• Πολιτική

    Βρετανία: Τι ισχύει για τα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών μετά το Brexit


    Δεν θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν Ευρωπαίοι φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας το 2019 – δηλαδή μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ – ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης γίνεται σαφές πως οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να λάβουν φοιτητικά δάνεια εξίσου με τους Βρετανούς φοιτητές, ενώ δεν θα υπάρχει διαχωρισμός στην καταβολή διδάκτρων για Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές.

    Ο Damian Hinds, εκπαιδευτικός γραμματέας, δήλωσε ότι οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ που φοιτούν στα αγγλικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα υποστούν τις ίδιες ετήσιες αμοιβές διδασκαλίας με τους Άγγλους συνομηλίκους τους και θα έχουν πρόσβαση στα ίδια φοιτητικά δάνεια που χορηγούνται από την κυβέρνηση για όλη τη διάρκεια του κύκλου σπουδών τους.

    Μάλιστα, οι προπτυχιακοί φοιτητές που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα φοιτούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε βρετανικά πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα ετησίως με τους Βρετανούς συνομηλίκους τους, ενώ θα έχουν πρόσβαση στα ίδια φοιτητικά δάνεια που χορηγούνται από την κυβέρνηση για όλη τη διάρκεια του κύκλου σπουδών τους, διευκρίνισε ο γραμματέας της κυβέρνησης αρμόδιος σε θέματα εκπαίδευσης, Ντέμιαν Χιντς στην εφημερίδα Guardian.

    Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι οι φοιτητές από την Ε.Ε. συμβάλλουν σημαντικά στη φήμη των (βρετανικών) πανεπιστημίων και στον τομέα της εκπαίδευσης. «Αποτελούν απόδειξη της καλής λειτουργίας του συστήματός μας, καθώς πολλοί φοιτητές από το εξωτερικό επιλέγουν να έρθουν και να σπουδάσουν εδώ», συμπλήρωσε ο κ. Χιντς.

    «Σήμερα παρέχουμε σαφήνεια και βεβαιότητα σχετικά με τα δίδακτρα όλη τη διάρκεια των μαθημάτων τους», είπε χαρακτηριστικά ο Χιντς.

    Σύμφωνα με την Guardian, η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σημαίνει ότι οι φοιτητές της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να εγγράφονται όπως οι Βρετανοί, παρά την επίσημη ημερομηνία της εφαρμογής του Brexit τον Μάρτιο του 2019.

    Παράλληλα, ο κ. Χιντς ανακοίνωασε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα δίδακτρα θα φτάσουν μέχρι και £9,250 το ανώτερο. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση αφού η κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα σχολείται με τη χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο πρόσφατη πράξη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο τέλος των διδάκτρων στην Αγγλία βάσει του ρυθμού του πληθωρισμού, για εκείνα τα πανεπιστήμια που είχαν καλή απόδοση στις αξιολογήσεις διδασκαλίας. Ωστόσο, η δημόσια ανησυχία για τα υψηλά επίπεδα χρέους των φοιτητών, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να απέχει από την αύξηση των τελών, μεταφέροντας το πρόβλημα στην νέα ανεξάρτητη επιτροπή.

    Ωστόσο,σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί μακροπρόθεσμη απόφαση για το στάτους των Ευρωπαίων φοιτητών, δεν έχει κατευνάσει τους φόβους που είχε εγείρει κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο διέρρευσε πέρσι και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίου που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους με τους διεθνείς φοιτητές, σχετικά με την ακαδημαϊκή τους ικανότητα και τις γνώσεις τους στα Αγγλικά, ενώ θα καταβάλουν τα ίδια δίδακτρα με τους διεθνείς φοιτητές.



    ΣΧΟΛΙΑ