• Πολιτική

    Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει η πόρτα για την έξοδο Σκουρλέτη;

    • NewsRoom
    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης


    Στην πόρτα της εξόδου από την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού πληροφορίες θέλουν τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκονται σε άσχημο σημείο το τελευταίο διάστημα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος, που έχει εξαγγείλει διαδικασίες μετασχηματισμού του κόμματος από το φθινόπωρο, φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την θέση του γραμματέα, πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020.

    Οι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι μετά την επίδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε να έχει αυτοβούλως παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ως «βαρίδι» και για την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει εξαγγείλει για τις αλλαγές στο κόμμα.

    Ενδεικτική της κόντρας που μαίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήλωση Σκουρλέτη πως «δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα». Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη διαλόγου για την επόμενη ημέρα που να βάζει τις βάσεις για τη διεύρυνση του κόμματος και την αποκατάσταση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους. Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα έχει μακρά παράδοση στις ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες.

    Πάντως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη εμπόδιο στα σχέδιά του για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο κόμμα, με πιο σημαντική την ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση.

    Φαίνεται επίσης ότι κάνοντας γνωστή τη ρήξη με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ό,τι έχει σχεδιάσει χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου να επιβάλει τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει.

    Κρίσιμη συνεδρίαση

    Σε αυτό το κλίμα είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης της νέας περιόδου, που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας, με την επιστροφή και του κ. Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου.

    Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση» που χρησιμοποιεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η στροφή προς το κέντρο, το άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και η -μετά το συνέδριο- εκλογή προέδρου από τη βάση, που θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο και τις εξουσίες του ηγέτη, έναντι των κομματικών οργάνων και της αρχής της συλλογικότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ