• Πολιτισμός

    Δημήτρης Χαντζόπουλος: Τι κρύβει ο περίφημος γελοιογράφος;

    Δημήτρης Χαντζόπουλος: Ο περίφημος γελοιογράφος σε κοινή θέα

    Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος έτσι όπως έχει εμφανιστεί στην Καθημερινή


    Ο Σωτήρης Φέλιος διαλέγει τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου με την σχολαστικότητα ενός εντομολόγου. Ο Σωτήρης Χαντζόπουλος ο κορυφαίος ίσως σκιτσογράφος ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα περίφημα έργα. Η έκθεση έργων του με τίτλο Selfies έχει ξεκινήσει στον εκθεσιακό χώρο που διατηρεί ο σημαντικός συλλέκτης. Αλλά το Σάββατο που έρχεται πρόκειται να πραγματοποιήσει εκεί το καίριο μάστερκλας Πολιτική Σάτιρα και Γελοιογραφία. Διότι ο ζωγράφος Σωτήρης Χαντζόπουλος ακολούθησε αυτήν την πιο «λαϊκή» έκφανση της ζωγραφικής, ήτοι τη γελοιογραφία. Και απέκτησε ευρύτατη φήμη ως σκιτσογράφος μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Η Καθημερινή (παλιότερα και μέσα από Τα Νέα).

    Αλλά εν πρώτοις μια μνεία για την έκθεση (που εγκαινιάστηκε από την ίδια την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου). Εκτός από ζωγραφικές κατασκευές (ακόμη και η ορολογία προκαλεί περιέργεια) περιλαμβάνει και είκοσι πέντε γλυπτά.

    Στις συνθέσεις αυτές διακρίνονται μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της σύγχρονης κουλτούρας, μεταξύ άλλων. Απρόσμενοι συνδυασμοί υλικών, ποικιλία κατασκευών, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, διασταυρώνονται με τις διάσημες πλέον ολόμαυρες φιγούρες των σατιρικών σκίτσων του που εν προκειμένω παρουσιάζονται τρισδιάστατες.

    Έτσι, δημιουργείται μια υπέροχα αλλόκοτη αίσθηση, όπως παρατηρεί ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α. Π. Θ. Πέτρος Μαρτινίδης στον πρόλογο του εκθεσιακού καταλόγου. Διότι ¦οι ζωγραφικές φιγούρες διατηρούν τις εριμμένες σκιές τους» και με τα «πρόσθετα στοιχεία να ρίχνουν και τις δικές τους σκιές, με οποιονδήποτε φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης ανάμειξη σκιών», όπως ο ίδιος διαπιστώνει.

    «Σαν να συναναστρέφεται κωμικούς επιγόνους της ιαμβικής ποίησης, ταυτόχρονα με σύγχρονες διασημότητες της stand-up comedy – απολύτως ιλαρών στην standing up σιωπή τους».

    Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

    Το summum

    Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος αναδεικνύεται απαρεγκλίτως ως ποιητικός πομπός και συνθέτης της σύγχρονης πραγματικότητας. Στην περίπτωσή του η διαλεκτική του σχεδίου και του σύντομου κειμένου δημιουργεί το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τα σκίτσα του συλλαμβάνουν το summum της υπόθεσης καο τα συνοδευτικά σχόλια πυκνώνουν το κοινό αίσθημα πίσω από τα πράγματα και τις λέξεις, αυτό που διακευεται πίσω από τα φαινόμενα, το ανείπωτο. Οπότε δεν πρόκειται μόνο για τεχνήτη της εικόνος αλλά και του λόγου. Οι αιχμηρές, σκωπτικές συνθέσεις του δεν αποτελούν ούτε λιβελλογραφία ούτε παρωδία, ξεφεύγουν από την κατηγοριοποίηση, ανήκουν στη σφαίρα της τέχνης. Και η τέχνη δεν είναι ηθική αλλά α-ήθικη, δηλαδή βρίσκεται εκτός ηθικής.

    Όπως σημειώνει ο Σωτήρης Φέλιος, «η επιλογή του Δημήτρη Χαντζόπουλου κάθε φορά φαίνεται ότι προκύπτει και μέσα από παράδοξους συνειρμούς, που φανερώνουν βαθιά γνώση και ποιητικότητα μαζί· και η ποιητικότητα μπορεί –ποιος ξέρει; – και να σώζει».

    Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο σε επιμέλεια του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που σχεδιάστηκε από τον Ανέστη Κυριακίδη και περιλαμβάνει κείμενα των Πέτρου Μαρτινίδη και Σωτήρη Φέλιου.

    Μεγάλη προσέλευση στα εγκαίνια

    Παράλληλο πρόγραμμα

    Πολιτική Σάτιρα και Γελοιογραφία | Masterclass με τον Δημήτρη Χαντζόπουλο.

    Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2023, 12:30 – 14:00

    Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected] Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περιορισμένες θέσεις.

    Ελεύθερη είσοδος.

    ΧΟΡΗΓΟΙ

    Ίδρυμα «η άλλη Αρκαδία»

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
    (χορηγός εγκαινίων)

    35 Cretan Distillery

    Η έκθεση

    Δημήτρης Χαντζόπουλος, Selfies

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    Ίδρυμα «η άλλη Αρκαδία», που ανήκει στον Σωτήρη Φέλιο με σκοπό τη διαχείριση της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ
    Έως 10/02/2024

    ΧΩΡΟΣ
    «16 Φωκίωνος Νέγρη»: Πρόκειται για τον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζονται κατά καιρούς οι εκάστοτε εκθέσεις από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
    Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα

    ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 – 20:00
    Σάββατο 12:00 – 17:00

    Είσοδος ελεύθερη



    ΣΧΟΛΙΑ