Πολιτισμός

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μουσική για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού


Επανέρχεται με νέα μουσική σύνθεση ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, φόρος τιμής για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου. Επενδύει τη μελωδία του με τους στίχους του Μιχάλη Γκανά.

Πρόκειται για τη μουσική συλλογή με τίτλο «Ένα παράθυρο μικρό». Μια σειρά τραγουδιών που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη και τον ποιητή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για μία απόπειρα να εντυπωθεί σε νότες η εμπειρία των παιδιών που ζουν με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Απευθύνεται όμως σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά και τις οικογένειές τους, τους παιδαγωγούς και θεραπευτές, το ευρύ κοινό. Η πανανθρώπινη γλώσσα της μουσικής, ανοίγει νέα παράθυρα και γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Με αυτόν τον τρόπο το Ίδρυμα Ωνάση εξυμνεί τη διαφορετικότητα. Η συλλογή διατίθεται δωρεάν. «Για να αγαπήσεις τη μουσική, πρέπει να μιλήσει στην καρδιά σου», μοιάζει να πιστεύει ο περίφημος μουσικοσυνθέτης.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γκανάς ακολούθησαν το ρυθμό και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το συνολικό βίωμα εγγράφεται σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη και μοναδική μουσική σύλληψη. Ζωντανεύει με τις ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου και της Βερόνικας Δαβάκη.

Ο Μιχάλης Γκανάς αγκάλιασε την πρωτοβουλία δηλώνοντας ότι «ήταν μια μοναδική δουλειά γεμάτη έμπνευση και όραμα, εγώ με μολύβι και χαρτί προσπάθησα να κρύψω πίσω από λέξεις απλές σπουδαία νοήματα».

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου σημείωσε: «Οι λέξεις παίρνουν άλλη δύναμη από τη μουσική και η μουσική από τις λέξεις, όμως δεν είναι πάντα αρκετές για να περιγράψουν συναισθήματα. Ίσως η δύναμη που κρύβεται στις νότες να μπορέσει να αποτυπώσει τον κόσμο που βλέπουν αυτά τα παιδιά και έτσι να καταφέρουμε να έρθουμε εμείς πιο κοντά τους».

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», που πραγματοποιείται από το 2013 στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα βιώνουν την εγγύτητα που δημιουργεί η μουσική.

Η μουσική γίνεται «γλώσσα επικοινωνίας» πάνω από τον λόγο καθώς μεικτές ομάδες παιδιών (με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος), έρχονται σε επαφή με ήχους και μουσικά όργανα.

Το πρόγραμμα ενισχύει την προσβασιμότητα όλων στην εκπαίδευση και στο παιχνίδι. Τριάντα έξι διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και 2.700 συμμετέχοντες έχουν ζήσει συγκινητικές στιγμές με τα πολυάριθμα εργαστήρια του προγράμματος, που ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει και διασκεδάζει.

Στα προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος Ωνάση, ο τρόπος για τη μάθηση, τη διασκέδαση και την επικοινωνία μπορεί να ποικίλλει, ο στόχος όμως παραμένει κοινός: Γονείς και παιδιά να απολαύσουν το δικαίωμα στην απόδραση και την ελευθερία που μόνο η γνώση, η τέχνη και η επικοινωνία προσφέρουν σε τέτοιο βαθμό.

Η εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου υπογραμμίζει πως «για εμάς, η Ειδική Αγωγή είναι ο δρόμος, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση, την τέχνη και τη χαρά της μάθησης. Η εμπειρία στην εκπαίδευση γίνεται και εκτός της τάξης, εκτός των τειχών, ενώ περιβάλλοντα με πολλαπλά ερεθίσματα αποτελούν κίνητρο για την αναζήτηση και την αυτόνομη δράση. Επιδιώκουμε να είμαστε παρόντες εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, γιατί πιστεύουμε πως μόνος δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς».

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση Χριστίνα Παναγιωτάκου τονίζει: «Μέσα από το πρόγραμμα “Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” βιώσαμε το αποτύπωμα της μουσικής ως θεραπευτικής δύναμης, τόσο για τα παιδιά και τους γονείς, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Πολλά παιδιά ανακάλυψαν την αγάπη τους για τη μουσική και, μέσα από αυτή, βρήκαν έναν νέο τρόπο έκφρασης, αλλά και μια διέξοδο από τις καθημερινές δυσκολίες. Αυτό μας ενέπνευσε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε αυτή την πολύ ιδιαίτερη μουσική δουλειά. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα».

Στο «Ένα παράθυρο μικρό», τα τραγούδια μαζί με τις ορχηστρικές και ακουστικές εκδοχές τους, εκφράζουν με τρυφερότητα και ευαισθησία τη χαρά, τη φιλία, την αγκαλιά και τη δύναμη του συναισθήματος.

Συντελεστές

Δημήτρης Παπαδημητρίου: μουσικοσυνθέτης
Μιχάλης Γκανάς: στιχουργός

Χρήστος Θηβαίος: ερμηνευτής
Βερόνικα Δαβάκη: ερμηνεύτρια
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Ρόζη Μαστροσάββα: μαέστρος
και η Παιδική Χορωδία Rosarte
Σύλληψη: Xριστίνα Παναγιωτάκου

Μια παραγωγή του Τομέα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Ωνάση

Η σειρά ολοκληρώνεται με δύο μουσικές συνθέσεις μουσικών και παιδαγωγών που συμμετείχαν στο εργαστήριο, του Guido de Flaviis (μουσική) και της Τζίνας Παπαμιχαήλ (στίχοι).


Σύντομα και στο spotify του Ιδρύματος Ωνάση

Το animated video από τη μουσική συλλογή σε σκηνοθεσία και animation της Ειρήνης Βιανέλλη: https://www.youtube.com/watch?v=fjty477Dtzw

https://www.onassis.org/el/whats-on/webinar-cd-a-small-window/digital-material-cd-a-small-window


ΣΧΟΛΙΑ