• Πολιτισμός

    Άννα Καφέτση: Παρουσιάζει το 4ο annexM στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Άννα Καφέτση: Παρουσιάζει το 4ο annexM στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Η Μαστρογιαννάκη


    Για τέταρτη χρονιά, η γνωστή επιμελήτρια Άννα Καφέτση παρουσιάζει το annexM στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συνεχίζει έτσι την επιμελητική πολιτική site specific εκθέσεων και έργων: Πρόκειται για νέες παραγωγές που δημιουργούνται με έναυσμα το συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Η φετινή δίμηνη έκθεση ονομάζεται Μarginalia.

    Δημιουργούν οι καλλιτέχνες Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Νίνα Παππά, Ηλίας Μαμαλιόγκας και Σπύρος Βραχωρίτης.

    Τα παρουσιαζόμενα έργα, πλην ενός, πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση. Οι δύο περφόρμανς των Βραχωρίτη και Μαστρογιαννάκη έχουν εκτελεστεί και βιντεοσκοπηθεί στον Κήπο και το Αίθριο του Μεγάρου.

    Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το λατινικό margo, marginis, δηλαδή περιθώριο. Παραπέμπει κατά την κυριολεκτική σημασία του στις σημειώσεις και πάσης φύσεως σημεία και εικόνες που γράφονται ή σχεδιάζονται από τους αναγνώστες στα περιθώρια βιβλίων και κειμένων. Η πρακτική αυτή ανάγεται, αιώνες πίσω, στις σημειώσεις και τα σχόλια των αντιγραφέων βιβλικών και κλασικών χειρογράφων για λειτουργική και ερμηνευτική χρήση. Αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη εκδοτική κατηγορία, όπου συγγραφείς ή επιμελητές συγκεντρώνουν σύντομα κείμενα, σκόρπιες σκέψεις και αποσπασματικό υλικό.

    Έτσι τα έργα της έκθεσης παραμένουν πιστά στον ορίζοντα της πλούσιας διακειμενικότητας του τίτλου της. Όπου σημειώσεις περιθωρίου, ως πρώτη ύλη ή αφηγηματική πρακτική, απαντώνται με διαφορετικούς τρόπους και σημασίες. Παρουσιάζονται με μια ανοιχτή, αποσπασματική μορφή διατηρώντας την αυτοτέλειά τους ενώ συγχρόνως επικοινωνούν δημιουργικά μεταξύ τους.

    Σημειώσεις Νίνα Παππά

    Αυθόρμητες διαδρομές

    Ο θεατής θα δημιουργήσει αυθόρμητες, χωρίς αρχή και τέλος διαδρομές στην έκθεση. Ανάμεσα στα 8 διαφορετικά σημεία του Κήπου όπου οι πέντε βιντεοεγκαταστάσεις προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες και μόνιτορ.

    Η Άννα Καφέτση συνοψίζοντας τη σύλληψη της έκθεσης γράφει:

    «Στο περιθώριο των μεγάλων επετειακών αφηγήσεων η έκθεση Marginalia προτείνει σκόρπια, αποσπασματικά σχόλια εκτός Κειμένου. Ευάριθμα.

    Στα λευκά κενά μιας ηρωικής εικονογραφίας αναστοχάζεται τραύματα και σκιές, βιώματα αντοχής, δημιουργικού πάθους, επανάληψης και αντίστασης. Την κληρονομιά.

    Με αφετηρία έκκεντρες, λοξές, εκτός κειμένου/κανόνα προσωπικές μαρτυρίες και μοναχικές, ατομικές δράσεις, αναδεικνύει όψεις μιας ανατρεπτικής επιτελεστικότητας στο ηθικο-πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Τη μονάδα.

    Η “θλιμμένη επιστήμη” της Τέχνης του Βίου μας ενθαρρύνει σε μια ευφρόσυνα αυθαίρετη αλληγορική ερμηνευτική πίσω από τον καθρέφτη».

    Πληροφορίες

    Η δίμηνη έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο Marginalia, θα λειτουργεί καθημερινά μετά τη δύση του ήλιου και έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο για όλους.

    Από τις 22.7 έως τις 9.9.2021



    ΣΧΟΛΙΑ