• Πολιτική

    Βεστάγκερ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τον καιρό της πανδημίας

    • NewsRoom
    Βεστάγκερ

    Μαγκρέτε Βεστάγκερ (ΑΠΕ)


    Το ψηφιακό μέλλον που διαμορφώνεται έπειτα από το ξέσπασμα την πανδημίας ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης μεταξύ της αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

    Η κ. Βεστάγκερ επισήμανε «η τεχνολογία είναι μέρος του κλειδιού για να κλείσεις τις δυσκολίες και τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Το παράδοξο είναι πως αν και η πανδημία ήταν σκληρή, ήταν και η περίοδος που ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε στην Ελλάδα. Ίσως τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ στην Ευρώπη και αυτό δείχνει πώς έγινε η διαχείριση της πανδημίας».

    Τόνισε ότι η τεχνολογία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς ωστόσο χωρίς αξίες, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, εμπιστοσύνη «δεν θα θέλουμε να ζούμε στις κοινωνίες του μέλλοντος. Όταν ρωτάμε τους ανθρώπους αν εμπιστεύονται την τεχνολογία απαντούν επιφυλακτικά ή πως δεν ξέρουν. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όταν φοβάσαι κάτι, δεν το χρησιμοποιείς. Πρέπει να χτιστεί εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε ότι «είναι η στιγμή για τη Δημοκρατία μας να κλείσει την απόσταση με την τεχνολογία».

    Η κ. Βεστάγκερ μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι «δεν βλέπω όρια στη χρήση της ΑΙ εφόσον έχουμε την εμπιστοσύνη απέναντί της» και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν υπηρεσίες νέφους και τεχνητής νοημοσύνης και μέχρι το τέλος της δεκαετίας όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν ποιοτικές συνδέσεις, ωστόσο «τεχνολογίες όπως μαζική παρακολούθηση ή κοινωνική βαθμολόγηση δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

    Υπογραμμίζοντας την σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ανέφερε ότι «έχουμε 110 δισ. από το RRF για επενδύσεις στην Ευρώπη για την ανάπτυξη φυσικών υποδομών πρόσβασης, για ανάπτυξη δεξιοτήτων, για γεφύρωση ψηφιακού χάσματος που έχουμε δει σε κάποιες χώρες» και σημείωσε ότι « οι ευρωπαϊκοί πόροι βοηθούν αλλά μόνο όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που προωθεί τα έργα».

    Εξήρε το έργο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη λέγοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ερχόμαστε να αντλήσουμε έμπνευση. Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγιναν στην πανδημία είναι μια μεγάλη έμπνευση σε πολλές χώρες». Παρόλα αυτά όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Βεστάγκερ πυρήνας της ανάπτυξης είναι οι δεξιότητες και η διαρκής επιμόρφωση των πολιτών ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εύσημα από Βεστάγκερ σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα ίσως η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2022

    Θ. Λιβάνιος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – Έχουμε δύο χρόνια σκληρής δουλειάς



    ΣΧΟΛΙΑ