• Πολιτική

    Ξεκινά εκ νέου ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

    • NewsRoom


    Εκ νέου ξεκινάει σήμερα Δευτέρα ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, ο διάλογος θα διεξαχθεί από κοινές επιτροπές στρατιωτικών, συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες, οι οποίες θα προβούν σε μια αποτίμηση των προγενέστερων συναντήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών, θέτοντας επί τάπητος τις προοπτικές συνέχισης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

    Πριν την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθιξε τη σημασία τήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε την ανάγκη αποχής της Τουρκίας από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

    Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ είχε μέχρι πρότινος «παγώσει», εξαιτίας της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.

    Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ως «παράνομο» και «ανιστόρητο», ενώ την ίδια άποψη υιοθέτησαν και άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος.

    Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες του μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας

    Παρά το γεγονός ότι ο διάλογος για τα ΜΟΕ επανεκκινεί σήμερα, το μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ πρόκειται να αναρτήσει, εντός των επόμενων ημερών, τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε αναβάθμιση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και θα την καθιστούσε νόμιμη καθώς ο χάρτης θαλασσίων ζωνών θα αποκτούσε χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταδικάζεται ελληνική πλευρά που έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να ζητά από τον ΟΗΕ να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση υπογραμμίζοντας τον αυθαίρετο και άκυρο χαρακτήρα της συγκεκριμένης συμφωνίας.

    Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα τόσο Τουρκίας όσο και της Λιβύης στη Μεσόγειο» ασκώντας παράλληλα κριτική στη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παροχή χρηματοδοτικής και στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ