• Πολιτισμός

    Ανταπόδοση στους ευεργέτες: Ονομασία «Ιωάννης και Εριέττα Λάτση» σε αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Η ονομασία «Ιωάννης και Εριέττα Λάτση» πρόκειται να δοθεί σε κεντρική αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την αποπεράτωση της επέκτασής του ως μοναδική ανταπόδοση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού για τη μεγάλη δωρεά των 40 εκατομμυρίων ευρώ του Σπύρου Λάτση και της συζύγου του για την χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

    «Η ανταπόδοση στον ευεργέτη είναι μια πρακτική γνωστή ήδη από την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Αθήνα», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε και κυρώθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την σύμβαση δωρεάς των Σπυρίδωνα Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση.

    Η δωρεά, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες αφορά στην εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όπως σημείωσε η κυρία Μενδώνη «Πρόκειται για μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πράξη και για μια μοναδική χορηγία στον ελληνικό πολιτισμό».

    Απαντώντας μάλιστα σε κριτική μελών της επιτροπής τόνισε πως «Αυτή είναι η γενναιοδωρία ευπατρίδων Ελλήνων και προφανώς ενοχλεί την αντιπολίτευση ακόμα και όταν το ιδιωτικό, το οποίο είναι “απεχθές”, είναι συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο».

    Ουδεμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου

    Όπως προβλέπεται συγκεκριμένα από τη σύμβαση ο Σπύρος Λάτσης και η σύζυγός του ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν, αποκλειστικά με δική τους δαπάνη και χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου την εκπόνηση όλων των μελετών που απαιτούνται, προκειμένου το αρχιτεκτονικό προσχέδιο που εκπονήθηκε από τη σύμπραξη των αναγνωρισμένων διεθνώς αρχιτεκτονικών γραφείων «David Chipperfield Architects» και «Αλέξανδρος Τομπάζης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.» να εξελιχθεί σε μελέτη εφαρμογής – τεύχη δημοπράτησης, άρα να είναι κατασκευαστικά δυνατό.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με τη σύμβαση, οι δωρητές ανέλαβαν την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν με ποσό έως 40 εκατ. ευρώ την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται ως και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, καθώς και την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη δημοπράτηση της κατασκευής του κτηρίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες δημοπράτησης του ελληνικού δημοσίου.

    Ο δωρητής Σπύρος Λάτσης
    Ο δωρητής Σπύρος Λάτσης

    «Είναι προφανές», υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη «ότι για να ζητήσουμε από τους χορηγούς 40 εκατομμύρια έχουμε προεκτιμήσει το κόστος των μελετών και δεν υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρχει υπέρβαση κόστους».

    Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εξάλλου, σημείωσε ότι η εκπόνηση των μελετών θα ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών, κάτι που έχει προκύψει από την συνεννόηση που έχει ήδη γίνει με τους μελετητές.

    Η ανάγκη επέκτασης

    Στην αναγκαιότητα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέρθηκε επίσης η υπουργός στην ομιλία της, υπενθυμίζοντας μάλιστα, ότι είναι τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019.

    Κι αυτό για να μπορέσει το μουσείο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και να συμβάλει στην αναζωογόνηση αυτής της περιοχής της Αθήνας. Όπως η ίδια σημείωσε άλλωστε, τα υπάρχοντα 6.000 τ.μ. του μουσείου σήμερα, επ’ ουδενί επαρκούν για την ανάδειξη των εκθεμάτων του, ούτε για τον αριθμό των επισκεπτών του, που αυξάνονται συστηματικά (το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 115.000, από 99.00 στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2023).

    Αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου κτηρίου
    Αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου κτηρίου

    Σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εξάλλου, από τον οποίο προέκυψαν οι συγκεκριμένοι μελετητές η κυρία Μενδώνη ανέφερε, ότι κατατέθηκαν δέκα αρχιτεκτονικές ιδέες από δέκα αρχιτεκτονικά σχήματα, το καθένα από τα οποία απαρτιζόταν από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο του εξωτερικού και ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο.

    Τονίζοντας μάλιστα, ότι και τα δέκα γραφεία του εξωτερικού, όχι μόνο διέθεταν εμπειρία στην αρχιτεκτονική των μουσείων, αλλά επιπλέον έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία ειδικά για το σχεδιασμό μουσειακών χώρων. Η τελική επιλογή εξάλλου, ήταν ομόφωνη από την διεθνή επιτροπή που αξιολόγησε τις υποβληθείσες ιδέες.

    Υπέρ της κύρωσης της δωρεάς Λάτση ψήφισαν η ΝΔ και οι «Σπαρτιάτες», κατά το ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.

    Αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου κτηρίου
    Αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου κτηρίου

    Διαβάστε επίσης:

    Το φιρμάνι- διαβατήριο του λόρδου Βύρωνα στο Μουσείο Ακρόπολης

    Τιμή στον πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνο – Αποκαλυπτήρια προτομής

    Για το χαμόγελό της μόνο! Νέα αίθουσα για την Μόνα Λίζα στο απόηχο αρνητικών σχολίων



    ΣΧΟΛΙΑ