Ως μια αντικειμενική πραγματικότητα εκλαμβάνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η απουσία δημοσιονομικού χώρου, σε σχέση με την πιθανή ένταξη της Ελλάδας στον αμυντικό μηχανισμό «SAFE» της ΕΕ, που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο «ReArm Europe».

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στον απόηχο της παρέμβασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

1

Στο Πεντάγωνο, ξεκαθαρίζουν πως δεν υφίσταται καμία διάσταση ή αντίθεση με το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τα δημοσιεύματα που υπονοούν το αντίθετο. Αντιθέτως, τονίζουν τη στενή συνεργασία που διατηρεί ο κ. Δένδιας με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και με τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το ΥΠΕΘΑ για να εξετάσει από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία τις διαθέσιμες δημοσιονομικές επιλογές.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως το πρόγραμμα «SAFE» προβλέπει χαμηλότοκο δανεισμό ύψους 150 δισ. ευρώ, εντός ενός συνολικού πακέτου 800 δισ. ευρώ, που προορίζεται για τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό. Όπως διευκρίνισε, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα εάν δεν εξασφαλιστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος:

«Αν εξετάσει κανείς το ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), θα διαπιστώσει ότι για τα επόμενα τρία έτη ο προϋπολογισμός είναι πλήρως δεσμευμένος από ήδη αναληφθείσες υποχρεώσεις», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Ένας περιορισμένος χώρος εμφανίζεται μόνο στο τέταρτο έτος, αλλά πρακτικά είναι άνευ σημασίας, καθώς δεν προλαβαίνουμε να υλοποιήσουμε κάτι ουσιαστικό».

Ο ίδιος επισήμανε πως το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Άμυνας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραχώρησης επιπλέον χώρου, ενδεχομένως λόγω της διαφοράς επιτοκίου που προκύπτει μεταξύ του δανείου του SAFE και άλλων μορφών χρηματοδότησης. Αν προκύψει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει υφιστάμενα εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να σχεδιάσει νέες δαπάνες.

«Γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος, μπορούμε να τις εντάξουμε στον μηχανισμό. Αν όχι, απλώς δεν είναι εφικτό», κατέληξε ο κ. Δένδιας, δηλώνοντας ρεαλιστικά πως η πρόθεση δεν αρκεί χωρίς τις αντίστοιχες δημοσιονομικές δυνατότητες.

 

Διαβάστε επίσης 

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση κοντά στο 4% σε αυξήσεις και διανυκτερεύσεις το 2024 – Ποιες περιοχές είχαν την τιμητική τους

ΔΥΠΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνελήφθη κτηνοτρόφος που έπαιρνε παράνομη επιδότηση για πρόβατα που δεν είχε