• Πολιτισμός

    Γεφύρι της Πλάκας: Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς για το έργο αποκατάστασης

    • NewsRoom
    Γεφύρι της Πλάκας: Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς για το έργο αποκατάστασης


    Mε μια λιτή τελετή στον χώρο που στέκεται ξανά όρθιο το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας  η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που εκπροσωπεί στην χώρα μας την «Europa Nostra» βράβευσε τους συντελεστές για το έργο πρότυπης αποκατάστασης.

    Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, παρέλαβε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση. Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Γεφυριού. «Είμαστε εδώ, για να αποδώσουμε εύσημα στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο. Το βραβείο αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές, στα υπουργεία, τους επιστήμονες, την αυτοδιοίκηση…» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

    Η ΕΛΛΕΤ, εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, εντοπίζει και προωθεί τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, εκφράζει «τη χαρά και την συγκίνησή της για την διάσωση αυτού του μοναδικού μνημείου αλλά και την αναγνώριση αυτής της υποδειγματικής δουλειάς: την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως».

    Γεφύρι της Πλάκας- Το έργο αποκατάστασης

    Το έργο αποκατάστασης του μεγαλύτερου μονότοξου και πιο εντυπωσιακού γεφυριού του είδους του στην Ήπειρο αποτελεί άλλωστε την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα, παρόμοια έργα παγκοσμίως.

    Το έργο ολοκληρώθηκε χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Υποδομών, του υπουργείου Οικονομικών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου και χορηγός συνέβαλαν επίσης οικονομικά στο έργο.

    Η κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων συνδέεται ωστόσο με τις συνέπειες των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Γεφύρι της Πλάκας: Από την καταστροφή στα βραβεία Europa Nostra

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ