• Πολιτισμός

    Αστρονομική δωρεά 200 εκατ. δολαρίων από τον Τζεφ Μπέζος στο Σμιθσόνιαν

    Αστρονομική 200 εκατ. δολαρίων από τον Τζεφ Μπέζος στο Σμιθσόνιαν

    Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος


    Έχει τόση εμμονή με το διάστημα, που μόλις δώρισε 200 εκατομμύρια δολάρια στο Μουσείο Σμιθσόνιαν Αεροναυτικής και Διαστήματος.

    Ποιος άλλος από τον Τζεφ Μπέζος, φυσικά, που πριν μερικές μέρες έκανε πράξη το μεγαλύτερο όνειρό του, να ταξιδέψει στα όρια -έστω- του διαστήματος. Επειδή η ζωή, όμως, είναι επί της γης, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon θέλησε να συνδράμει μ’ αυτό το αστρονομικό ποσό την μάθηση και τις δραστηριότητες γύρω από τις θετικές επιστήμες.

    Το Σμιθσόνιαν, έτσι, πρόκειται πραγματικά να εκτιναχθεί μετά από τέτοια δωρεά, που είναι η μεγαλύτερη που έχει δεχθεί, μετά από την ίδρυσή του το 1846 από τον Τζέιμς Σμίθσον.

    Η δωρεά, σύμφωνα με την βούληση του ίδιου του Μπέζος, χωρίζεται σε δύο μέρη: Τα πρώτα 70 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανακαίνιση της εγκατάστασης στην Washington D.C. στο National Mall και τα υπόλοιπα 130 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου.

    Το Μουσείο Σμιθσόνιαν Αεροπορίας και Διαστήματος

    Και, όπως δηλώνει ο ιστορικός και εκπαιδευτικός Λόνι Μπαντς, επικεφαλής του μουσείου: «Πριν από σχεδόν 175 χρόνια, η ιδρυτική δωρεά του Σμίθσον έθεσε τα θεμέλια για αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση, συγκεντρώνοντας την ιδιωτική φιλανθρωπία και τη δημόσια χρηματοδότηση. Σήμερα, καθώς βγαίνουμε από μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας η χορηγία του Τζεφ Μπέζος, βασισμένη σ΄ αυτήν την αρχική παράδοση θα μας βοηθήσει να φανταστούμε και να μεταμορφώσουμε το Σμιθσόνιαν του μέλλοντος».

    Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα ονομάζεται Bezos Learning Center θα δημιουργηθεί στην ανατολική πλευρά της πλατείας του ινστιτούτου, στο National Mall και θα επικεντρωθεί σε προγράμματα και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τους μαθητές να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά. Στόχος του ιδρύματος είναι έτσι, να προσελκύσει όλες τις συλλογές των μουσείων Σμιθσόνιαν που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς αλλά και να επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση κοινοτήτων, που διαθέτουν λιγότερους πόρους.

    Αίθουσες με εκθέματα του μουσείου

    Οι εργασίες στο υπάρχον κτίριο του μουσείου θα περιλαμβάνουν εξάλλου, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ενσωμάτωση διαδραστικών εμπειριών.

    Ο Τζεφ Μπέζος πάντως έχει δωρίσει και στο παρελθόν αν και μικρότερα ποσά στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος, ενώ είναι ιδρυτικός δωρητής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Αφροαμερικανών, ενός άλλου ινστιτούτου του Σμιθσόνιαν. Και φυσικά έχει ιδρύσει την αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin, που κατασκεύασε το διαστημικό σκάφος New Shepard με το οποίο έγινε το πολυδιαφημισμένο ταξίδι των 10 λεπτών, 18 δευτερολέπτων και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αίθουσες με εκθέματα του μουσείου

    «Από τότε που ήμουν πέντε ετών ονειρευόμουν να ταξιδέψω στο διάστημα», έγραψε ο ίδιος στο Instagram, ένα όνειρο που μπορεί να έχουν και πολλοί άλλοι, μόνο που αυτός το πέτυχε. Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις συνεπιβάτες του, ο αδελφός του, Μαρκ Μπέζος, η 82χρονη Γουόλι Φανκ, με μεγάλη εμπειρία σε πτήσεις και ο 18χρονος Όλιβερ Ντάεμεν έγιναν έτσι οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος, αφού ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της Blue Origin.

    Η ομάδα του διαστήματος με τον Τζεφ Μπέζος

    Και αναμένεται η συνέχεια, καθώς υπάρχουν πολλοί μελλοντικοί πελάτες, όπως ανακοινώνεται από την εταιρεία. Το επόμενο ταξίδι, μάλιστα, ενδέχεται να γίνει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Και επίσημα διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης ο Νίκος Σταμπολίδης

    Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά

    Η πινακοθήκη των ηρώων από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ