• Πολιτική

    Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις στους Δημοσίους Υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή


    Ομιλία στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τραγωδία με το Canadair και τους νεκρούς χειριστές του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές, υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα.

    «Μας καλούν να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να σιωπήσουμε για να τους τιμήσουμε. Με ενότητα, ωριμότητα, υπευθυνότητα, χωρίς εύκολες απαντήσεις για όλους και για όλα, χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνομωσίας και χωρίς ο πόνος να γίνει κομματικό σύνθημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προειδοποίησε πως και οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες καθώς μετά τον καύσωνα θα ακολουθήσουν ισχυροί άνεμοι.

    Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε πως συμπεριλαμβάνει τις περίπου τις μισές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. «Αποδεικνύεται έτσι πως μένουμε πιστοί στα συνθήματά μας. Το λέμε και το κάνουμε, προχωράμε μπροστά διαψεύδοντας όλους εκείνους που προεκλογικά αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας», ανέφερε, ενώ τόνισε πως έτσι κλείνει κάθε συζήτηση για το ποιος διέθετε κοστολογημένο πρόγραμμα.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες διατάξεις για την ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη για τους πιο ευάλωτους. Παράλληλα, υπάρχουν τρεις δεσμεύσεις για συνέχιση της ανάπτυξης, διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις στους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίες γίνεται για όλους και ειδικότερα σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν την μικρότερη διαφορά σε σχέση με τον μισθό των νεοδιοριζόμενων σε επίπεδο Ευρώπης. Οι νέες αυξήσεις, μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, προσφέρουν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις στο Δημόσιο εδώ και 14 χρόνια.

    Αναφέρθηκε επίσης στα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης στις οικογένειες των ευάλωτων και των νέων, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για 1,340 εκατ. Έλληνες, με την απαλλαγή 200.000 παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ μόνιμα από τη φορολογική δαπάνη, τις αναδρομικές αυξήσεις 7,75% σε συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών και την μόνιμη ετήσια καταβολή 150 ευρώ του Youth Pass σε νέους 18 και 19 ετών.

    Μίλησε επίσης για τον διπλασιασμό των πόρων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά και τη νέα έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

    Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ανέφερε πως την περασμένη διετία η κυβέρνηση κατάφερε να ελέγξει τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Ωστόσο, στα τρόφιμα υπάρχει επίμονος πληθωρισμός, κάτι που οδηγεί στην συνέχιση του Market Pass, το οποίο θα παραμένει όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Δεν πρόκειται για μια μόνιμη λύση, πρόκειται για ένα μέτρο ανακούφισης. Στο μέτωπο κατά της ακρίβειας θα συμμετέχουν και οι έλεγχοι, προειδοποιώντας όσους θέλουν να αισχροκερδήσουν πως η παρακολούθηση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα της αγοράς.

    «Οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στα εισοδήματα είναι μόνιμα μέτρα. Ο πληθωρισμός θα πέσει κάποια στιγμή, αλλά οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς ήρθαν για να μείνουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Η στήριξη στους πολίτες δεν θα εδράζεται στους φόρους αλλά στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, πρόσθεσε, απαντώντας σε όσους μιλούν για επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

    Στόχος μας παραμένει η μεγέθυνση του Δημόσιου πλούτου, ώστε το μερίδιο σε αυτόν να το αποκτούν όλοι και κυρίως οι πιο ευάλωτοι. Κάτι στο οποίο θα ευνοήσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη και από την κυκλοφορία του χρήματος, έγραφε ο Τζέιμς Μάντισον, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει αυτή την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.

    «Λυπάμαι που η αντιπολίτευση επέλεξε να μη στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά όλοι τελικά  κρίνονται για τις επιλογές τους. Αυτή η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σήμερα γράφουμε το πρώτο κεφάλαιο μιας ακόμα επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας, με η χωρίς την αντιπολίτευση. Όλοι τελικά κρίνονται για τις επιλογές τους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού

    Διαβάστε επίσης

    Πυροσβεστική: Η σημερινή μέρα είναι η δυσκολότερη όλου του καλοκαιριού

    Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Ανθρωπογενής η φωτιά στο Βελεστίνο

    Βουλή – «Πυρά» Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Γίνεστε και πάλι χορηγός του ΠΑΣΟΚ



    ΣΧΟΛΙΑ