• Πολιτισμός

    Ανεβάζει τη διάθεση η Γιορτή της μουσικής από το Γαλλικό Ινστιτούτο

    Ζακ Λανγκ, Μελίνα Μερκούρη, Κάρολος Κουν


    Παρότι οι πλατείες και οι δρόμοι της Αθήνας κάθε χρόνο πάλλονται από ρυθμό και τη ζωντάνια του πλήθους που φέρνει η Γιορτή της Μουσικής και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, φέτος η ημερήσια αυτή διοργάνωση υιοθετεί μία άλλη μορφή προσαρμοσμένη στις ειδικές υγειονομικές συνθήκες που απαγορεύουν τις μεγάλες συναθροίσεις.

    Ζακ Λανγκ

    Το Γαλλικό Ινστιτούτο κάλεσε πέντε επιφανή πρόσωπα από την πολιτική, τον κινηματογράφο, τη μουσική και το θέατρο να επιλέξουν τις αγαπημένες τους μελωδίες από το γαλλικό ρεπερτόριο. Έτσι, μέσω των κοινωνικών του δικτύων μπορεί κανείς να απολαύσει τη μακρά playlist (λίστα τραγουδιών) που προκύπτει από τις διάφορες επιλογές των ανθρώπων που αφιλοκερδώς ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αυθόρμητο μουσικό κάλεσμα.

    Ζιλιέτ Μπινός

    Τη Γιορτή της Μουσικής καθιέρωσε το 1982 ο φίλος της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και ομότιμός της στη Γαλλία Ζακ Λανγκ και έκτοτε διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι σε περισσότερες από εκατόν δέκα χώρες χώρες και στις πέντε ηπείρους. Ενδεικτικό της απήχησης αυτής της καθιερωμένης παγκόσμιας διοργάνωσης αποτελεί το γεγονός ότι περίπου ογδόντα πόλεις συμμετέχουν ετησίως μόνο από τις ΗΠΑ. Μάλιστα το 1985, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ύστερα από πρωτοβουλία της Μελίνας, «έβγαλε» για πρώτη φορά πάλι τη Γιορτή έξω από τα γαλλικά σύνορα.

    Ιμανί

    Πέρα από τον Ζακ Λανγκ και η (πρώην) καλλονή ηθοποιός Εμμανουέλ Μπεάρ έχει ελληνικές ρίζες (αν και κάπως μακρινές) από την ελληνοιταλίδα μητέρα της ενώ η Φανί Αρντάν έχει δηλώσει θαυμάστρια του ελληνικού ιδεώδους (Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη…) και το 2019 για να ανεβάσει στην Εθνική λυρική σκηνή τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ σε μουσική σύνθεση Ντµίτρι Σοστακόβιτς στο ΚΠΙΣΝ διέμεινε για ένα διάστημα σε διαμέρισμα στην Πλάκα υπό τη σκέψη του ιερού βράχου. Το 2015 ο αμερικανοκαναδός και γαλλόφωνος Ρούφους Γουεϊνράιτ (Rufus Wainwright) ανέβασε στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού την όπερα Prima Donna αντλώντας έμπνευση από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

    Η πρώην καλλονή Εμμανουέλ Μπεάρ από ελληνοιταλίδα μητέρα

    Ξεχωρίζουν επίσης η σπουδαία Ζιλιέτ Μπινός, η διεθνούς φήμης τραγουδοποιός Πατρίτσια Κάας (Patricia Kaas), η αφρικανικής καταγωγής δημοφιλής τραγουδίστρια στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα Ιμάνι (Imany), ο θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Ολιβιέ Πι (Olivier Py), η γαλλοινδή τραγουδίστρια Ίντιλα (Indila).

    Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η μουσική ντύνει, σηματοδοτεί, ομορφαίνει, ζωντανεύει στιγμές της καθημερινότητας και των ονείρων.

    Συμμετέχει ο ραδιοφωνικός σταθμός pepper 96,6 που προγραμματίζει επιλογές από τις playlist των προσκεκλημένων καλλιτεχνών στις εκπομπές του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 15 ως και 21 Ιουνίου.

    Indila

    Facebook : https://www.facebook.com/institutfrancaisdegrece/

    Instagram : https://www.instagram.com/institutfrancaisgrece/

    YouTube : https://www.youtube.com/user/GallikoInstitouto/

    Twitter : https://twitter.com/IFAgr

    Spotify : Institut français de Grèce

    https://open.spotify.com/user/2n20n3nzfs7hsor7bpajrw7jc

    Deezer : Institut français de Grèce

    https://www.deezer.com/fr/profile/3587811504



    ΣΧΟΛΙΑ