• Κοινωνία

    Νέες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών – Αύριο η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

    • NewsRoom
    Νέες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών - Αύριο η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου


    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά το ΣΕΗ, εν αναμονή της αυριανής συνάντησης των καλλιτεχνών με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ΠΔ 85/2022.

    Παρακάτω, ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση του ΣΕΗ με τις επόμενες κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης του σωματείου.

    58 ημέρες κοινής δράσης όλων των σωματείων, με επιτυχημένες κινητοποιήσεις, πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις από τους σπουδαστές σχολών και εργαζόμενους στον πολιτισμό στο κτήριο Τσιλλερ, το θέατρο REX, το βασιλικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, το Τμήμα Θεάτρου στο ΝΑΎΠΛΙΟ, την ΑΣΚΤ, τις δραματικές σχολές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, –

    Σ΄ αυτό το σημείο θέλουμε να χαιρετίσουμε τους εκπροσώπους του συντονιστικού των καταλήψεων των σπουδαστών που το Σωματείο έχει από την αρχή υποστηρίξει με κάθε υλικό και ηθικό μέσο, με κορύφωση την συναυλία αλληλεγγύης που έγινε την Παρασκευή έξω από το Εθνικό. – παραιτήσεις του συνόλου των καθηγητών της σχολής του Εθνικού, του Κρατικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ– στις οποίες υποκλινόμαστε – , συναυλίες, συναντήσεις με Υπουργούς και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ευρωβουλευτές, τους πολιτικούς αρχηγούς της Αντιπολίτευσης.

    Με τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις μας, οι καλλιτέχνες καταφέραμε να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με το μέρος μας. Η κοινωνία έχει καταλάβει και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα μας. Βλέπει στους αγώνες μας τον μοναδικό χώρο που στον ζόφο των τελευταίων χρόνων έχει αντιδράσει συλλογικά.

    Έχουμε κερδίσει. Έχουμε κερδίσει τη φωνή μας, την παρουσία μας, την συσπείρωση του κλάδου μας, τον διάλογο, την μαζικότητα, έχουμε κερδίσει την πίστη στις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες. Και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε και τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, αλλά και μετά-αρκετά μετά το τέλος αυτού του αγώνα/πολέμου- ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα. Ο κάθε ένας και η κάθε μία με τα μέσα του και την τοποθέτησή του έχει συμβάλει στον πολυμορφικό αυτό αγώνα που πρωτοφανώς κρατάει 2 μήνες τώρα. Η κλιμάκωση δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική.

    Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε κερδίσει την πρωτοφανή συσπείρωση των καλλιτεχνών. Αρχικά, με το τεράστιο κίνημα που δημιουργήθηκε εν μέσω κορονοϊού λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης οργανωμένου πλάνου ενίσχυσης του πολιτισμού. Και τώρα, λόγω της ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ, απο την πολιτεία, προσπάθειας υπονόμευσης/υποβάθμισης των καλλιτεχνών. Έχουμε ενισχύσει τα αντανακλαστικά μας, την ικανότητα στο διάλογο και στη ζύμωση, μάθαμε πως να αγωνιζόμαστε και καταφέραμε οχι μόνο να δηλώσουμε την παρουσία μας, “να ακουστούμε», αλλά και να φέρουμε ουσιαστικές αλλαγές, έχουμε δείξει τι κλάδος είμαστε και, μπορούμε να πούμε, μας φοβούνται!

    Νίκη είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετά από αίτημά μας την Παρασκευή που καταθέσαμε με την Ομοσπονδία και τα λοιπά σωματεία, δέχεται κακήν κακώς να συναντήσει την Τετάρτη, εμάς που θέλει να παρουσιάζει ως “Σύριζα” ή “παραπληροφορημένους”.

    Έχοντας ως γνώμονα και την επιτυχία, αλλά και το επικοινωνιακό κόστος των παρεμβάσεων που κάνουμε – ιστορικές οι συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, ιστορικές οι παρεμβάσεις στα θέατρα, ιστορικές οι μεγαλειώδεις πορείες μας, ενώ από την Πέμπτη έχουμε καταφέρει να σπάσουμε το εμπάργκο των συστημικών μέσων ενημέρωσης –

    μετά από την εμβληματική περασμένη Τετάρτη με την παραίτηση των καθηγητών του εθνικού έχουμε μια κομβικής σημασίας Τετάρτη αυτήν την εβδομάδα με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων

    – ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2/2023: γενικό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 την ώρα της συνάντησης με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ στάση εργασίας 11 με 3

    Παράλληλα, το απόγευμα στις 17:00 καλούμε σε διαμαρτυρία στο αρχαιολογικό μουσείο για στήριξη των αρχαιολόγων ανταποκρινομενοι στο κάλεσμα του ΣΕΑ.

    – ΠΕΜΠΤΗ 16/2/2023: πάρτυ τσικνοπέμπτης με παραδοσιακές ορχήστρες, το μεσημέρι στην Πανεπιστημίου έξω από το ΡΕΞ.

    – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/2/2023: σε περίπτωση που η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας, ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ 24ωρη απεργία και πορεία από το συμβούλιο της Επικρατείας την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00) προς το ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Μένουμε ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    – ΣΑΒΒΑΤΟ 18: σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, Νέα γενική συνέλευση και συναυλία στο Σύνταγμα

    – ΚΥΡΙΑΚΗ 19: πρώτη επίσημη συνάντηση με Ενθεπα – παραγωγούς ελεύθερου θεάτρου για ΣΣΕ

    Βλέποντας την επιτυχία των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων μας προτείνουμε την συνέχιση τους.

    – Καθημερινή ανάγνωση της ανακοίνωσης του Σωματείου σε όλα τα θέατρα και τους πολιτιστικούς χώρους.

    – Παρεμβάσεις με πανό έξω και μέσα στα θέατρα αλλά και σε κάθε επίσημη εκδήλωση της κυβέρνησης.

    – Ανάρτηση αφίσας και κειμένου σε όλα τα θέατρα και σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους. Τρικάκια έξω από τα θέατρα, τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού.

    – Ενημέρωση των Πολιτιστικών Ακολούθων των Πρεσβειών για υποστήριξη των αιτημάτων μας.

    – συνέχιση της έμπρακτης υποστήριξης μας στις καταλήψεις των σπουδαστών με δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, πολιτιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

    Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε όλοι μαζί.

    Πρέπει με φροντίδα να αφουγκραστούμε ο ένας τον άλλο και να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο, αλλά και τις διαδικασίες του Σωματείου μας. Να το κρατήσουμε ζωντανό και όχι απαξιωμένο. Να παραμείνουμε μαζί, ενωμένοι, να συνδιαμορφώνουμε μαζί τη στρατηγική μας, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρύ πένθος για τη Μαίρη Παναγάκου – Η τελευταία ανάρτηση του γιου της πριν δώσει τέλος στη ζωή του



    ΣΧΟΛΙΑ