• Πολιτική

    Βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της κατακραυγής για τα ρουσφέτια-Αδύνατο να «γυρίσει το ματς»

    Αλέξης Τσίπρας


    Μία εβδομάδα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να «γυρίσει το ματς», καταγράφοντας «ελεύθερη» πτώση στις δημοσκοπήσεις, εν μέσω της κατακραυγής για τα ρουσφέτια της κυβέρνησης με τοποθετήσεις και μετατάξεις «ημετέρων».

    Αυτό δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της Metron Analysis για τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και καταγράφει μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6,1%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 3,8%, Χρυσή Αυγή με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,8% και η Ελληνική Λύση 1.7%.

    Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά αυξάνεται μεσοσταθμικά στις 10,2 μονάδες, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό από 37% έως 42,6% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό από 27%-32,2%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,2% έως 9,2%. Στη συνέχεια ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,5% έως 5,9% και στη συνέχεια το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% έως 4,7%. Όσον αφορά την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να συγκεντρώνει 1,6% έως 3,4%.

    Η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει το 93,9%. Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση φτάνει πλέον το 89,1%. Το ΚΙΝΑΛ που στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 6,1% έχει ποσοστό συσπείρωσης 70,5% με διαρροές 13,2% προς τη ΝΔ και 6,9% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πρώτος σε δημοτικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να ισοβαθμεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Καταλληλότερος πρωθυπουργός και πάλι ο κανένας.

    Υπέρ των πρόωρων εκλογών το 65% των ερωτηθέντων.

    Στην παράσταση νίκης το 82% βλέπει νίκη της Νέας Δημοκρατία, ενώ μόλις το 8% θεωρεί ότι τις εθνικές εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με τη ρήξη Φ. Γεννηματά και Ευ. Βενιζέλου. To δείγμα ήταν 1.203 άτομα και η έρευνα έγινε από τη Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

    Η καταστροφική εβδομάδα μετά το σάλο προκάλεσαν όμως μόνο οι ρουσφετολογικές μετατάξεις, αλλά και το πώς υπερασπίστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης αυτές τις ενέργειές τους, έκλεισε χθες με το χάος στη Βουλή όπου η κυβέρνηση πέρασε στα κρυφά τροπολογίες – φωτογραφία για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με διαγραφές προστίμων εκατομμυρίων, είτε στη ΣΕΚΑΠ, είτε σε εταιρείες εμπορίας πετρελαίου. 

    Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει πάλι από Δευτέρα τις υποσχέσεις του με στόχο τη μεσαία τάξη πραγματοποιώντας ένα επικοινωνιακό λίφτινγκ, θέλοντας να εμπνεύσει τα στελέχη του να δώσουν τον εκλογικό αγώνα και να πολώσει το κλίμα.

    Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 20:00, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ