• Πολιτισμός

    Άγιος Βαλεντίνος: Τι θα δείτε απόψε στο Netflix αφού «Έρως ανίκατε μάχαν»

    Άγιος Βαλεντίνος: Τι θα δείτε απόψε στο Netflix

    Tall Girl 2, στο Netflix


    Ο Άγιος Βαλεντίνος επί κορονοϊού σας προτρέπει να δείτε ταινία «κατάλληλη» στο Netflix.

    Για να μην ψάχνετε, κάνουμε για εσάς μία επιλογή. Η λίστα κυρίως αναφέρεται στο πιο νεανικό κοινό. Αλλά και σε εκείνους τους πιο «κουρασμένους», που επιθυμούν κάτι ανάλαφρο. Όχι πολύ απαιτητικό κινηματογραφικά και θεματικά. Να αποφεύγονται οι πολλές συγκινήσεις.

    Όχι ότι ο Άγιος Βαλεντίνος δεν αντέχει και το πιο «σοβαρό» σινεμά -αισθητικά και σεναριακά μιλώντας. Μπήκαν δειλά δειλά και λίγες τέτοιες προτάσεις στη λίστα του Netflix.

    Αμερικανικό σινεμά για όλες τις ηλικίες όμως προτάσσει ο Άγιος Βαλεντίνος. Ό,τι πιο «ανεβαστικό» δηλαδή. Η γοητεία του παραμυθιού παραμένει διαχρονική…

    Ιδού ένα ποτ πουρί από το Netflix για όλα τα γούστα.

    Παλιές και νεότερες

    1. Tall Girl 2

    Η απόλυτη ταινία για το νεανικό κοινό, από 18 και κάτω. Με πολύ εύστοχο και έμμεσο τρόπο αναδεικνύει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις της ευάλωτης εφηβικής (και όχι μόνο) ψυχής. Και χωρίς να μοιάζει διδακτική, εκθειάζει την αλήθεια και τη γνησιότητα.

    2. Fifty Shades of Grey

    Αν δεν το έχετε δει, σήμερα τολμήστε το.

    Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε κάμερες με τηλεχειριστήριο για τις περισσότερες σεξουαλικές σκηνές έτσι ώστε η Ντακότα Τζόνσον και ο Τζέιμι Ντόρναν να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο. Ωστόσο, ορισμένοι συντελεστές της ταινίας αποκάλυψαν ότι για αρκετές από τις πιο τολμηρές φάσεις οι δύο πρωταγωνιστές αναγκάστηκαν να παραμείνουν γυμνοί επί ώρες μπροστά σε όλο το κινηματογραφικό συνεργείο.

    Οι εν λόγω εικόνες δεν αποδεικνύονται λιγότερο αναμενόμενες από τις σεναριακές αναφορές στην Τες του Τόμας Χάρντι, που θεωρείται ο βικτωριανός συγγραφέας του ερωτικού πάθους και των παραστρατημένων γυναικών. Αλλά όποιος ισχυριστεί ότι δεν σαγηνεύεται και από το «εύκολο», θα πει ψέματα.

    3. Notting Hill

    Το μελιστάλαχτο ζευγαράκι της υπέροχης γειτονιάς του Λονδίνου –Τζούλια Ρόμπερτς και Χιοού Γκραντ. Όπου ο έρωτας διαχέεται στον αέρα και αγγίζει το θεατή. Η απρόσμενη ένωση της σταρ του σινεμά με τον βιβλιοπώλη της περιοχής αρκεί για να υπενθυμίσει ότι η αγάπη θάλλει στα πιο απίθανα μέρη. Όταν αφεθεί κανείς στο άγγιγμά της…

    Jude Law, Natalie Portman στο Closer

    Κουαρτέτα

    4. Closer

    Ένα κουαρτέτο ώριμων ανδρών και γυναικών (με εξαιρετικό καστ) σε ένα κουβάρι από αναπάντεχες, διαδοχικές συναντήσεις. Κάθε καινούργια ερωτικά φορτισμένη γνωριμία δημιουργεί ανατροπές στις προηγούμενες ισορροπίες μέχρι που οι ζωές τους μοιάζουν ανεξίτηλα σημαδεμένες και αναπόδραστα ενωμένες. Ο μίτος της Αριάδνης για να λυθούν τα μάγεια. Ωστόσο, το φιλμ παραμένει εγκεφαλικό, όπως και τα περισσότερα ντουέτα που απεικονίζει. Αν και η τελική ανατροπή δεν μπορεί να μην γοητεύσει…

    5. Crazy Stupid Love

    Ράιαν Γκόσλινγκ, Έμμα Στόουν, Στιβ Καρέλ, Τζουλιάν Μουρ. Μπορεί κανείς να μαντέψει τις δυάδες αυτού του τετραγώνου, που ικανοποιεί ευρεία ηλικιακή γκάμα. Όταν ο δύσμοιρος Στιβ χωρίζει, χρειάζεται τις συμβουλές του γόη Ράιαν για να συμμετέχει εκ νέου στο ερωτικό παιχνίδι. Αγύμναστος γαρ, πώς αλλιώς να συναγωνιστεί στον ερωτικό στίβο; Ωστόσο, εδώ ταιριάζει το ρητό «δάσκαλε που δίδασκες» καθότι η Έμμα Στόουν θα καταγοητεύσει τον Γκόσλινγκ, που μαζί της θα ξεχάσει ό,τι ήξερε… Ο έρωτας σε πιάνει απροετοίμαστο, σύμφωνα με το άλλο λαϊκό ρητό…

    Απιστίες

    6. Unfaithful

    Ο Ρίτσαρντ Γκιρ και η Νταϊάν Λέιν μεταμορφώνονται στα χέρια του «ερωτικού» σκηνοθέτη Άντριαν Λιν. Το αμερικάνικο ριμέικ δεν φτάνει στη βουβή ένταση του τρομερού γαλλικού La Femme infidèle (Η άπιστη, 1969) από τον Κλοντ Σαμπρόλ. Ωστόσο, λήψεις από τη Νέα Υόρκη και ο γάλλος καλλονός Ολιβιέ Μαρτινέζ δίπλα στην ώριμη αμερικανίδα Νταϊάν Λέιν, αρκούν για να υπερκεράσουν το πρωτότυπο. Πάθος, ενοχές και προδοσία αποτελούν το εύφλεκτο υλικό με το οποίο παίζουν οι πρωταγωνιστές θυσιάζοντας την ψυχή τους στη ρώσικη ρουλέτα. Λίγα λεπτά με το ερωτικό υποκείμενο αρκούν για να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

    7. Brokeback Mountain

    Σήμερα με την κυριαρχία του LGBTQ δεν μοιάζει καθόλου τολμηρό φιλμ. Μάλλον πρόκειται πλέον για ένα κλασσικό δράμα του 2005 από τον μετρ Ανγκ Λι. Παραλλαγή παρουσιάζει το Netflix με την υποψήφια για Όσκαρ Εξουσία του σκύλου (2021). Στο φιλμ του Ανγκ Λι, δύο καουμπόιδες της βαθιάς Αμερικής τολμούν να ομολογήσουν τον έρωτά τους, αλλά συντρίβονται από το βάρος των ενοχών απέναντι στις συζύγους του. Οι ερμηνείες του Χιθ Λέτζερ και του Τζακ Γκίλενχααλ αποκαλύπτουν όλο το εύρος της ανδρικής ψυχοσύνθεσης. Αλλά και ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ότι η αγάπη δεν γνωρίζει φύλλο.

    Marriage story του Netflix

    Γάμοι και διαζύγια

    8. What Happens in Vegas?

    Υπέροχη κομεντί για έναν γάμο και ένα διαζύγιο που ξεκινούν ανάποδα. Μια ταινία «feel good» χαρίζει το Netflix, για να αισθανθεί κανείς καλά. Τόσο ακαταμάχητα όμορφη όσο και οι δύο πρωταγωνιστές της, Κάμερον Ντίαζ, Άστον Κούτσερ. Εις μάτην προσπαθούν να μην ερωτευτούν ο ένας τον άλλον και να επιβάλουν το χωρισμό. Ο έρωτας μοιάζει με τα γραμματόσημα. Όσο τον αρνείσαι, τόσο σε ελέγχει. Ένας ερωτικός πόλεμος που θα μένει αλησμόνητος.

    9. Marriage Story

    Υπέροχες ερμηνείες των κεντρικών πρωταγωνιστών (Σκάρλετ Τζοχάνσον, Άνταμ Ντράιβερ) και η τρυφερή, διεισδυτική ματιά του Νόα Μπαουμπάχ (σκηνοθέτη ηθοποιών και ταινιών «δωματίου») στη βραβευμένη ταινία του Netflix. Οι δονήσεις από τον έρωτα που καταρρέει, ίσως δεν αποτελεί την πιο αναμενόμενη επιλογή για τον Άγιο Βαλεντίνο. Όμως, ίσως αρκεί για να σφίξετε πιο γερά, ό,τι αξίζει περισσότερο…

    10. Groundhog day

    Ο κυνικός τηλεοπτικός σταρ Φιλ Κόνορς (Μπιλ Μάρεϊ) ξυπνάει κάθε πρωί ακούγοντας το I got you babe. Κάθε μέρα εξελίσσεται όμοια με την προηγούμενη, σαν χαλκομανία. Η ταινία θεωρείται σήμερα κλασική, με χριστιανικές ή βουδιστικές αλληγορίες, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός. Κάποια στιγμή όμως θα ομολογήσει στη Ρίτα (Άντι Μακ Ντάουελ) ότι ακόμη και αν καταδικαστεί δια βίου να ξυπνάει κάθε πρωί μονάχος, σήμερα αισθάνεται πλέον πλήρης και ευτυχισμένος, αφού την αγαπά.

    Ως γνωστόν, Έρως ανίκατε μάχαν

    Διαβάστε επίσης Τζέιν Κάμπιον ξαναχτυπά στα Όσκαρ 2022 με το Netflix να πρωτοστατεί 



    ΣΧΟΛΙΑ