• Πολιτισμός

    Και επίσημα διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης ο Νίκος Σταμπολίδης

    Και επίσημα διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης ο Νίκος Σταμπολίδης


    Είναι και επίσημο με τη βούλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως: Ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, αναλαμβάνει εντός δύο μηνών την διεύθυνση του Μουσείου Ακρόπολης.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση (Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 550/15.07.2021) που υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Διορίζουμε ως Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Μουσείου Ακρόπολης (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Νικόλαο Σταμπολίδη του Χρήστου, ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, με τριετή θητεία επειδή έχει τα απαιτούμενα από το νόμο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».

    Ο κ. Σταμπολίδης γίνεται έτσι, ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης ενώ να σημειωθεί ότι είναι και η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κι αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται άλλωστε στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας.

    Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ως σήμερα, ανασκαφέας της Ελεύθερνας στην Κρήτη και δημιουργός του εντυπωσιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας με σπουδαίο συγγραφικό έργο και οργάνωση εμβληματικών εκθέσεων, οι οποίες έχουν αφήσει εποχή, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νίκος Σταμπολίδης είναι το ιδανικό πρόσωπο για την θέση αυτή στο πλέον προβεβλημένο μουσείο της χώρας. Και είναι προφανές, ότι το πλούσιο σε επιστημονικό έργο βιογραφικό του και η τεράστια εμπειρία του στην διοίκηση μουσείων ήταν τα στοιχεία που βάρυναν υπέρ του κατά τον διεθνή διαγωνισμό.

    Όπως είναι γνωστό ο κ. Σταμπολίδης είχε εκλεγεί παμψηφεί από τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το 2020 ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε γίνει στις 3 Ιουνίου 2021. «Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του», όπως ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Να σημειωθεί μάλιστα ότι η διεθνής επταμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακροπόλεως, και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου κ. Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα είχε αξιολογήσει με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως.



    ΣΧΟΛΙΑ