• Πολιτική

    Ξεκίνησε το «παιχνίδι νεύρων» με το Oruc Reis – Στην περιοχή πολλά πλοία των δύο στόλων

    • NewsRoom

    Oruc Reis


    Ξεκίνησε το «παιχνιδάκι του» το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό σεισμογραφικό έχει ήδη απλώσει τα καλώδια για να ξεκινήσει έρευνες, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα καθώς το πλήθος των πολεμικών πλοίων που υπάρχουν στην περιοχή δημιουργούν θόρυβο που εμποδίζουν την καταγραφή.

    Το Oruc Reis ξεκίνησε εδώ και περίπου μία ώρα τις «βόλτες» του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και μάλιστα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικό πλοία.

    Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω από το πλοίο, δημιουργώντας προστατευτικό κλοιο. Το τουρκικό σεισμογραφικό έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας ελιγμούς που δείχνει τις προθέσεις του να κινηθεί μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ.

    Κοντά στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ανακοινώσεις. καλούν το τουρκικό πλοίο να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να απομακρυνθεί από την περιοχή.

    Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επισημαίνοντας ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες λόγω του θορύβου που κάνουν τα σκάφη που το συνοδεύουν και άρα ίσως πρόκειται για επίδειξη της Τουρκίας.

    Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ.

    Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί και τη σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με αφορμή  άσκηση στην περιοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ