• Πολιτισμός

    Εκατομμύρια δολάρια για κόμικ με τον Σούπερμαν

    Κόμικ του 1939 με τον Σούπερμαν


    Πόσο μπορεί να πωλείται ένα κόμικ; Αν είναι του 1938 -39 κι αν είναι με τον Σούπερμαν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Αυτά στην Αμερική βέβαια, όπου η αγορά των παλιών κόμικς φθάνει στις δημοπρασίες σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδίως, οι τιμές τους έχουν απογειωθεί.

    Μόλις πριν από λίγες μέρες έτσι, το πρώτο κόμικ στο οποίο εμφανίζεται ο διάσημος υπερήρωας και ένα ακόμη, επίσης πρώιμο, έφθασαν σε δημοπρασία στο Νιου Τζέρσεϊ τα 3 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Και όπως λέει ο δημοπράτης Κεν Κόλντιν «Τα κόμικς είναι μια μεγάλη αγορά. Προσωπικά ήμουν πάντα συλλέκτης αθλητικών αναμνηστικών, αλλά όταν ρωτάς έναν 15χρονο  ή 16χρονο,  αν ξέρει ποιος είναι ο Χανκ Άαρον ή ο Μίκυ Μαντλ, ελάχιστοι μπορεί απαντήσουν. Όλοι όμως, στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία  ξέρουν τον Σούπερμαν ή τον Σπάιντερμαν».

    Καθώς ταινίες με υπερήρωες συνεχίζουν να γυρίζονται εξάλλου , οι νέοι ενδιαφέρονται για το θέμα και για την προέλευσή του.

    Ο ήρωας με την υπεράνθρωπη δύναμη     

    Ο Superman #1, που κυκλοφόρησε από την DC Comics το 1939 πωλήθηκε για 1,6 εκατομμύρια δολάρια, ύστερα από τα κτυπήματα των συμμετεχόντων στη δημοπρασία. Το εξώφυλλο δείχνει τον υπερήρωα με το κοστούμι του να πετάει πάνω από τις στέγες μιας πόλης. Είναι το πρώτο κόμικ, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα και ήταν αφιερωμένο σε έναν χαρακτήρα.

    Ως σήμερα ο Σούπερμαν έχει πουλήσει περισσότερα κόμικς από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα, καθώς αυτός ο ήρωας με υπεράνθρωπη δύναμη και τις απίστευτες δυνάμεις έχει  κυριαρχήσει στην αμερικανική ψυχαγωγία.

    Γραμμένο από τον Τζέρι Σίγκελ και ζωγραφισμένο από τον Τζέρι Σάστερ το κόμικ αφηγείται την ιστορία του Καλ-Ελ, που στάλθηκε από τον ετοιμοθάνατο κόσμο του Κρίπτον για να ζήσει στη Γη, όπου υιοθετείται από την οικογένεια Κεντ και ονομάζεται πλέον Κλαρκ Κεντ. Όπως λέει ο Κεν Κόλντιν  «Υπάρχουν μόνο δύο κόμικς, που είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτό. Νομίζω ότι το ένα αξίζει 5 εκατομμύρια δολάρια».

    Κόμικ του 1939 με τον Σούπερμαν

    Η γέννηση του υπερήρωα                                  

    Το δεύτερο κόμικ που πωλήθηκε στη δημοπρασία ήταν το Action Comics #1, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1938 από την National Allied Publications, προκάτοχο της DC Comics. Έφθασε το 1,5 εκατ. δολάρια μετά από 18 προσφορές. Το εξώφυλλο δείχνει τον Σούπερμαν να κρατά ένα αυτοκίνητο πάνω από το κεφάλι του, καθώς οι γκάνγκστερς φεύγουν έντρομοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, υπάρχει μία ομοιότητα με το έργο του αναγεννησιακού ζωγράφου  Πιέρο ντελ Πολαϊουόλο « Ο Ηρακλής και η Ύδρα» (περ. 1475).

    Το κόμικ είχε δημιουργηθεί επίσης από τους Σίγκελ και Σάστερ και είχε βασιστεί σε ένα  παλαιότερο διήγημα του Σίγκελ, στο οποίο όμως ο Σούπερμαν  ήταν ένας κακός ήρωας. Ωστόσο, αυτή η αρχική ιδέα απορρίφθηκε ως τη στιγμή, που ο εκδότης χρειάστηκε  εσπευσμένα μία συνέχεια της επιτυχημένης σειράς Detective Comics, στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο χαρακτήρας Batman.

    Το πρώτο κόμικ με τον Σούπερμαν, τεύχος αρ. 1

    Τότε ήταν που βρήκε την ιστορία του Σούπερμαν στη στοίβα όσων είχαν απορριφθεί. Ο Σίγκελ και ο Σάστερ ξαναέγραψαν έτσι, το κόμικ κάνοντας τον Κλαρκ Κεντ να συνειδητοποιεί,  ότι πρέπει να επιστρατεύσει την τιτάνια δύναμή του  προς όφελος της ανθρωπότητας. Το Action Comics #1 επομένως, ήταν η δημιουργία ολόκληρης της ιδέας ενός υπερήρωα και κάθε άλλος στη συνέχεια οφείλει τη γέννησή του σ΄αυτόν.

    Το κόμικ έχει γίνει από τότε ένα από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα για συλλέκτες, σπάζοντας τακτικά ρεκόρ δημοπρασιών. Άλλωστε μόνο 100 περίπου αντίτυπά του είναι γνωστό, ότι έχουν διασωθεί, όπως πληροφορεί ο οίκος δημοπρασιών. Ένα από αυτά μάλιστα, που ανήκει στον ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ μεγάλο θαυμαστή του Σούπερμαν, εκλάπη από τη συλλογή του το 2000. Στην συνέχεια πάντως, όταν βρέθηκε πουλήθηκε το 2011 για  2,16 εκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Φρανκ Λόιντ Ράιτ: Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας που βίωσε μια μεγάλη τραγωδία

    Από τη Μύκονο στο Αιγαίο – Ένα ταξίδι ζωής για τον αρχαιολόγο Νίκο Ζαφειρόπουλο

    Η «Κυρία με βεντάλια» – Σπάνιο πορτρέτο του Κλιμτ, το τελευταίο του μεγάλου ζωγράφου σε δημοπρασία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ