• Πολιτική

    Παίρνει μπρος η Βουλή: Έρχονται εκλογικός και αναπτυξιακός νόμος – Τι θα προβλέπουν

    • NewsRoom
    Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

    Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


    Η Βουλή θα βρίσκεται στο επίκεντρο και το φθινόπωρο λόγω του μπαράζ νομοσχεδίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάρτιση είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και η νομοθέτηση της ψήφου των ομογενών. Θα προηγηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ορόσημο αποτελεί η Συνταγματική Αναθεώρηση που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

    Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνει στην Βουλή ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι  ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνεται στον τόπο διαμονής τους, στις πρεσβείες και στα προξενεία της χώρας ή σε άλλα προκαθορισμένα σημεία στο εξωτερικό.

    Για τον νέο εκλογικό νόμο υπάρχουν ήδη πολλές σκέψεις, τις οποίες επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Πιθανό είναι το σενάριο να αλλάξει το μπόνους των 50 εδρών που ισχύει σήμερα και να ισχύσει μια αναλογικότερη εκδοχή, που θα είναι κυμαινόμενη ανάλογα με το ποσοστό που θα παίρνει το πρώτο κόμμα. Πιθανή είναι επίσης και η αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 που ισχύει σήμερα.

    Δεν αποκλείεται μάλιστα να αλλάξει και το ποσοστό εισόδου στην Βουλή, από το 3% που είναι σήμερα στο 4% ή και στο 5%.

    Οι παραπάνω προτάσεις είναι πολύ πιθανόν να βρουν σύμφωνο και το Κίνημα Αλλαγής, οπότε να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που θα είναι απαραίτητες, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να ισχύσει η αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    Μεγάλης σημασίας είναι και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Το νομοσχέδιο θα περιέχει φιλοεπενδυτικές διατάξεις και ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και ελεγκτικών εταιρειών στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ το κράτος θα ελέγχει αργότερα τις αποφάσεις αυτές και θα επιβάλει ποινές σε περίπτωση ψευδούς πιστοποίησης επένδυσης.

    Πιθανότατα μαζί με τον Προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ