• Πολιτισμός

    «Από απόσταση» – Οι χαρακτήρες του Αρκά σε έκθεση

    Αρκάς: «Από απόσταση»


    Ξορκίζουν το κακό με «σκεπτόμενο» χιούμορ, μας εκπαιδεύουν στη νέα πραγματικότητα, μας μαλώνουν όταν δεν τηρούμε τα μέτρα, μας θυμίζουν να χαμογελάμε κι ας είναι πίσω από τις μάσκες… Γιατί μας κάνουν να γελάμε για να ξαναβρούμε αισιοδοξία και δύναμη.

    Έναν χρόνο τώρα, από αναγκαστική απόσταση, οι χαρακτήρες του Αρκά μας συντροφεύουν στα δύσκολα. «Από απόσταση» είναι και ο τίτλος της έκθεσής του για τον κορονοϊό, που εγκαινιάζεται διαδικτυακά από την Ελληνογερμανική Αγωγή στις 22 Απριλίου.

    Πρόκειται για μία εικαστική έκθεση με 42 αναπαραγωγές έργων, που διαμορφώθηκαν και εκτυπώθηκαν αρχικά ως κόμικς από τον δημιουργό τους, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων (2020-2021). Θέμα τους είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Κι η έμπνευση του Αρκά πηγάζει από οτιδήποτε σχετίζεται μ’ αυτόν: Τις ανησυχίες και τους εκνευρισμούς, τις οδυνηρές απώλειες και αποστασιοποιήσεις, τα πρωτόκολλα κι τις αντιδράσεις, μαζί με περιορισμούς και στερήσεις, φόβους και ελπίδες, νοσταλγίες αλλά κι ευτράπελα.

    Όλα δηλαδή, όσα γνωρίσαμε και δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αφήσουν ασυγκίνητο έναν σκιτσογράφο με τόσο καυστικό χιούμορ. Έναν ευφάνταστο και πολυδιάστατο κομίστα, που εδώ και σαράντα χρόνια σχολιάζει καθημερινά με ευφυΐα κι αυτοκριτική διάθεση, με καυστικότητα αλλά και με ειρωνεία, πολλές από τις συνήθειες και τα απρόβλεπτα, τις αινιγματικές ή αμήχανες συμπεριφορές και παραδοξότητές μας, μέσα πάντα από το μοναδικό του χιούμορ.

    Την επιμέλεια της έκθεσης, του συνοδευτικού της έντυπου υλικού, όπως και του καταλόγου, που θα κυκλοφορήσει έκανε η ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά.

    Η έκθεση θα φιλοξενείται από τις 22/4 έως και τις 22/5 στους διαδικτυακούς τόπους https://www.ea.gr/arkas/ και www.ea.gr/arkas/katalogos



    ΣΧΟΛΙΑ