• Πολιτισμός

    Χωρίς νερό και ρεύμα ακόμη το Μπούρτζι – Επίσπευση τώρα των εργασιών

    Το Μπούρτζι Ναυπλίου


    Θα έχει φως και νερό, καφέ, εστιατόρια αλλά και εκθεσιακούς χώρους. Το Μπούρτζι όλα αυτά, αλλά όχι από τον Οκτώβριο, όπως είχε προγραμματισθεί εδώ και πέντε(!) χρόνια αλλά τον Μάρτιο του 2021. Η αλλαγή στον προγραμματισμό, παρ΄ότι το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού μνημείου είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από το 2014 κρίθηκε απαραίτητη, καθώς παραμένει ακόμη, χωρίς ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση.

    Το όλο πρόβλημα διαπίστωσε, κατόπιν αυτοψίας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας πάντως πως ήδη η δημοτική αρχή αναλαμβάνει με τις δικές της διαδικασίες την επίλυση του ζητήματος της ύδρευσης και της αποχέτευσης ενώ αναμένεται να ζητηθεί από την ΔΕΗ, η επίσπευση για την ηλεκτροδότηση.

    Παράλληλα και σε συνεννόηση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας αρχίζουν  άμεσα οι διαδικασίες για τη μίσθωση των χώρων εστίασης και τον σχεδιασμό περιοδικών εκθέσεων. Η πρώτη μάλιστα από αυτές θα αφορά το 1821και την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης.

    Στις 31 Ιουλίου εξάλλου, πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους. Ο προϋπολογισμός του είναι 2,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσης σε 24 μήνες. Και δεδομένου, ότι αρχίζει άμεσα η εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης, σε διάστημα 6-8 μηνών από την ολοκλήρωση των κτηριακών εργασιών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση, ώστε το Μουσείο να αποδοθεί πλέον ανακαινισμένο και με νέα έκθεση των πολύτιμων συλλογών του.

    Το Κάστρο της Πιάδας στην Νέα Επίδαυρο

    Στην Αργολίδα επίσης, αρχίζουν τον Σεπτέμβριο και οι εργασίες στο Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στην Νέα Επίδαυρο για την αποκατάσταση σημείων του τείχους, που είναι ετοιμόρροπα αλλά και των ερειπωμένων εκκλησιδίων στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί και μία διαδρομή για τους επισκέπτες. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ