• Πολιτική

    Σε χάος το Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν εξαπάτησα τη βασίλισσα, λέει ο Τζόνσον

    • NewsRoom
    Βρετανία: Πάνω από 50 άτομα στο στόχαστρο της αστυνομίας για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ - Θα δώσουν εξηγήσεις

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μία μέρα μετά τη δικαστική απόφαση  στη Σκωτία, η οποία κρίνει την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής παράνομη, δηλώνει πως δεν είπε ψέματα στη βασίλισσα Ελισάβετ για τους λόγους που ανέστειλε τη λειτουργία της, όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

    Το εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε χθες, Τετάρτη, πως η αναστολή δεν είναι νόμιμη και είχε σκοπό να θέσει εμπόδια στους βουλευτές, με αποτέλεσμα αντίπαλοι του Τζόνσον να τον κατηγορήσουν ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα για τους λόγους της αναστολής. Σε σχετική ερώτηση ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε «σαφώς όχι»

    Ο Τζόνσον την δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Από τη μία, το κόμμα του οι Τόρις φαίνεται να καταρρέει, αφού πολλοί βουλευτές του αποσπάστηκαν από αυτό και τάχθηκαν εναντίον του, συμβάλλοντας στη ήττα του και στην απώλεια της κυβερνητικής του πλειοψηφίας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαλαλούν ότι εξαπάτησε την βασίλισσα, ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από 50 μέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία για το Βrexit.

    Από την άλλη, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την βασίλισσα, η οποία έδωσε την έγκρισή της  στη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει το άτακτο Brexit, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια του Τζόνσον για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Έτσι με βάση τα νέα δεδομένα, εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, η ημερομηνία του «διαζυγίου» παρατείνεται για τρεις μήνες.

    Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

    Και έτσι, όπως δείχνει η κατάσταση, όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοιχτά. Ξεκινούν από ένα ακόμα δημοψήφισμα και φτάνουν μέχρι και το άτακτο Brexit. Η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου προσέκρουσε σε ακόμη μια απόρριψη, οπότε με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του επικεφαλής των Συντηρητικών ο οποίος -προ ημερών- δήλωσε πως προτιμά να πεθάνει παρά να δώσει παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

    Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία με φάρμακα και νωπά τρόφιμα, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που απρόθυμα έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα, η Ιρλανδία η οποία θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο για ένα ενδεχόμενο Brexit, μόλις σήμερα το δικαστήριο του Μπέλφαστ απέρριψε μια υπόθεση, όπου οι ενάγοντες υποστήριζαν πως μια βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποχώρησης είναι αντίθετη με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία, ακολουθώντας την τακτική της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον είπε πως η κυβέρνηση περιμένει το αποτέλεσμα μιας έφεσης που θα κριθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εναντίον της απόφασης του σκωτσέζικου δικαστηρίου, από το Ανώτατο Δικαστήριο, το υψηλότερο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και είπε πως σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

    Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε παρόμοια προσφυγή, λέγοντας ότι είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό.

    “Πράγματι, όπως λέω, το δικαστήριο στην Αγγλία σαφώς συμφωνεί μαζί μας, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει”, είπε ο Τζόνσον. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση.

    Ωστόσο η δημοσίευση του κυβερνητικού σεναρίου για ένα Brexit χωρίς συμφωνία οδήγησε τους Εργατικούς και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να ξανακαλέσει το Κοινοβούλιο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ