• Πολιτική

    Βουλή: Με μόνο τους ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε η διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    • NewsRoom
    Βουλή


    Μέσα σε κλίμα έντασης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να  υπεραμύνεται των διατάξεων που προωθούσε η κυβέρνηση κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων, η Βουλή υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την διεύρυνση της σύνθεσης της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αλλά και την «επανασύσταση» της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

    Η ένταση ενισχύθηκε μετά την επιστολή παραίτησης του μέχρι σήμερα επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεωργίου Σταυρόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επιχειρεί αλλοίωση της σύνθεσής της, καθώς επιβάλει την αύξηση των μελών από  δύο συγκεκριμένες ομάδες (πέντε επιπλέον από τους ΛΟΑΤΚΙ+ και δύο επιπλέον από τους Ρομά) την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι φορείς αντιπροσωπεύονται από έναν εκπρόσωπο. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυρόπουλος κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός ουδέποτε έχει ενδιαφερθεί να ασχοληθεί με το έργο της Επιτροπής, ούτε είχε συνάντηση με το προεδρείο της, αν και από τον νόμο η Επιτροπή υπάγεται στον ίδιο.

    Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ουσιαστικά προχωρά στην υποβάθμιση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πως οι αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων έρχονται απλά ως αντιπερισπασμός.

    Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Τζανακόπουλος, παρέθεσε οκτώ κώδικες που δεν προχώρησαν κατά την θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων και τονίζοντας ότι η Επιτροπή Κωδικοποιήσεων επανασυστήνεται μετά από πρόταση της ίδιας στην κυβέρνηση.

    «Εσείς από αυτό ανακαλύψατε μια τεράστια συνομωσία που απεργάστηκε η σημερινή κυβέρνηση για να ασχοληθεί, υποτίθεται, με τις μελλοντικές σας επιθυμίες. Καμία διάθεση τέτοια δεν είχαμε και ήλπιζα ότι θα το είχατε κατανοήσει μέχρι τώρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς ότι η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) είχε υποστηρίξει προηγούμενα ότι η κυβέρνηση προκαταλαμβάνει την επόμενη.

    Ως προς το θέμα της διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται αυτή, έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης των δικαιωμάτων.

    Όπως τόνισε, τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται της πραγματικής κοινωνίας. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται των κοινωνικών εκείνων ομάδων, οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρείται με αυτήν τη ρύθμιση, είναι επιτέλους οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι οποίες βιώνουν τις δικαιωματικές διακρίσεις και βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο της διεκδίκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν εντός της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι πλήττονται οι αρχές της Συνθήκες των Παρισίων σχετικώς με την ανεξαρτησία της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι η συνθήκη ακολουθείται κατά γράμμα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση και διαβούλευση πριν οριστικοποιηθεί η ρύθμιση.

    «Το θέμα ήταν ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε διά του προέδρου της να απέχει από αυτού του τύπου τη διαβούλευση και απαίτησε να συμπληρώνει η ίδια η επιτροπή τα μέλη της, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από τις αρχές των Παρισίων, και πολύ περισσότερο δεν προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» υπογράμμισε επίσης.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Παναγιώτα Κοζομπόλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων της πολυνομίας ενώ εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου από εκπροσώπους των υπουργείων και απαγορεύοντας τον ορισμό ως μελών, όσων έχουν βουλευτική ιδιότητα.

    «Η συζήτηση στην επιτροπή, δεν μας έπεισε ότι αυτό που εμποδίζει την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων να κάνει τη δουλειά της είναι η απουσία ενός ακόμη νόμου, και μάλιστα ενός νόμου όπως αυτόν. Αντίθετα, μετά τη σημερινή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και την επιστολή που το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Επιτροπών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έστειλε στον πρωθυπουργό, καταλαβαίνουμε ότι φέρνετε τη διάταξη για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων μόνο και μόνο για να τη χρησιμοποιήσετε ως χαρτί περιτυλίγματος, για να καταργήσετε την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

    Ο Γεώργιος Δημήτριος Καρράς εκ μέρους της ΔΗΣΥ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι δεν καταψηφίζει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλά τον άτεχνο τρόπο και τον μη αναγκαίο τρόπο με τον οποίο εισάγεται ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται κατά τον ψευδεπίγραφο τίτλο «σε κωδικοποίηση». Επίσης καταλόγισε στον αρμόδιο υπουργό εμμονή να αλλάξει σήμερα τη σύνθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έναν τρόπο ο οποίος δεν έγινε κατανοητός τι θα εξυπηρετούσε.

    «Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τμήμα των αλλαγών που προωθούνται και αφορούν την αναγκαία προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη θωράκιση δηλαδή της κερδοφορίας και εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων με την ακόμα μεγαλύτερη θεμελίωση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχουν στα χέρια τους και σταθερά ενισχύουν για λογαριασμό τους η μία πίσω από την άλλη, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

    Ο Ιω. Σαρίδης, καταψήφισε το νομοσχέδιο εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, κάτι που – όπως εξήγησε – δεν είναι απόρροια της παραίτησης του προέδρου της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αλλά έχει να κάνει με την υποκρισία και την καταστρατήγηση των πάντων μέσα στην Βουλή και με το θεατρικό σκηνικό, το οποίο υπάρχει, ενώ ταυτοχρόνως σήμερα η κυβέρνηση μιλάει για «καλή νομοθέτηση».

    Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραίτηση του προέδρου Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου-Καταγγέλλει αλλοίωση υπέρ ΛΟΑΤΚΙ-Ρομά



    ΣΧΟΛΙΑ