• Πολιτισμός

    Δημήτρης Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής – Η πολυαναμενόμενη παράσταση  «ΙΝΚ»

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»


    Ένα έργο – δοκιμασία σώματος και ψυχής, μια τολμηρή καταβύθιση στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επιθυμίας το  «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου πρόκειται να παρουσιαστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής (Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) από τις 12 ως και τις 27 Ιανουαρίου 2023.

    Βραβευμένο στην Ιταλία με το  βραβείο Ubu 2020–21 για την καλύτερη ξένη παράσταση, που παρουσιάστηκε στη χώρα, το  «ΙΝΚ» είναι πλημμυρισμένο με νερό. Γιατί το «ΙΝΚ» είναι ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος, που  πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα.

    Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ σ΄ αυτό το έργο, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, το 2020 συνθέτει εδώ μια «μονομαχία».

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»
    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»

    Προκαλείται από την εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης, που αναστατώνει τη μοναχική ύπαρξη του «φύλακα», φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Σε ένα ντουέτο που σύντομα εξελίσσεται σε μονομαχία, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αντιμέτωπος με τον χορευτή Šuka Horn, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης.

    Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική καταδίωξη, ένα ονειρικό (ή μήπως εφιαλτικό;) ανθρωποκυνηγητό… Θέτοντας το ερώτημα, μήπως είμαστε εμείς, που προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από το ίδιο μας το υποσυνείδητο…

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»

    Η περιοδεία

    Το έργο παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την πρώτη του εκδοχή να έχει γεννηθεί για δύο σημαντικούς ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς, το Torino Danza Festival και το Reggio Emilia Aperto Festival. Φέτος, ο Δ. Παπαϊωάννου,  artist in residence του Μεγάρου τα τελευταία πέντε χρόνια, επιστρέφει στο στούντιο και ολοκληρώνει το «ΙΝΚ» εν όψει της νέας του παγκόσμιας περιοδείας, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2023 από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

    Το Μιλάνο, η Ρώμη, το Μόντρεαλ, το Εθνικό Θέατρο της Κορέας στη Σεούλ, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και η Μπιενάλε Χορού της Λυών είναι μόνο μερικοί από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού αυτού. Η περιοδεία του «ΙΝΚ» αποτελεί συμπαραγωγή της Biennale de la danse de Lyon 2023, του Sadler’s Wells London και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «ΙΝΚ»

    Καλλιτέχνης που μαγεύει το κοινό στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα ολόκληρου του πλανήτη με τις υβριδικές δημιουργίες του και τις αισθητικά αποκαλυπτικές εικόνες του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι άλλωστε ο πρώτος έλληνας δημιουργός των παραστατικών τεχνών, που τα τελευταία επτά χρόνια διείσδυσε ως auteur στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή.

    Οι κριτικές

    Οι δημιουργίες του είναι διεθνείς συμπαραγωγές και περιοδεύουν εκτενώς δίνοντας sold-out παραστάσεις σε κορυφαία φεστιβάλ και θέατρα του πλανήτη.  Θεωρείται βεβαίως ως «ένας  από τους τέσσερις σπουδαιότερους χορογράφους της εποχής μας», όπως έχει γράψει η Figaro, «δεξιοτέχνης μάγος του θεάτρου και εικονοπλάστης»  (The Times), «ο πιο πρωτότυπος χορογράφος του καιρού μας» (la Repubblica), «ένας δεξιοτέχνης των αντιφάσεων», οι δημιουργίες του οποίου «διασταυρώνουν την ομορφιά με την αποστροφή και το θαύμα με την κωμωδία» (The Guardian), αποτελώντας «πράξεις μιας καλλιτεχνικής μαγείας που γεννιέται μπροστά στα μάτια μας»  (New York Times).

    Ο Šuka Horn στο «ΙΝΚ»

    Οι δύο πρόσφατες δημιουργίες του ταξίδεψαν σε 4 ηπείρους, σε περισσότερες από 30 χώρες και 51 πόλεις: ο «Μεγάλος Δαμαστής» (2017), το πρώτο διεθνές εγχείρημα του Δ. Παπαϊωάννου με 10 συμπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ της Αβινιόν, έδωσε 112 παραστάσεις που είδαν πάνω από 70.000 θεατές, ενώ τις 108 παραστάσεις του «Εγκάρσιου προσανατολισμού» παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 θεατές. Είναι επίσης ο πρώτος καλλιτέχνης που κλήθηκε να δημιουργήσει νέο έργο για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ μετά τον θάνατο της Πίνα Μπάους.

    Είναι ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες, που έχουν στο βιογραφικό τους δημιουργίες με τα λιγότερα δυνατά μέσα («Πρώτη ύλη», 2012) και της μεγαλύτερης δυνατής κλίμακας (Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων, ΑΘΗΝΑ 2004).  Και ακόμη είναι ο πρώτος έλληνας καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου (2017), ενώ έχει 2 υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy (2016) και 2 υποψηφιότητες για τα βραβεία Olivier(2019 και 2022).

    Διαβάστε επίσης:

    Έλληνας συλλέκτης εφοπλιστής πουλάει μνημειώδες έργο του Γουόρχολ

    Ναός της Δήμητρας σκαρφαλωμένος σε βουνό της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ