• Πολιτισμός

    Χρήματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πολιτισμό υπόσχεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. 25 δισ. ευρώ ζήτησε η Λίνα Μενδώνη

    • NewsRoom


    Την επέκταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον πολιτισμό και την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για «επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης» ύψους 25 δισ. ευρώ, ειδικά για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη από τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες 8 Απριλίου με θέμα «Κορονοϊός (COVID-19) και πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς: Αντίκτυπος, καινοτομία και σχεδιασμός για μετά την κρίση».

    Η τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσία και της κυρίας Mariya Gabriel, επιτρόπου για την Καινοτομία, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία και του κ. Thierry Breton, επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά ενώ με το τέλος της τηλεδιάσκεψης η κ. Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, διαβεβαίωσε για τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης για τους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe. Μένει βεβαίως αυτή η διαβεβαίωση να γίνει πράξη.

    Συγκεκριμένα πάντως η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα και στις δράσεις που «μπορούν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενισχύσουν, με βιώσιμο τρόπο, την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών», όπως είπε, ζήτησε τα εξής:

    Την επέκταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον πολιτισμό, ώστε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου των κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE, ώστε να ενισχυθούν όλα τα πολιτιστικά προϊόντα, με ευρύτερη στόχευση στην πολιτιστική κληρονομιά και στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους.

    Επίσης, την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παρέχουν «επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης», όπως η σημερινή, καλώντας μάλιστα τους υπουργούς Πολιτισμού να πιέσουν όλοι μαζί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαθέσει ικανό μέρος της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 25 δισ. ευρώ, ειδικά για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

    «Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενώσουμε όλοι εμείς εδώ τις φωνές μας και να ζητήσουμε έναν υψηλότερο προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό στο Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027. Κοιτάζοντας μπροστά με αισιοδοξία, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουμε να σχεδιάσουμε εκστρατείες που θα ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών, μόλις αποκατασταθεί η τρομερή κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Η συμμετοχή στον Πολιτισμό είναι αναγκαία δραστηριότητα που διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας μας, με ευρύτητα πνεύματος και με φροντίδα. Είναι καθήκον μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα», κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Μενδώνη.

    Η ίδια άλλωστε παρουσίασε και τα μέτρα, που έλαβε πολύ έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος στήριξης του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών του.

    Η τηλεδιάσκεψη για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τα μέτρα για τον μετριασμό τους, την ανταλλαγή εμπειριών και τη χάραξη κοινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κρίσης έγινε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας.



    ΣΧΟΛΙΑ