• Business

    Βγενόπουλος εναντίον Δικαιοσύνης, Ψυχάρης εναντίον Μαξίμου. Και τώρα τι;


    Πυρά πανταχόθεν δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, και αυτή τη φορά στο επίκεντρο δε βρίσκεται τόσο η οικονομική της πολιτική, οι διορισμοί ημετέρων στο Δημόσιο ή οι χειρισμοί της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά οι «ύποπτες» παρασκηνιακές κινήσεις της στο χώρο της Δικαιοσύνης και σε αυτόν των ΜΜΕ.

    Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, συγκλονιστικά είναι αυτά που κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, κάνοντας λόγο ανοιχτά για «απόλυτη τρομοκρατία» σε δικαστές και αναφέροντας ονομαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    vgenopoulos

    Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Δ. Παπαγγελόπουλος έδινε οδηγίες σε εισαγγελέα για την ανάθεση υπόθεσης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να διαψεύσει το δημοσίευμα αυτό, ώστε να προφυλάξει το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων, ενώ έκανε λόγο και για ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου με προφανή διάθεση επηρεασμού της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο.

    Ο Ανδρέας Βγενόπουλος καταφέρθηκε επίσης εναντίον του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή, καταγγέλλοντας πως διέρρευσε απόρρητα έγγραφα που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του, στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

    Πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στον ίδιο τον πυρήνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και εγείρουν ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητα δρουν (κάποιοι, τουλάχιστον) δικαστικοί λειτουργοί στην Ελλάδα.

    Όμως η υπόθεση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα όσα είδε η… γάτα των Ιμαλαΐων, δηλαδή τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για μυστικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη το 2014.

    Σταύρος Ψυχάρης

    Αν και στο δημοσίευμα, που είναι σε μορφή νουάρ αφηγήματος, δεν αναφέρονται ονόματα και πρόσωπα, «φωτογραφίζονται» οι δύο πρωταγωνιστές, ενώ το Μαξίμου ουσιαστικά με τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε παραδέχθηκε πως αφορούν στον Αλέξη Τσίπρα.

    Στο δημοσίευμα περιγράφεται το πώς ο «ανερχόμενος πολιτικός ηγέτης» συζητούσε με στενό του συνεργάτη μετά από μία συνάντηση με τον «ιστορικό εκδότη», που μάλιστα δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τέταρτη:

    – Αυτός ο ιστορικός εκδότης ζήτησε πάλι να με συναντήσει. Δέχτηκα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα.

    – Και τι σας ζήτησε, κύριε πρόεδρε;

    – Το πιστεύεις ότι δεν μου ζήτησε τίποτα; Αντίθετα, του έδωσα εγώ…

    – Τι του δώσατε;

    – Του είπα πως όταν κερδίσουμε την εξουσία θα του χαρίσω τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησής του και επίσης θα δώσω στον ίδιο ολόκληρο το κανάλι στο οποίο συμμετέχει. Αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να μη με υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες ούτε με το κανάλι του. Τι άλλο να κάνω;

    Το Μαξίμου πρακτικά επιβεβαίωσε τις επαφές Τσίπρα-Ψυχάρη, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του πως το επίμαχο δημοσίευμα «φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA».

    tsipras-maximou

    Η απορία που γεννά το δημοσίευμα του «Βήματος» είναι μάλλον προφανής: Πώς γίνεται ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάζεται ως φανατικός «εχθρός» της διαπλοκής, όταν αποκαλύπτεται ότι ήδη πριν εκλεγεί πρωθυπουργός είχε παρασκηνιακές επαφές με τον άνθρωπο που ο ίδιος έχει καταγγείλει πολλάκις για διαπλοκή με την εκάστοτε κυβέρνηση;

    Και φυσικά, αναρωτιέται κανείς από πού θα έρθει το επόμενο «χτύπημα» κατά της κυβέρνησης. Θα ανοίξουν κι άλλα στόματα επιχειρηματιών, που θα κάνουν τις δικές τους αποκαλύψεις για αυτά που το Μαξίμου δεν θέλει να πει ή ακόμα και να… θυμάται; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει…



    ΣΧΟΛΙΑ