• Πολιτισμός

    Αποκλείονται από επιχορηγήσεις καλλιτέχνες που εγκαλούνται για επιλήψιμες πράξεις – Αποπομπή ηθοποιών

    Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη


    Αποπομπή ηθοποιών

    Θιασάρχης εμπλεκόμενος σε υποθέσεις βίας, σωματικής ή ψυχολογικής, είτε σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεν πρόκειται να επιχορηγηθεί στο μέλλον από το υπουργείο Πολιτισμού. Η στρόφιγγα των επιχορηγήσεων κλείνει αποφασιστικά για άτομα που ενέχονται σε τέτοιες πράξεις, καθώς, όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού, η ανοχή απέναντί τους μόνο μηδενική μπορεί να είναι.

    Όπως ανέφερε, μάλιστα, η κυρία Μενδώνη στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, «Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, όταν οι καταγγελίες πείθουν ότι πραγματικά έχουν συμβεί φρικτά περιστατικά, δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς να φτάσει στο δικαστήριο και να υπάρξει απόφαση. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής». Συμπληρώνοντας, πάντως, ότι ο ίδιος ηθικός κώδικας «είναι αυτός που υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα ατελεύτητο παιχνίδι και κυνήγι μαγισσών».

    Ο Δημήτρης Λιγνάδης, από τη μεριά του, και ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αρνείται να απαντήσει σε οτιδήποτε τον κατηγορούν. «Θα απαντήσω εν καιρώ και, αν χρειαστεί, θα μιλήσουν οι δικηγόροι μου», είναι η μόνη δήλωσή του, παράλληλα, με ανάρτησή του στα social media ότι κλείνει για ένα διάστημα τον λογαριασμό του «για λόγους …καθαριότητας», όπως αναφέρει.

    Δημήτρης Λιγνάδης
    Δημήτρης Λιγνάδης

    Στον απόηχο των καταγγελιών περί λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας, ο Γιώργος Κιμούλης, εξάλλου, «παύεται» από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, όπου θα πρωταγωνιστούσε στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή υπό τις οδηγίες του σπουδαίου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

    Γιώργος Κιμούλης
    Γιώργος Κιμούλης

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών, «Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά».

    Προσθέτοντας, ότι δεν πρόκειται για μία απόφαση τιμωρητική ή υποκατάστασης της δικαιοσύνης, αλλά, όπως επισημαίνεται, «θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

    Όσον αφορά, πάντως, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αναζητείται λύση σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη για την αντικατάσταση του πρωταγωνιστή ή την επιλογή νέου έργου με γνώμονα και τη διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

    Οι αποκαλύψεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης οδήγησαν και τον Πέτρο Φιλιππίδη εκτός της καθημερινής τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο». Η σειρά, βεβαίως, δεν διακόπτεται, άλλωστε σ΄ αυτήν παίρνουν μέρος δεκάδες ηθοποιοί, έτσι ένας άλλος καλλιτέχνης θα πάρει τη θέση του Φιλιππίδη.

    Πέτρος Φιλιππίδης
    Πέτρος Φιλιππίδης

    «Λόγω της αυτονόητης ευαισθησίας που οφείλει να επιδεικνύει η Δημόσια Τηλεόραση, ο ηθοποιός για τον οποίο έχουν υποβληθεί επώνυμες καταγγελίες προς έλεγχο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από σήμερα δεν θα μετέχει πλέον στα γυρίσματα της σειράς», ήταν η ολιγόλογη ανακοίνωση της ΕΡΤ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό της παραίτησης – Πρωτοφανείς καταγγελίες

    Αλυσίδα ασφαλείας αστυνομικών τη νύχτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό λόγω του black out

    Δεκάδες Έλληνες θεοί και θνητοί στη Μικρά Ασία – Εντυπωσιακό εύρημα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ