• Πολιτισμός

    Εμβολιασμός σε μουσεία; Για όχι; Η Αμερική δίνει το παράδειγμα

    εμβολιασμός μουσείο

    Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη


    Όχι, δεν το σκέφτηκαν οι Έλληνες, ούτε καν οι Ευρωπαίοι.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, όπου όλοι οι ενήλικες μπορούν να εμβολιασθούν εναντίον του COVID-19, οι Νεοϋορκέζοι -οι μόνοι επί του παρόντος- έχουν ένα επιπλέον προνόμιο: Να μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό τους σε ένα μουσείο.

    Στο διάσημο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την ακρίβεια και μάλιστα κάτω από τη φημισμένη γαλάζια φάλαινα, που κρέμεται από την οροφή της Αίθουσας της Ωκεάνιας Ζωής. Επιπλέον, όποιος εμβολιάζεται επί τόπου θα λαμβάνει και ένα δωρεάν κουπόνι εισόδου στο μουσείο για έως και τέσσερις επισκέπτες!

    Δωρεάν είσοδο σε εμβολιασμένα άτομα προσφέρει ένα ακόμη μουσείο, το Μουσείο Τέχνης Έβερσον στην πόλη Σίρακιουζ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ ειδήσεις, ακόμη και από το Καζακστάν δείχνουν άτομα να εμβολιάζονται κάτω από πίνακες ζωγραφικής στο Κρατικό Μουσείο Τεχνών A. Καστέγιεφ στην πρωτεύουσα της χώρας Αλμάτι.

    εμβολιασμός μουσείο
    Η σελίδα στον ιστότοπο του Αμερικανικού Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που πληροφορεί για τη
    λειτουργία του ως εμβολιαστικού κέντρου

    «Αυτό το ίδρυμα είναι αφιερωμένο στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και κατανόησης και στην παροχή πρόσβασης στο κοινό, οπότε δεν μπορώ καν να φανταστώ μια πιο αντιπροσωπευτική εκδήλωση της αποστολής μας, σε δράση», όπως δήλωσε η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Έλεν Φούτερ. Σε κοινή συνέντευξή τους, μάλιστα, η ίδια μαζί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο προσκάλεσαν το κοινό να εμβολιαστεί, με δέλεαρ ακριβώς τη γαλάζια φάλαινα.

    Άλλωστε, θεωρεί ότι στα επόμενα χρόνια οι εικόνες των Νεοϋορκέζων να εμβολιάζονται κάτω από το τεράστιο κήτος, ένα από τα εμβλήματα του μουσείου, θα αποτελεί ένα στιγμιότυπο – σήμα κατατεθέν της πόλης και των κατοίκων της για τον αγώνα τους να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος του κορονοϊού.

    Να σημειωθεί ότι το μουσείο, που είναι ένα από τα 600 εμβολιαστικά κέντρα στην Νέα Υόρκη, θα είναι ανοιχτό για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, αν και ορισμένα ραντεβού έχουν κρατηθεί για την Αρχή Στέγασης της Νέας Υόρκης και για τα μέλη περιφερειακού συμβουλίου, που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε πολλά από τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης.

    Τα ραντεβού αρχίζουν από την Παρασκευή, 23 Απριλίου. Κι ενώ το χαμηλότερο επίπεδο της αίθουσας θα είναι κλειστό, καθώς εκεί θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί, οι επισκέπτες του μουσείου θα εξακολουθούν να βλέπουν τη φάλαινα από τον ημιώροφο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος, μήκους 29,5 μέτρων, που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ανακατασκευάστηκε μεταξύ 2001 και 2003.

    εμβολιασμός μουσείο
    Η φάλαινα, δέλεαρ για τους εμβολισμούς στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη

    Στο ίδιο κλίμα της ενθάρρυνσης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κινείται και το Μουσείο Έβερσον στην Σίρακιουζ, αφού, όπως λέει η διευθύντριά του, Ελίζαμπεθ Ντάμπαρ, «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να βγουν έξω και να απολαύσουν την τέχνη».

    εμβολιασμός μουσείο
    Το Μουσείο Έβερσον στην Σίρακιουζ των Ηνωμένων Πολιτειών

    Να επισημανθεί, εξάλλου, ότι ήδη η πανδημία, καθώς έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα σοβαρότερα παγκόσμια γεγονότα του αιώνα αποτελεί και μουσειακά αντικείμενο μελέτης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν απέκτησε πρόσφατα το κενό φιαλίδιο του πρώτου εμβολίου που χορηγήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς και άλλα σχετικά αντικειμένων για τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον, DC.

    Όσο για το Καζακστάν, παρ΄ ότι πολλές πληροφορίες δεν υπάρχουν, η εικόνα της εμβολιαζόμενης γυναίκας δίπλα στον πίνακα του ζωγράφου Καστέγιεφ, που έχει τιμηθεί από τη χώρα δίνοντάς το όνομά του στο συγκεκριμένο μουσείο, είναι αποκαλυπτική για τη σημειολογία της.

    εμβολιασμός μουσείο
    Γυναίκα που εμβολιάζεται στο Κρατικό Μουσείων Τεχνών στο Αλμάτι

    Διαβάστε ακόμη:

    Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι εδώ – Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Πολιτισμού

    Σωτηρία για τα ξύλινα σκάφη του Αιγαίου και την τέχνη τους

    «Από απόσταση» – Οι χαρακτήρες του Αρκά σε έκθεση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ