• Πολιτισμός

    Ένα «Αίνιγμα» από τον Κωστή Γεωργίου – Αναδρομική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο»

    Ο Κωστής Γεωργίου και το έργο του «Σκαντζόχοιρος»

    Ο Κωστής Γεωργίου και το έργο του «Σκαντζόχοιρος»


    Κόκκινοι ακροβάτες-χορευτές στροβιλίζονται στον αέρα, τα μέλη τους αγγίζουν το ένα το άλλο δημιουργώντας μια σύνθεση που μοιάζει αέναη και παραπέμποντας στην ανθρώπινη ύπαρξη.

    Είναι μία μόνο από τις γλυπτικές εγκαταστάσεις του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του οποίου οργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα εγκαινιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

    Με τίτλο «ENIGMA 2», η έκθεση περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του Κωστή Γεωργίου, αλλά και πολλά πρόσφατα, ζωγραφικά και γλυπτά.

    Πρόκειται έτσι, για ένα ιδιαίτερης σημασίας εικαστικό γεγονός με 160 έργα ζωγραφικής, μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, καθώς και 40 γλυπτά, σύνολο που επιτρέπει την πλήρη και πολλαπλή προσέγγιση στο έργο του δημιουργού. Μια πλειάδα δηλαδή, που θα χαρτογραφήσει την ιδιότυπη ταυτότητα και τη μακρόχρονη πορεία του Κωστή Γεωργίου, έργα που τον έχουν καταξιώσει διεθνώς και τον έχουν καταστήσει άμεσα αναγνωρίσιμο από τη δυναμική, που εκπέμπει η δουλειά του.

    Εγκατάσταση «Σκύλοι»
    Εγκατάσταση «Σκύλοι»

    Οι κόκκινοι ακροβάτες-χορευτές

    Ανάμεσα στα γλυπτά εξέχουσα θέση έχουν φυσικά οι ακροβάτες-χορευτές, όπως αυτοί του έργου «METEORON», το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.

    Για πρώτη φορά όμως, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα η μεγάλη γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», μια σύγχρονη απεικόνιση των Εννέα Μουσών της Μυθολογίας, καθώς και η εγκατάσταση «Pombi A΄», που αποτελείται από πέντε διάτρητους σκύλους. Ακόμη, στον χώρο του μουσείου θα εκτεθεί η εγκατάσταση «Birds in Dreamland», ένα πολύπτυχο έργο, που έχει μήκος δέκα μέτρα και αποτελείται από έξι ζωγραφικά έργα.

    Έργο του Κωστή Γεωργίου
    Έργο του Κωστή Γεωργίου

    Για πρώτη φορά τέλος, θα παρουσιαστούν και τα νέα γλυπτά μικτής τεχνικής από τη σειρά έργων του Κωστή Γεωργίου, υπό τον τίτλο «DREAMCATCHERS». Το κόκκινο, χαρακτηριστικό χρώμα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι και εδώ «παρών» αλλά όχι μόνον, αφού όπως σημειώνει ο ίδιος, υπάρχουν και πολλά άλλα χρώματα στα έργα του. «Πολύ συχνά επιλέγω το χρώμα του μετάλλου, είτε αυτό είναι σε μπρούτζο, είτε σε αλουμίνιο», όπως λέει. «Το αφήνω στη φυσική του μορφή ή σε κάποιες περιπτώσεις το γυαλίζω και γίνεται το polished mirror aluminium ή polished mirror bronze. Υπάρχουν όμως και άλλα χρώματα που χρησιμοποιώ. Είναι το μπλε για παράδειγμα, που είναι πολύ αγαπημένο μου και αυτό».

    «Ανθρώπινη καρδιά»
    «Ανθρώπινη καρδιά»

    Με ανεξαρτησία και τόλμη

    Το «ENIGMA 2» αποτελεί το τρίτο και ανανεωμένο σκέλος της ευρείας κλίμακας ατομικής έκθεσης του Κωστή Γεωργίου, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών και όχι μόνον, διαστάσεων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 από το Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.

    «Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις», όπως σημειώνει ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης στο λεύκωμα που εκδόθηκε σχετικά με την έκθεση. «Δεν στηρίχθηκε δηλαδή, σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα, αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη», όπως συμπληρώνει.

    Σε ειδικό χώρο της έκθεσης εξάλλου, θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Κωστή Γεωργίου τα τελευταία 35 χρόνια.

    Έργο του Κωστή Γεωργίου στο Παλαιό Φάληρο
    Έργο του Κωστή Γεωργίου στο Παλαιό Φάληρο

    Εκθέσεις και βραβεία

    Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Κωστής Γεωργίου αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Royal College of fine Arts του Λονδίνου. Είναι ζωγράφος και γλύπτης με διεθνή ακτινοβολία και δράση και έχει συμμετάσχει σε πολύ σημαντικές εκθέσεις μουσείων και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ επίσης έχει τιμηθεί για το έργο του με ελληνικά και ξένα βραβεία (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά.).

    Ο Κωστής Γεωργίου και το έργο του στη Θεσσαλονίκη
    Ο Κωστής Γεωργίου και το έργο του στη Θεσσαλονίκη

    Μνημειακών διαστάσεων γλυπτά του είναι άλλωστε εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. ElizabethHospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall, Yia Yuan Gardens etc), στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι και βέβαια στην Αθήνα (Βουλιαγμένη, Βούλα, Παλαιό. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Έργα του, επίσης, βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ). Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν δημοπρατηθεί εξάλλου, από τους οίκους Sotheby’s, Bonham’s και Christie’s στο Λονδίνο.

    Έργο του Κωστή Γεωργίου στο λιμάνι της Ίου
    Έργο του Κωστή Γεωργίου στο λιμάνι της Ίου

    Στο λεύκωμα της έκθεσης, η οποία θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη γράφουν επίσης οι: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, γεν. γραμματέας ΔΣ του Τελλόγλειου Ιδρύματος. Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μιλτιάδης Παπανικολάου ομ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

    Κωστής Γεωργίου
    Κωστής Γεωργίου

    Info

    Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0000
    Έκθεση: Κωστής Γεωργίου «ENIGMA 2»
    Διάρκεια: 1 ως 20 Σεπτεμβρίου

    Διαβάστε επίσης:

    Σπουδαία ανακάλυψη-ανατροπή: Το Γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο



    ΣΧΟΛΙΑ