• Πολιτική

    Βουλή: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση

    • NewsRoom
    Ολομέλεια


    Ξεκινά η κοινοβουλευτική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Σήμερα αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια η απόφαση του προέδρου της Βουλής για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, με βάση τις έγγραφες υποδείξεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

    H Επιτροπή θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, οι οποίες έχουν καθοριστεί από την προηγούμενη Βουλή.

    Μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ορίστηκαν:

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ οι βουλευτές: Βολουδάκης Μανούσος – Κωνσταντίνος, Γιαννάκου Μαριέττα, Δαβάκης Αθανάσιος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Καλογιάννης Σταύρος, Καρασμάνης Γεώργιος, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Κελέτσης Σταύρος, Κώτσηρας Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μακρή Ζωή, Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Μπούγας Ιωάννης, Οικονόμου Βασίλειος, Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Ράπτη Ζωή, Ρουσόπουλος Θεόδωρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Ταραντίλης Χρήστος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Τραγάκης Ιωάννης, Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές : Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αχτσιόγλου Ευτυχία, Βίτσας Δημήτριος, Δραγασάκης Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Κατρούγκαλος Γεώργιος, Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα), Παπαηλιού Γεώργιος, Ραγκούσης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ οι βουλευτές: Καμίνης Γεώργιος, Λοβέρδος Ανδρέας, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Γκιόκας Ιωάννης, Δελής Ιωάννης

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Χήτας Κωνσταντίνος

    Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΜέΡΑ25: Αδαμοπούλου Αγγελική

    Η παρούσα Βουλή καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα 49 από τα 121 άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κρίθηκαν αναθεωρητέα από την προηγούμενη Βουλή.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα άρθρα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.

    Όσον αφορά την βουλευτική ασυλία, από τις ψηφοφορίες της προηγούμενης Βουλής έχει αποτυπωθεί διακομματική συναίνεση τόσο στον περιορισμό της βουλευτής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με την βουλευτική ιδιότητα όσο και στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας σε ένα υπουργικό αδίκημα.

    Κυρίαρχο ζήτημα, επί της αρχής τουλάχιστον φαίνεται να είναι το εκλογικό σύστημα, των διατάξεων δηλαδή του άρθρου 54 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη προηγούμενη Βουλή εισήγαγε την αρχή του αναλογικού εκλογικού συστήματος, πρόταση που δεν έλαβε τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

    Η παρούσα Βουλή μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή αρκεί να βρει 22 βουλευτές που θα το στηρίξουν.



    ΣΧΟΛΙΑ