• Πολιτική

    Βέμπερ: Η Ελλάδα πέτυχε ένα αληθινό οικονομικό θαύμα με τον Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ

    Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ


    «Κυριάκο, η Ελλάδα πέτυχε ένα αληθινό οικονομικό θαύμα υπό την ηγεσία σου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση με θέμα «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη», που συνδιοργάνωσαν η ΝΔ και το ΕΛΚ, στην Αθήνα.

    Ο κ. Βέμπερ έκανε αναφορά σε διάφορα οικονομικά στοιχεία, όπως αυτό της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των επενδύσεων.

    «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε δυνατά», ανέφερε ο  Μάνφρεντ Βέμπερ

    Από την πλευρά της η Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως «η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Το σχέδιο ανάκαμψης ξεκίνησε με 800 δισ. Καθοριστική ήταν η συμβολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε το θέμα του ευρωπαϊκού δανεισμού». «Το σχέδιο αυτό είναι σημαντικό εργαλείο για όλα τα κράτη – μέλη. Επίσης σημαντικός είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

    Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να πάμε τη χώρα παραπέρα. Οι πόροι του Ταμείου μπορούν να ωφελήσουν και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Πρέπει να καταγράψουμε τις αρμοδιότητες του καθενός. Και όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σχετικά με το ποια είναι η βέλτιστη κατανομή αρμοδιοτήτων για να γίνουν όλα τα έργα. Ακόμα, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν υγιή κίνητρα και μόνο ένας στόχος: Το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη. Είμαστε αρωγοί στο σημαντικό έργο που επιτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση».

    Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το βασικότερο είναι πως για να πάρεις χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υλοποιήσεις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να κάνει πιο παραγωγική την οικονομία και πιο αποδοτικό το κράτος. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να κάνεις μόνο επενδύσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις, γιατί έτσι αυξάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται. Από τότε που έγινε η Ελλάδα μέλος της ΕΕ, έπεσαν δεκάδες εκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, παρέμενε για χρόνια σε πολύ χαμηλή θέση ως προς τους δείκτες οικονομικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Έλειπε η σωστή διακυβέρνηση των προγραμμάτων αυτών, η μέτρηση των αποτελεσμάτων και ένα πολιτικό και οικονομικό όραμα, το οποίο αποκαταστήσαμε από το 2019. Είπαμε, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πιο εξαγωγική οικονομία, με καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Να μην παράγουμε χρέη, αλλά πλεονάσματα και να κάνουμε μια υπεύθυνη και σωστή δημοσιονομική διαχείριση, να ακολουθήσουμε την πράσινη μετάβαση και να ενσωματώσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των περιφερειών και των δήμων, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Όταν ξεκίνησε το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έβαλαν περιφέρειες και δήμους στο ίδιο τραπέζι, αλλά τους άφησαν απ’ έξω. Εδώ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα που τον περιβάλλει, αποφάσισε σωστά να βάλει τις περιφέρειες και τους δήμους σε αυτή την προσπάθεια».

    Διαβάστε επίσης

    Αγορά ομολόγων: Άνοδος για τις αποδόσεις σε επίπεδο εβδομάδας

    Πολωνία: Η Βαρσοβία είναι επιφυλακτική σχετικά με τις δηλώσεις του Πούτιν ότι δεν θα επέμβει στην Πολωνία

    Συνάντηση πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς



    ΣΧΟΛΙΑ