• Πολιτισμός

    Έλληνες ιστορικοί ιχνηλατούν την πορεία της Επανάστασης – Έκδοση από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

    Έλληνες ιστορικοί ιχνηλατούν την πορεία της Επανάστασης - Έκδοση από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

    Το εξώφυλλο της έκδοσης


    Με μια συλλογική έκδοση και μία σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους Έλληνες ιστορικούς, που μιλούν για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσεγγίζοντας κάθε πτυχή της συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την Ελευθερία.

    Πρόκειται για τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις, που βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη σειρά διαλέξεων γύρω από τον Αγώνα, τον Φιλελληνισμό, τον Διαφωτισμό, τα Συντάγματα που συμβάλλουν στην εμβάθυνση της γνώσης μας για την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου Φιλελληνισμού. Μία ευκαιρία δηλαδή, αναστοχασμού για τον Εθνικό Αγώνα του 1821. Έντεκα ιστορικοί αναλύουν έτσι, συστηματικά και μεθοδικά τις πολλαπλές πτυχές του μεγάλου εθνικού γεγονότος, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία του νέου κράτους.

    Ένα εγχείρημα, που η πολυπλοκότητά του απαιτεί ιδιαίτερη εμβάθυνση, συνδυασμό πηγών, συνδυαστική και συνθετική δουλειά ώστε να αναδειχθεί σε όλη της την έκταση την επανάσταση, που θεμελίωσε την κρατική μας οντότητα. Πρώτη η Μαρία Ευθυμίου αναφέρει τις «Κεντρικές πτυχές της Επανάστασης του 1821» και ακολουθούν ο Χαράλαμπος Μελετιάδης για τον «Φιλελληνισμό ως πολιτισμική νεωτερικότητα» και ο Στέφανος Καβαλλιεράκης για την «Φιλική Εταιρεία».

    Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου

    Ο Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλάει για «Το πλαίσιο γέννησης και η διαμόρφωση των Ελληνικών Συνταγμάτων», ο Ηλίας Κολοβός για την «Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και ο Μανόλης Κούμας για τις «Μεγάλες Δυνάμεις και την Ελληνική Επανάσταση». «Η Επανάσταση στη Μακεδονία» παρουσιάζεται από τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη ενώ η Κωνσταντίνα Μπότσιου αναφέρεται στο δύσκολο θέμα των «Εμφυλίων της Επανάστασης» και ο Νίκος Αναστασόπουλος μελετά ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα «Από τις πολεμικές αποτυχίες της Επανάστασης, στις προσφυγικές μετακινήσεις και την αιχμαλωσία».

    Τέλος, ο Αντώνης Κλάψης μιλά για τον «Ιωάννη Καποδίστρια και την αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας» και ο Σωτήρης Ριζάς για την «Πορεία προς την Επανάσταση και τις ιδεολογικές όψεις». Να σημειωθεί ότι τα κείμενα του βιβλίου έχουν προκύψει από την ειδική επιμέλεια του περιεχομένου των διαλέξεων, ενώ τα βίντεο αυτών των διαλέξεων φιλοξενούνται στο YOUTUBE του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

    Διαβάστε ακόμη:

    «Τροχιές μνήμης» της Ελληνικής Επανάστασης – Έκθεση στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο

    «Για μια φλόγα που καίει» – Η Θεσσαλονίκη προσμένοντας την ελευθερία

    Εριέτα Αττάλη: Η διεθνής φωτογράφος της αρχιτεκτονικής και του τοπίου στο Βυζαντινό Μουσείο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ