• Πολιτισμός

    Ένας «Ρινόκερος» στο σαλόνι σας για 6 εκατομμύρια ευρώ – Έργο σε δημοπρασία

    Ο «Ρινόκερος», 1964 του Φρανσουά-Ξαβιέ Λαλάν

    Ο «Ρινόκερος», 1964 του Φρανσουά-Ξαβιέ Λαλάν


    Είναι ένας αλλιώτικος ρινόκερος – έργο τέχνης, που κρύβει πολλά μυστικά και θα μπορούσε να πωληθεί έως και 6 εκατομμύρια ευρώ.

    Άλλωστε είναι πολυχρηστικός! Όταν το θωρακισμένο σώμα του ανοίξει, μπορεί να αποκαλύψει ένα κρυφό γραφείο, ένα μπαρ, χρηματοκιβώτιο και φωτιστικά.

    Ο «Ρινόκερος», το πρώτο μεγάλο γλυπτό, που φιλοτέχνησε ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λαλάν (1927-2008), έργο που θεωρείται ευρέως ως το πιο σημαντικό του πωλείται από τους Christie’s Paris σε μια δημοπρασία της 20ης Οκτωβρίου, στην οποία η τιμή εκτίμησης του κερασφόρου θηρίου έχει ορισθεί από 4 ως 6 εκατ. ευρώ.

    Φιλοτεχνημένο το 1964 από πατιναρισμένο ορείχαλκο, πατιναρισμένο μπρούτζο, ψευδάργυρο, ορείχαλκο, επαργυρωμένο ορείχαλκο και δέρμα, το έργο διαθέτει επίσης και ένα κλειδί για την είσοδο στα μυστικά του.

    Θεωρείται εξάλλου, ένα καθοριστικό κομμάτι στο γενικότερο έργο του Λαλάν, που έδωσε έμφαση στη χρησιμότητα ενός έργου τέχνης ενώ παράλληλα ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες και του ίδιου, οι οποίες καθόρισαν την πρακτική του για τα επόμενα 44 χρόνια.

    Πρόκειται για χαρακτηριστικά μάλιστα, που εμφανίζονται ξανά και ξανά στα έργα του και κυρίως στα «Moutons de Laine» (Πρόβατα από μαλλί) του 1965, «Bar Les Autruches» (Μπαρ στρουθοκάμηλοι) του 1970 και «Baignoires Hippopotame» (Μπανιέρες Ιπποπόταμος) του 1971.

    Ο«Ρινόκερος» ως πολυχρηστικό έργο
    Ο«Ρινόκερος» ως πολυχρηστικό έργο

    Η αναγνώριση

    Ο Λαλάν απομακρύνθηκε από τη ζωγραφική τη δεκαετία του 1960 για να ασχοληθεί με τη γλυπτική με την σύντροφό του Κλοντ Λαλάν (1924-2019) αποτελώντας ένα μοναδικό δίδυμο τέχνης, καθώς μάλιστα  έγιναν γνωστοί ως Les Lalanne.

    Ο «Ρινόκερος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Galerie J στο Παρίσι, την πρώτη κοινή έκθεση του ζευγαριού με τίτλο «Ζωόφυτα». Στη συνέχεια εξάλλου, ο διάσημος έλληνας έμπορος τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας ήταν εκείνος που τους έκανε γνωστούς στην Αμερική.

    Η αναγνώρισή τους ωστόσο, όσον αφορά τις τιμές πώλησης των έργων τους ήρθε στα τέλη του 20ου αιώνα. με την εκτίναξή τους στον 21ο.

    Το επαναστατικό έργο δεν εμφανίστηκε έκτοτε στο κοινό, με μια εξαίρεση:  Όταν το δεύτερο, ίδιο κομμάτι, το «Ρινόκερος ΙΙ», που δημιουργήθηκε το 1966, παρουσιάστηκε στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι το 2010 ως μέρος μιας αναδρομικής έκθεσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στους πρωτοπόρους καλλιτέχνες.

    Τι θωρακισμένο θηρίο
    Τι θωρακισμένο θηρίο

    Το ρεκόρ

    Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, γλυπτά όπως ο «Ρινόκερος  I» οφείλουν την διατήρησή τους στην Ζανίν Ρεστανί της Galerie J, η οποία δημιούργησε στενή φιλία με τους «Les Lalanne» και διατήρησε την κατοχή της το έργο. Παρέμεινε μάλιστα στην οικογένεια μετά τον θάνατό της, το 2004.

    Η ίδια άλλωστε είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο του κινήματος Nouveau Réalisme, του ευρωπαϊκού αντίστοιχου της Pop Art και ήταν πίσω από αξιόλογες διοργανώσεις, όπως η έκθεση «Πυρ κατά βούληση» της Νίκι ντε Σεν Φαλ, το 1961 και  «Το σιδερένιο παραπέτασμα» του Κρίστο, το 1967.

    Να σημειωθεί ότι το ρεκόρ δημοπρασίας του καλλιτέχνη είναι ως τώρα τα 9,6 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δόθηκαν για ένα πατιναρισμένο, χάλκινο γλυπτό λεοπάρδαλης (Léopard I) του 2005. Η δημοπρασία είχε γίνει στον οίκο Sotheby’s του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ιπποπόταμος-μπανιέρα, τα κοπάδια προβάτων και τα γατό-ψαρα – Το εικαστικό σύμπαν των Λαλάν σε δημοπρασία

    Αλέξανδρος Ιόλας και Ντάσα Ζούκοβα: Τίνος είναι αυτή η Γάτα;

    Συλλογή Αμπράμοβιτς – Ζούκοβα: «Αγνοούνται» έργα ενός δισ. δολαρίων

    Σύγχρονα έργα τέχνης μόνιμα σε αρχαιολογικούς χώρους – Αποφάσεις με ερωτηματικά

    Τατόι: Ροδώνες, κυπαρίσσια και πλατάνια φυτεύονται στους κήπους του ανακτόρου



    ΣΧΟΛΙΑ