• Πολιτισμός

    Ακυρώνεται η έκθεση TAKIS στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Η ανακοίνωση από την Σάντρα Μαρινοπούλου

    Σάντρα Μαρινοπούλου

    «Σινιάλο STOP» (Signal STOP) 1974


    Ακυρώνεται δυστυχώς η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο έλληνα καλλιτέχνη TAKIS που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Αύγουστο.

    Την δυσάρεστη εξέλιξη για την έκθεση, που θα εγκαινιαζόταν στις 20 Μαΐου ανακοινώνει η ίδια η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου λέγοντας πως: «Κάτω από τις πρωτοφανείς στιγμές που ζει ο πλανήτης μας και παρά τις προετοιμασίες και τον κόπο όλων των συνεργατών μας, ήταν χρέος και υποχρέωσή μας η έγκαιρη και άμεση αυτή απόφαση». Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια «Είναι η πρώτη φορά στα δώδεκα χρόνια που ως πρόεδρος του Μουσείου αναγκάζομαι να ακυρώσω μία έκθεση».

    Η έκθεση «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου» ήταν συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern του Λονδίνου και το ισπανικό MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona).

    Έχοντας ξεκινήσει από την Tate Modern τον Ιούλιο το 2019, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, μία από τις χώρες όμως, που όπως είναι γνωστό πλήττεται βαριά από την επιδημία του κορωνοϊού. Επόμενος σταθμός ήταν η Ελλάδα και όπως λέει η κυρία Μαρινοπούλου «Αυτές τις μέρες θα ξεκινούσε η διαδικασία αποστολής των έργων στην Ελλάδα όπου η έκθεση θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Οκτωβρίου 2020 με την επιστροφή των έργων στους δανειστές τoυς».

    Πλέον όμως, όλα αλλάζουν: «Οι πρωτόγνωρες και απροσδόκητες περιστάσεις μας αναγκάζουν να ακυρώσουμε την έκθεση, θέτοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των εργαζομένων μας, των εθελοντών, των επισκεπτών μας και των Φίλων του Μουσείου.

    Με γνώμονα την προστασία όλων, η στρατηγική μας το επόμενο διάστημα θα είναι να αναπτύξουμε πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο, με δημιουργικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες που θα εμπλουτίζονται σε τακτική βάση», καταλήγει η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προτρέποντας να «Μένουμε σπίτι».

    Από το φθινόπωρο εξάλλου νέες εκθέσεις θα περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου.



    ΣΧΟΛΙΑ