• Πολιτική

    Θεοδωρικάκος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Φέρατε το μπάχαλο στην αυτοδιοίκηση

    • NewsRoom
    Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

    Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


    Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δημιούργησε «μπάχαλο» στην Αυτοδιοίκηση, με την προσβλητική, όπως είπε, λογική, να έχουν εκλεγεί δήμαρχοι οι οποίοι δεν μπορούν με το παρών καθεστώς να διοικήσουν τους Δήμους τους, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε πως τους επόμενους μήνες, και αφού αντιμετωπιστεί πρώτα το πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους Δήμους, θα έρθει συνολική παρέμβαση τόσο για τις αρμοδιότητες, όσο και για τον εκλογικό νόμο.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ως πειραματόζωο των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού του τον ευαίσθητο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τους δήμους πεδίο αέναου διαλόγου και ρύθμισης μικρών και μεγάλων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων» τόνισε ο υπουργός. «Κι αν έθεσε το θέμα ως δίλημμα κυβερνησιμότητας ή Δημοκρατίας για εμάς το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση».

    «Είδαμε όμως πού οδήγησαν οι ιδεοληψίες του Σύριζα του τύπου οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια» υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    «Οδήγησαν σε απείρου κάλλους σκηνές με μεγάλο υπόδειγμα την Περιφέρεια Αττικής όπου μας αφήσανε μια ωρολογιακή βόμβα, με τον ΧΥΤΑ Φυλής να έχει χρόνο ζωής λίγους μήνες ακόμα έως τέλος του χρόνου. Αλλά για όλα αυτά οι πολίτες σας απάντησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν Δήμο, καμία περιφέρεια, τα αποτελέσματά του είναι πενιχρά, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

    Πολάκης: Η κυβέρνηση ακυρώνει την ψήφο του λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

    «Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μετα-δημοκρατίας», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις για την αυτοδιοίκηση συνιστούν «βίαιη αντιμεταρρύθμιση μιας μεταρρύθμισης που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί».

    «Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

    «Ουσιαστικά παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο, διότι αυτός ορίζει τις πλειοψηφίες στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα. Μια σειρά από ισχυρές αρμοδιότητες που είχε το δημοτικό συμβούλιο, τώρα, αν θέλει η οικονομική επιτροπή, θα τις παραχωρεί για να λαμβάνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «από που και ως που η οικονομική επιτροπή κάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και όχι το δημοτικό συμβούλιο και από που και ως που η οικονομική επιτροπή, από μόνη της μπορεί να κάνει ρύθμιση χρεών οφειλέτη, άνω των 150.000 ευρώ και χωρίς όριο ποσού; ή και να διαγράφει χρέη;».

    «Στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία», η απάντηση είναι δημοκρατία, πρώτα από όλα», είπε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι ο Κλεισθένης έφερνε λογική συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών και παρατάξεων. «Ο λαός αποφασίζει την 1η Κυριακή για το πρόγραμμα και κατατάσσει τον καθένα στο μπόι του, και του λέει, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα έχει τόσους συμβούλους σε αυτή την παράταξη. Τη 2η Κυριακή, επειδή παντού χρειάζεται αρχηγός, ο πολίτης εκλέγει εκείνον που μπορεί να συνθέσει, δεν τον κάνει αυτοκράτορα», είπε ο κ. Πολάκης σημειώνοντας πως όπου η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι η παράταξη και ο δήμαρχος έχουν προσφέρει στον τόπο, τους βγάζει από την 1η Κυριακή.

    Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διατάξεις που αφορούν άσυλο, ΟΤΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο.

    Συγκεκριμένα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

    Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

    Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά […] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

    Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

    «Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων είναι κατοχυρωμένο, ορίζει το δικαίωμά τους να επιλέγουν το προσωπικό τους. Οφείλει όμως παράλληλα και ο νομοθέτης να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

    Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

    Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

    Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

    Παράλληλα χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα “ φωτογραφική” κατά της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, τη διάταξη του άρθρου 101 που την οδηγεί σε παραίτηση», τονίζοντας ότι παραβιάζει και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας με τη σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

    «Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των άρθρων 2 και 3 για ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για ωμές παρεμβάσεις και αλλοίωση της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Ωστόσο, διαφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άσυλο αλλά και για το ασυμβίβαστο που ορίζεται για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Κατά και των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «είναι εξόχως πολιτικά και όχι νομικά τα ζητήματα που τέθηκαν».

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα έχουν κάνει κουρέλι το αστικό δίκαιο που υπερασπίζονται.

    Ο κ. Καραθανάσοπουλος ζήτησε την απόσυρση της «προκλητικής διάταξης για το άσυλο» προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, συντάχθηκε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για συνταγματική παραβίαση δημοκρατικών αρχών.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιτείνοντας ότι «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

    «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της. Είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα οι νέες διατάξεις γιατί αυτή η θεμελιώδης αντινομία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλύει κάθε λειτουργία στο χώρο της διοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία τους και να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων. Καθιερώνεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εκπληρώσει την αποστολή της. Ομαλοποιούμε αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή αυτοδιοικητική αρχή που προέρχεται από τις εκλογές», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας



    ΣΧΟΛΙΑ