• Πολιτική

    Βρετανία: Την επόμενη εβδομάδα η δικαστική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

    • NewsRoom
    Βρετανία: Πάνω από 50 άτομα στο στόχαστρο της αστυνομίας για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ - Θα δώσουν εξηγήσεις

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοδοξεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και θα έχουν αποφανθεί σχετικά με το εάν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του, Μπρέντα Χέιλ.

    Ο πρωθυπουργός κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι μόνο, ότι αφενός η πράξη του αυτή έγινε για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφετέρου πως δεν εξήγησε στη βασίλισσα τους αληθείς λόγους που ανέστειλε τη λειτουργία του.

    Ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ήταν αναγκαία ώστε να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμά του μετά την ανάρρηση στην πρωθυπουργία, στα τέλη Ιουλίου.

    Σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, των κυβερνήσεων της Ουαλίας και της Σκωτίας και του Βορειοϊρλανδού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρέιμοντ ΜακΚορντ. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού, θεωρούν μη σύννομη την απόφαση του Τζόνσον.

    Ο Τζον Μέιτζορ (πρωθυπουργός μεταξύ 1990-97), στηρίζει την προσφυγή που είχε καταθέσει η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, η οποία όμως είχε απορριφθεί από δικαστήριο του Λονδίνου στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Ο δικηγόρος του Λόρδος Έντουαρντ Γκάρνιερ υποστήριξε, ότι τα έγγραφα που παρουσιάζονται από τον Τζόνσον δεν είναι αληθείς και πως είναι ολοφάνερο πως όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα.

    Ο Τζέιμς Γουλφ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Σκωτίας, παρατήρησε ότι “δεν παρουσιάστηκε κανένας πειστικός λόγος” για την εξαιρετικά μακρά περίοδο των πέντε εβδομάδων που θα παραμείνει κλειστό το κοινοβούλιο.

    Ο συνήγορος του ΜακΚόρντ είπε χαρακτηριστικά «Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε το πότε, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

    Η δίκη αυτή φαίνεται ότι έχει συναρπάσει τους Βρετανούς πολίτες καθώς 4,41 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν απευθείας μέσω του διαδικτύου την πρώτη ημέρα της, την Τρίτη. Σήμερα, κάποιοι περίμεναν υπομονετικά, επί πέντε ώρες, για να μπουν στην αίθουσα και να την παρακολουθήσουν δια ζώσης, αν και μόνο 30 θέσεις ήταν διαθέσιμες για το κοινό.



    ΣΧΟΛΙΑ