• Πολιτισμός

    Μπάνκσι: Μια αλλιώτικη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Σχόλιο για την ενδοοικογενειακή βία

    Το έργο του Μπάνκσι για την ενδοοικογενειακή βία

    Το έργο του Μπάνκσι για την ενδοοικογενειακή βία


    Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επέλεξε ο Μπάνκσι, ο διάσημος πλην ανώνυμος καλλιτέχνης του δρόμου για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας. Με έναν ακόμη, δημόσιο πίνακά του στον τοίχο μιας παραλιακής πόλης του Κεντ στην Αγγλία δίνει το μήνυμα στις γυναίκες, ότι μπορούν να ξεφορτωθούν τον κακοποιητικό τους σύζυγο.

    Στην πόλη Μάργκεϊτ εμφανίστηκε έτσι, αργά χθες το βράδυ μια τοιχογραφία, που δείχνει μια γυναίκα με καρό φόρεμα στο στιλ της δεκαετίας του ’50, με ποδιά και κίτρινους κατιφέδες, να χαμογελά και να κλείνει το πρησμένο και μελανιασμένο μάτι της. Τα χέρια της όμως είναι τεντωμένα και φαίνεται να έχει μόλις πετάξει τον κακοποιητικό σύντροφό της μέσα σε έναν μεγάλο καταψύκτη. Μόνο τα πόδια του φαίνονται να βγαίνουν έξω από τη συσκευή της κουζίνας. Τίτλος του έργου «Μάσκαρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου»

    Το έργο βρίσκεται έξω από το Grosvenor Place στο κέντρο του Μάργκεϊτ, ακριβώς πίσω από την παραλία και δίπλα στο Dreamland Margate, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο λούνα παρκ. Και είναι πολύ σημαντική η θέση αυτή, γιατί εμφανίζεται στην αυτοβιογραφία της καλλιτέχνιδας Τρέισι Έμιν «Παράξενος τόπος, ένα βιβλίο της στο οποίο καταγράφει τις δικές της τραυματικές εμπειρίες από παρόμοιες συμπεριφορές.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής είδαν ένα ευρυζωνικό βαν να απομακρύνεται από το σημείο χθες το πρωί. Όπως συχνά λέγεται, ο Μπάνκσι μεταμφιέζεται σε εργάτη, προκειμένου για να ζωγραφίσει στα κάνει κρυφά τα έργα του. Η τοιχογραφία εμφανίστηκε στο Instagram feed του καλλιτέχνη σήμερα και έτσι επιβεβαιώθηκε ως σχόλιο για την ενδοοικογενειακή βία.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας. Το 2021, το Refuge, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε αύξηση 61% στις κλήσεις προς τα κέντρα βοήθειας τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, μία στις τέσσερις γυναίκες πιστεύεται, ότι βιώνει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της.

    Όπως επισημαίνει το φιλανθρωπικό ίδρυμα αστέγων και ενδοοικογενειακής κακοποίησης για τους επιζώντες και εκείνους που έχουν κακοποιητικές σχέσεις, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι μια εξαιρετικά συγκινητική περίοδος. Όπως αναφέρεται ο «βομβαρδισμός αγάπης», όταν κάποιος λούζει τον σύντροφό του με δώρα ή δείχνει υπερβολική προσοχή και στοργή, μπορεί συχνά να συμβεί ως εργαλείο ελέγχου στα πρώτα στάδια μιας σχέσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών – Αύριο η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ