• Πολιτική

    Ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με συνθήματα ΠΑΣΟΚ, Ζάεφ και … όσο πιο λίγο Πολάκη γίνεται

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά στις 6.30 το απόγευμα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ίσως και να έχει μεγαλύτερη σημασία από τα προηγούμενα, κυρίως για τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος, αφού το Σάββατο οι σύνεδροι θα ψηφίσουν για το αν η επανεκλογή του θα γίνει με απευθείας ψηφοφορία από τα μέλη στις 15 Μαΐου, ή όχι.

    Από το συνέδριο, που θα διεξαχθεί υπό το σύνθημα «Ισχυρή Αριστερά – Προοδευτική Κυβέρνηση – Δίκαιη Κοινωνία», δεν έχουν πολλοί μεγάλες προσδοκίες, όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι μία παράμετρος που θα διαμορφώσει την πολιτική ατμόσφαιρα της περιόδου, η οποία είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική.

    Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι το πρώτο συνέδριο μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (για την οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση), ενώ θα ακολουθήσουν και τα συνέδρια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) μέσα στο Μάιο.

    Προβάλλεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους ο χαιρετισμός που θα απευθύνει την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ( ο οποίος συνδέεται με τον Αλέξη Τσίπρα με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών) και το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

    Από εκεί και πέρα έχει ανακοινωθεί μία αόριστη (και αβάσιμη) συζήτηση περί σοσιαλδημοκρατίας και πολιτικών αποφάσεων για μια «νέα αρχή» – σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το 2015. Ωστόσο, μία λεπτομέρεια των ημερών έχει ιδιαίτερη αξία ενόψει του συνεδρίου:

    Προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας , μίλησε για πρώτη φορά για την περίοδο προ συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και πρώτον, «έκλεψε» απροκάλυπτα ένα από τα εμβληματικά και επιτυχημένα συνθήματα του Γιώργου Παπανδρέου, δεύτερον, έριξε την ευθύνη στον Καραμανλή για τη χρεοκοπία του 2009-2010.

    Είπε προ ημερών στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και λίγο αργότερα στο Ηράκλειο Κρήτης έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν άκουσαν σωστά, λέγοντας: «Χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως χάος παραλάβαμε εμείς από τον Σαμαρά και το Βενιζέλο».

    Ο Αλέξης Τσίπρας δηλαδή, πάει στο συνέδριο… αποθεώνοντας τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αποκηρύσσοντας τον Καραμανλή, με τον οποίο «χαριεντιζόταν» πολιτικά τόσα χρόνια τώρα. Πού ακριβώς οδηγούν όλα αυτά, θα δείξει.

    Προς το παρόν προκαλεί εντύπωση και πολύ κουτσομπολιό ότι στη συζήτηση που θα γίνει στο συνέδριο με θέμα «Πανδημία», απουσιάζει από το πάνελ ο πλέον … «παρεμβατικός» και αυτοπροσδιοριζόμενος ως «βαθύτερος γνώστης του αντικειμένου πολιτικός που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας , Παύλος Πολάκης.

    Περίεργο δεν είναι; Ο κ. Πολάκης αφέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια να λέει ακόμα και από το βήμα της βουλής ό,τι πιο απίστευτο έχει ακουσθεί για την πανδημία, να αμφισβητεί την αξιοπιστία των εμβολίων, να προτείνει φάρμακα, να μιλάει για ΜΕΘ κλπ. επικαλούμενος την επιστημονική του κατάρτηση και αυθεντία.

    Γιατί δεν επιλέχθηκε να μιλήσει και στη θέση του προτιμήθηκαν η Αθηνά Λινού, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας , είναι ένα από τα θέματα του σημερινού εσωκομματικού … κους κους…

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας πριν την έναρξη του Συνεδρίου: Πολιτική δύναμη «εγνωσμένης αξιοπιστίας» ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία



    ΣΧΟΛΙΑ