    Στεφάνου Χρυσάνθη
    Σωτηρέλη-Παπαδοπούλου
    Χάρις Τζάθα Αλίκη
    Τζιαφέτα Αγγελική
    Τζιωτάκη Ελένη
    Τουτουντζής Αναστάσιος
    Τριανταφύλλη Ιωάννα
    Τριανταφυλλίδου Θωμαΐς
    Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος
    Τσακαρδάνη Μαρία
    Τσαλαβούτας Λευτέρης
    Τσατσούλης Έκτωρ
    Τσεκλένη Μαρία
    Τσέλλος Κωνσταντίνος
    Τσιγκούνη Στεφανία
    Τσιγκούνη Χρυσαυγή
    ΤσουτσαίοςΣπύρος
    Φερτάκης Δημήτρης
    Φούζας Μάριος
    Φρακτοπούλου Εύα
    Φρέντζου Παναγιώτα
    Φωτίου Κατερίνα
    Χαζηράκη Βασιλική
    Χάλαρη Μαργαρίτα
    Χανιώτη Κατερίνα
    Χαρλαύτη Νίκη
    Χαρλαύτη Eυγενία
    Χατζηδημητρίου Φοίβος
    Χατζηκοκολάκης Κωνσταντίνος
    Χιώλος Φωτεινός
    Χριστοφορίδου Αναστασία
    Χρύση Χρυσηίδα
    Χρύσης Νικόλαος
    Ψιάκης Θέων
    Αντωνόπουλος Γεώργιος
    Ανώνυμος/1994
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/1997
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/1998
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/1998
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998
    Ανώνυμος/1998
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001
    Ανώνυμος/Α’ΑρσάκειοΨυχικού/2002
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2002
    Ανώνυμος/2002
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2003
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2004
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/2004
    Ανώνυμος/2004
    Ανώνυμος/2004
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2004
    Ανώνυμος/2014
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/2005
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2005
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2002
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2006
    Ανώνυμος/2007
    Ανώνυμος/2007
    Ανώνυμος/2007
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007
    Ανώνυμος/2007
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2008
    Ανώνυμος/2008
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2010
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2010
    Ανώνυμος/2010 Ανώνυμος/2011
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011
    Ανώνυμος/2011
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2012
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2012
    Ανώνυμος/2012
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2012
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2012
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2015
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2016
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2005
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1999
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2008
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2016
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2001
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2014
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011
    Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014
    Ανώνυμος/2015
    Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/1973*
    Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1975* Ανώνυμος/1988*
    *Παλαιότεροι απόφοιτοι που μας υποστηρίζουν.

    Οι πρώτες ενέργειες του Μπαμπινιώτη

    Ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργος Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι ο Λιγνάδης αποχώρησε μόνος του για να πάει στο Κολλέγιο από όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγγελίες.

    Όσον αφορά την κόρη του, πριν από εννέα χρόνια, το 2012, κατηγορήθηκε για «κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κάτω των 18 ετών» το 2008. Οι γονείς της νεαρής μαθήτριας κατήγγειλαν το περιστατικό και η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της κόρης του Μπαμπινιώτη αλλά η αθωώθηκε αμετάκλητα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο το 2015.

    Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης όμως η Φλωρίτα Μπαμπινιώτη αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση της, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. Επαναπροσλήφθηκε ωστόσο στο Αρσάκειο και τοποθετήθηκε στο γραφείο του πατέρα της διατηρώντας όμως μόνο διοικητικά καθήκοντα.

    Το κείμενο του γλωσσολόγου, τέως πρύτανη ΕΚΠΑ, τέως υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη με τίτλο Απέναντι σε μια οργανωμένη απόπειρα διασυρμού αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Μεταφέρεται εδώ αυτολεξεί:

    Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή παλαιότερη δήλωσή μου υπέρ τής τότε επιλογής τού Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου, εξελίσσεται εις βάρος μου αλλά και εις βάρος τής κόρης μου Φλωρίτας Μπαμπινιώτη μια, εν πολλοίς κατευθυνόμενη, επιχείρηση δημόσιου διασυρμού μας, μέχρις εξοντώσεως. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα των κατάφωρα συκοφαντικών επιθέσεων εις βάρος μου δίδεται από ομάδες και άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως ενδεικτικά ο κ. Πολάκης ή επαγγελματίες συνδικαλιστές, όπως ο Μιχ. Κουρουτός (που αδυνατώ, ειλικρινώς, να θυμηθώ, πόσες φορές συνολικά έχει ζητήσει την παραίτησή μου). Έχοντας επίγνωση ότι ο αληθής στόχος είμαι εγώ, έκρινα αρχικώς —εσφαλμένα όπως αποδεικνύεται— ότι, μη τοποθετούμενος δημοσίως, θα κατόρθωνα να διαφυλάξω σε μεγαλύτερο βαθμό την ψυχική ηρεμία των βαλλόμενων μελών τής οικογένειάς μου. Αντελήφθην όμως ότι η σιωπή μου εκλαμβάνεται από κάποιους ως, δήθεν, ενοχή. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνω τα ακόλουθα:
    Αισθάνομαι, κατ΄ αρχάς, την ανάγκη να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στα θύματα παντός είδους βίας. Τα θύματα χρειάζονται την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή μας. Η κάθαρση, όσο επίπονη κι αν είναι ως διαδικασία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον επιθυμητό στόχο κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Μια κάθαρση, ωστόσο, η οποία στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν μπορεί παρά να ανατίθεται και να διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά της όργανα. Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζω και την ικανοποίησή μου, που η Δικαιοσύνη ήδη επελήφθη των καταγγελιών και αναμένω, με σεβασμό στο έργο της και τις αποφάσεις της, την τελική της κρίση.
    Δηλώνω απερίφραστα τον αποτροπιασμό μου για το περιεχόμενο των καταγγελιών των θυμάτων, που προσφάτως είδαν το φως τής δημοσιότητας, η ανάγνωση των οποίων μού προκαλεί βαθιά απέχθεια και άφατη οργή.
    Η δήλωσή μου υπέρ τής επιλογής τού Δ. Λιγνάδη στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου έγινε στο πλαίσιο δεκάδων αντίστοιχων αναρτήσεων που έχω πραγματοποιήσει κατά καιρούς για θέματα και ανθρώπους τού Πολιτισμού, τον οποίο προσωπικά υπηρετώ άοκνα και αδιάκοπα επί 40 και πλέον έτη.
    Έχω ήδη αποδεχθεί μέσα μου ότι είναι μάταιη κάθε προσπάθειά μου να μεταπείσω όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι, αν είχα την παραμικρή υποψία τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους τού συγκεκριμένου προσώπου, ουδέποτε θα προέβαινα στην δήλωση αυτή. Επίσης, στερείται νοήματος η κατάδειξη του φαρισαϊσμού όσων, ενώ διατηρούσαν οι ίδιοι με τον Δ. Λιγνάδη τόσο επαγγελματικές όσο και διαπροσωπικές σχέσεις, σήμερα επικαλούνται πλήρη άγνοια και, ταυτοχρόνως, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι εγώ «αποκλείεται να μη γνώριζα».
    Αντιθέτως, για όσους καλόπιστους επιθυμούν να πληροφορηθούν την αλήθεια δηλώνω ότι ο Δ. Λιγνάδης εργάστηκε στο Αρσάκειο, ως εξωτερικός συνεργάτης, στους προαιρετικούς απογευματινούς ομίλους των Αρσακείων (και όχι στο διδακτικό προσωπικό του σχολικού προγράμματος) πριν από 19 ολόκληρα χρόνια. Τα όσα μεμονωμένα διακινούνται περί παύσης-απόλυσής του από το Αρσάκειο το έτος 2002 είναι απολύτως ψευδή. Αποχώρησε, προτιμώντας να μετακινηθεί στον θεατρικό όμιλο τού Κολλεγίου. Δηλώνω δε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι καθ΄ ον χρόνο συνεργάστηκε με το Αρσάκειο, ουδεμία καταγγελία περιήλθε σε γνώση μου έστω και προφορική.

    Περαιτέρω, σε κάποιους φαίνεται ότι δεν αρκούσε η ευθεία επίθεση εναντίον μου, αλλά θέλησαν να με πλήξουν και εμμέσως, διαμέσου τής κόρης μου. Η δικαστική περιπέτεια τής κόρης μου, την οποία ανέσυραν ως υποτιθέμενη είδηση ορισμένοι επώνυμοι ή ανώνυμοι δημοσιογραφούντες, έχει ήδη περατωθεί από το έτος 2015 με την αμετάκλητη και επί τής ουσίας (και όχι για τυπικούς λόγους) αθώωσή της, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη τελέστηκε. Αυτήν την αλήθεια, ορισμένοι επιχείρησαν σκοπίμως να την αποκρύψουν, εμφανίζοντας την δίκη ως δήθεν, ακόμη, εκκρεμή. Άλλοι, θιασώτες προφανώς τού νόμου τού Lynch, παρότι γνωρίζουν την υφιστάμενη —ήδη από το 2015— αμετάκλητη αθώωση, υποβάλλουν την κόρη μου σε δεύτερη δίκη, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κριτές τους ίδιους. Αποδεικνύεται έτσι ότι ορισμένοι συμπολίτες μας όχι απλώς θεωρούν εκ προοιμίου ότι όποιος κατηγορείται είναι δεδομένα ένοχος, αλλά επιπλέον δεν αποδέχονται ούτε καν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θεωρώντας εαυτούς δικαστές και τιμητές των πάντων. Λυπάμαι, αλλά απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, που είναι προδήλως παράνομες στο πλαίσιο οποιασδήποτε ευνομούμενης πολιτείας, είμαστε αναγκασμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να αμυνθούμε με κάθε νόμιμο μέσο.



    ΣΧΟΛΙΑ